Pezseg az élet nagyhéten a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban. Minden nap tartanak tojásdíszítő bemutatókat. A múzeum ünnepi rendezvényinek látogatói megismerkedhetnek a hímestojás-minták felhasználásával készített játékokkal és hagyományos locsolóverseket is tanulhatnak.
Húsvéthétfőn a Zengővárkonyi Népi Együttes tagjai 15 órától Húsvéti locsoló című műsorukkal köszöntik a múzeumba érkezőket.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.
Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a hucul mintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és egyebek mellett a dróttal díszített tojások is.

A múzeum rendkívül népszerű, évente átlagosan több mint 11 ezren keresik fel és Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója.

Csodaszép hímes tojások a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban

 

Épp viaszlevonatos hímes tojás készül

 

Készülő viaszlevonatos hímes tojások piros festékben

 

Patkolt tojásokat is megcsodálhatnak a látogatók

Ezt az egyszerű, hagyományos tojásfestési technikát is érdemes kipróbálni. Gyűjts hozzá hagymahéjat és inspirációt!

Az egyik legegyszerűbb technika: tojásfestés hagymahéjjal

Forrás és fotó: MTI