Amerikai filmekben igazán könnyűnek tűnik a tökfaragás. Aztán amikor te fogsz hozzá, rájössz, cseppet sem olyan egyszerű. Gondoltad volna? Az sem mindegy, milyen tököt vásárolsz. Továbbá fontos tartósítani, hogy még tovább gyönyörködhess benne. Még több praktikát gyűjtöttünk össze, hogy idén tényleg könnyebben boldogulj az izgalmas feladattal.

Tököt, de milyet? 

Figyelj arra, hogy valóban halloween-tököt válassz. Ez nagy, narancssárga színű, és díszítésre alkalmas, belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammos fajtáktól a 9-18 kilogrammosakig. A különösen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek. Arra viszont tökéletesek, hogy dekoratív töklámpást készíts belőlük. Jó tudni azt is, hogy amelyik töknek vékonyabb a héja, szebben átvilágítja a mécses.

Hozzávalók a faragáshoz: 

  • 1 halloween-tök
  • 1 evőkanál
  • kés
  • filctoll
  • 1 gyertya

Halloweeni töklámpás lépésről lépésre

Mielőtt bármihez hozzáfogsz, a tököt alaposan mosd meg, majd törölgesd le róla a nedvességet. Ahhoz, hogy igazán jól sikerüljön a munka, érdemes filctollal megrajzolni a szemeket, az orrot, a szájat. Ehhez akár sablont is használhatsz. A klasszikus formát variálhatod: vannak, akik fogakat is faragnak, mások szívesen vájnak a tökbe macskát, seprűt, más halloweeni jelképet.

Egy éles késsel vágj kalapot a tök tetejére. Legalább akkora legyen, hogy a kezed beleférjen. Vedd le, majd kanállal vagy karalábévájóval kapard ki a magokat, és távolítsd el a tök húsát is. Fontos, hogy belül sima legyen a felülete. Ezt követően a felrajzolt mintákat követve óvatosan vágd ki a tökfej többi részét. Ezt a legegyszerűbb kisebb pengéjű késsel megtenni.
Amikor elkészülsz a faragással, rakd bele a mécsest vagy a gyertyát, gyújtsd meg, és tedd vissza a tökre a tetejét.

 

 

 

A töklámpásban pár napig biztosan gyönyörködhetsz, de a lakásban gyorsan romlásnak indul.  Érdemes a kertben, az erkélyen tartani. Tovább növelheted az élettartamát, ha átkened olajjal, vagy lefújod hajlakkal.

Ha igazán tökös bulit szerveznél halloweenkor, íme néhány fantasztikus ötlet! 

Halloweeni bakancslista: tuti ötletek, ha partit szervezel

Fotó forrása: pixlr.com