Te mennyire vagy babonás? Egyesek előre rettegnek a várható következményektől, mások kifejezetten szerencsés napnak tartják péntek 13-át. Mi, magyarok rendkívül babonásak vagyunk…

A különféle fura szokások az ősidőktől beleivódtak az emberek szokásaiba. Ha péntek 13-ra esik, akkor talán még a kevésbé babonásakat is rossz érzés keríti hatalmába, és alig várják, hogy véget érjen a nap. Vannak, akik ilyenkor ki sem teszik a lábukat a lakásból, nehogy valami rossz történjen velük.

Ahol nincs 13-as szám
Amerikában biztosra mennek, a magas épületekben nem találunk 13. emeletet, a kórházakban nincs 13-as szoba. Sőt, egyes állomásokon nincs 13-as vágány sem. Roosevelt egykori amerikai elnök pedig minden tárgyalásra, vacsorára vitte magával a titkárnőjét, aki akkor csatlakozott a társasághoz, ha pont 13-an ültek asztalhoz.

13

A 13-as szám rejtélye
Egyes vallásban úgy gondolják, hogy a 12 a tökéletes szám, így a 13 valami rosszat, gonoszat jelképez. Másik magyarázat szerint az utolsó vacsorán 13-an ültek asztalnál, Jézust pedig pénteken feszítették keresztre. A néprajzkutatók úgy vélik, ez utóbbi két esemény összeolvadása adja a magyarázatot arra, miért is szerencsétlen péntek 13-a.
Ma már kutatásokat is végeznek e baljóslatú nap kapcsán. Ezek alapján megállapították, hogy ilyenkor sokkal kevesebb a balesetek száma. Valószínűleg azért, mert jobban odafigyelünk magunkra és egymásra is.

Egyéb babonáink…

fekete macska

Vannak olyan történések, amiktől ugyancsak rettegünk. Ilyen, ha fekete macska megy át előttünk. Szegény állatot azért ruházták fel negatív tulajdonságokkal, mert úgy vélték, hogy a boszorkányok szövetségese. 

Akkor is nagy ijedség támad bennünk, ha összetörünk egy tükröt. Ez a babona szerint hét év rosszat jelent. Régen az emberek azt gondolták, ilyenkor a lélek is eltörik.
Sokan leülnek egy rövid időre, ha valamit elfelejtettek és visszamennek érte. Sőt, le is kopogják a pozitív dolgokat, nehogy az ellenkezőjük következzék be. Nagyanyáinktól tudjuk, ha kiömlik a só, veszekedés várható.

lóhere

Persze vannak olyan események, amik pozitív fordulatokat hozhatnak az életünkbe. Ilyen, ha kéményseprővel találkozunk, életben hagyjuk a pókot, vagy éppen négylevelű lóherét találunk.