A hideg téli napokon mind a testnek, mind a léleknek jólesik egy pohár forró ital, akár alkoholos formában is. Ilyenkor úton-útfélen kínálják a forralt bort, vagy a tea-rum kombinációját, a puncsot. Év végi ünnepi bulikban is garantáltan fokozza a hangulatot.

A puncsot az angolok különösen imádják. Rengeteg változata van, elkészítheted ütősen, alkoholosan, de alkoholmentesen is. Szinte biztos, hogy van benne gyümölcs, például narancs vagy alma. Továbbá a hagyományos téli fűszerek – a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér – sem hiányozhatnak belőle. Ha gyerekeknek is készíted, a fekete tea helyett használj gyümölcsöset. Illetve vegyél ki belőle, mielőtt hozzáöntöd a rumot.

Puncs recept

Hozzávalók:

  • 5 dl tea
  • 5 dl narancslé
  • 2.5 dl rum
  • 1-2 db fahéj
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs
  • 1 rúd vanília
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 db hámozatlan narancs
  • 1 db alma
  • 0.5 citrom
  • gyömbér

Az elkészítése: 

A teát főzd meg, majd rakd hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliát, a gyömbért, a csillagánizst. Azokkal is forrald egy kicsit, hogy a tea átvegye az ízüket és az illatukat. Öntsd hozzá a narancslevet, facsard hozzá a citrom levét, és lefedve pihentesd öt-tíz percig. A végén tedd csak hozzá a rumot, így nem fog elillanni az alkohol. Kóstold meg, ha szükséges, rakj még hozzá cukrot. Szűrd át, töltsd poharakba, karikázz a puncsba narancsot, és rakj hozzá almaszeleteket.

A forralt bort is egyszerűen elkészítheted otthon, és legalább olyan jó lesz, mint amilyet a karácsonyi vásárban drága pénzen kortyolgathatsz. 

A tökéletes forralt bor receptje: illatos és fűszeres