25 mondat, amit taníts meg gyermekednek, hogy sikeresebb és magabiztosabb

Igazán ütős puncs: év végi bulik kedvenc forró itala
A hideg téli napokon mind a testnek, mind a léleknek jólesik egy pohár forró ital, akár alkoholos formában is. Ilyenkor úton-útfélen kínálják a forralt bort, vagy a tea-rum kombinációját, a puncsot. Év végi ünnepi bulikban is garantáltan fokozza a hangulatot.
A puncsot az angolok különösen imádják. Rengeteg változata van, elkészítheted ütősen, alkoholosan, de alkoholmentesen is. Szinte biztos, hogy van benne gyümölcs, például narancs vagy alma. Továbbá a hagyományos téli fűszerek – a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér – sem hiányozhatnak belőle. Ha gyerekeknek is készíted, a fekete tea helyett használj gyümölcsöset. Illetve vegyél ki belőle, mielőtt hozzáöntöd a rumot.
Puncs recept
Hozzávalók:
- 5 dl tea
- 5 dl narancslé
- 2.5 dl rum
- 1-2 db fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
- 3 db csillagánizs
- 1 rúd vanília
- 4 evőkanál cukor
- 1 db hámozatlan narancs
- 1 db alma
- 0.5 citrom
- gyömbér
Az elkészítése:
A teát főzd meg, majd rakd hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliát, a gyömbért, a csillagánizst. Azokkal is forrald egy kicsit, hogy a tea átvegye az ízüket és az illatukat. Öntsd hozzá a narancslevet, facsard hozzá a citrom levét, és lefedve pihentesd öt-tíz percig. A végén tedd csak hozzá a rumot, így nem fog elillanni az alkohol. Kóstold meg, ha szükséges, rakj még hozzá cukrot. Szűrd át, töltsd poharakba, karikázz a puncsba narancsot, és rakj hozzá almaszeleteket.
A forralt bort is egyszerűen elkészítheted otthon, és legalább olyan jó lesz, mint amilyet a karácsonyi vásárban drága pénzen kortyolgathatsz.