Egy XI. kerületi lakótelep szélén, Albertfalván, a régi gyógyszertár helyén nyílt egy igazán különleges hely. A Szeglet Közösségi Tér első ránézésre menő kávézónak tűnhet, ám ennél sokkal többről van szó. Nagy találkozóhelye lehet ez családoknak, ép és sérült embereknek, helyet kaphatnak itt izgalmas programok.

A Szegletben már műhelyek is működnek november óta, nagy szakértelemmel készülnek a Tunki-Tunki vegán kencéi megváltozott munkaképességűek segítségével, nyomnak itt pólókat, továbbá barkács- és fotóműhely is helyet kapott az épületben. Ha szülinapi helyszínt keresel gyermekednek, akkor is jó helyen jársz! A kávézó múlt heti nyitása újabb mérföldkő a Szeglet és a Salva Vita Alapítvány életében. Jó alkalom volt ez családi napra, ahova mi két gyerkőccel érkeztünk.

A kávézó tágas, modern, a kávé- és limonádékülönlegességek mellett finomabbnál finomabb sütik csábítják a vendégeket. Ki tudna ellenállni a mutatós cupecake-nek, a csupa csoki brownie-nak vagy a máktortának? Többnyire egészséges, adalékanyagmentes finomságokat kóstolhatnak azok, aki betérnek a Szegletbe. A fiúk is feltankoltak… Miközben mi falatoztunk, a kávézó több asztalánál lányok, fiúk kézműveskedtek. Amikor csemetéink elvonultak a játékkuckóba, Czoboly Nóra, a Szeglet projektvezetője kísért végig a helyiségen, bepillantást adva a különböző műhelyek munkáiba.

A Tunki-Tunka konyhájában a közösségi műhely ötletgazdája, Wertheimer Kinga fogadott -sok más mellett aszalt paradicsomos salsa szósszal, humusszal, édesburgonyakrémmel. Egyik kence jobb, mint a másik. Itt workshopokon is elsajátíthatja bárki a tunkikészítés titkait.

– Ezek a tunkik nem tartalmaznak cukrot, tartósítószert, glutént, adalékanyagot, olajat, tejet és szóját – magyarázta Kinga. – Hogy akkor mi van bennük? Csak zöldség, gyümölcs, fűszer, és kíméletes hőkezelési eljárással tartósítjuk egy speciális gép segítségével. Ilyen Magyarországon csak nekünk van, és ehhez Salva Vita Alapítványnak köszönhetően jutottunk hozzá.

A nagyteremben különböző szemléletformáló programon vehettek részt a látogatók játékos formában.

– Úgy tapasztaljuk, hogy az ép emberek is szívesen jönnek, kérdeznek, és egyre nyitottabbak – magyarázta Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója. – 27 évvel ezelőtt indultunk, akkor sokkal nehezebb volt kommunikálni a fogyatékkal élőkről. A nyílt napon az érdeklődők kipróbálhatták a kerekes székes akadálypályát, tanulhattak kifejezéseket jelnyelven, és játszhattak bekötött szemmel. A hét csúcspontja volt ez a nyílt családi nap kézműves foglalkozással, de tartottunk filmklubot, jógaórát is. Fő célcsoportunknak a kisgyerekes családokat tekintjük, igyekszünk olyan programokat szervezni, amik a kicsiket is érdeklik, vagy a felnőtt programok mellé biztosítunk gyerekfelügyeletet.

A kávézóban a Segítő Vásárlás termékeit is bármikor beszerezhetjük. Tehát a megváltozott munkaképességű emberek közreműködésével készült kézműves finomságokat, teát, lekvárt, csokoládét, dísztárgyakat, kiegészítőket.
Ha új és jó helyet keresel, vagy meginnál egy jó kávét, irány a Szeglet családdal, barátnővel vagy akár egyedül! Ha végre igazán jó idő lesz, már a teraszra is kiülhetsz.

A XI. kerület nagy kedvence a Gellért-hegyi Vuk játszótér, megannyi élményt tartogat, az egész család jól érzi ott magát. Olvassátok el tesztünket!

Nagy játszótér-teszt: izgalmas kalandok a Vuk játszótéren

Nyitókép: Czabán Máté