Melyik gyereket ne hozná lázba egy lebilincselő kincskereső program? Főleg, ha közben lehet futkosni a jó levegőn, csodaszép helyen és kódok, varázstárgyak, szobrok után kutatni! Ha tartalmas családi programot keresel, vagy a szünidei bakancslistát állítod össze, feltétlenül gondolj a Sweet Escape kincskereső játékaira. Mi a Tolvaj a varázserdőben küldetést próbáltuk ki, amit már az ötéves gyerkőcöket is élveznek, és – bizonyíthatjuk – a felnőttek sem unatkoznak a játék közben.

Soha nem nehéz rábeszélni a gyerekeket egy szabadtéri kincskereső programra. A felújított Orczy-kert tökéletes erre a célra a hangulatos tavacskával, a piknikező helyekkel és egy igazán menő játszótérrel. A kisebbek is biztonságosan rohangálhatnak itt.

Mi összesen heten (3 felnőtt, 4 gyermek) vágunk neki a küldetésnek. A Sweet Escape szabadulószoba bázisa előtt találkozunk az ötletgazdával, Pattantyús Ádámmal. Itt egyébként 4 tematikus, családbarát szabadulószoba és egy kvízszoba várja a kicsiket és a nagyokat. Miközben átsétálunk a kiindulóponthoz, a Ludovikához, Ádám mesél a játékokról. Ő egyébként ismerős lehet a sportkedvelőknek, hisz olimpiát, világversenyeket is megjárt asztaliteniszező.

– Gyerekkorom óta szeretem a kincskereső játékokat – vallja Ádám. – Mindig szívesen találtam ki fejtörőket, izgalmas, pörgős programokat, vetélkedőket szerveztem a családnak szülinapokon, összejöveteleken. Tudatosan készültem a sport utáni életre, és a szabadulószobák és a kvízbázis létrehozásában találtam meg az utamat.

A helyszínre érve Ádám átnyújtja a kis kincskeresőknek a detektívcsomagot, a részletgazdag, és tényleg valósághű térképpel, az eltűnt varázseszközök listájával. Egy igazi kalandjátékba csöppenünk, és rögtön a tolvaj nyomába eredünk. Az Orczy-kertben lehet futni, mászni, eszközöket keresni. Néha majd kiveri a szemünket a varázseszköz, máskor hosszú percekig kutakodunk utána. Mi, felnőttek is beleéljük magunkat a játékba, és képzeletben híres nyomozók bőrébe bújunk. Menet közben a listáról egyre fogynak az eszközök.

A játék nagy előnye, hogy nincs szükség előfoglalásra, és mindenki a saját tempójában járhatja végig a kijelölt területet és fedezheti fel a különböző lelőhelyeket, nagyjából egy bő óra alatt. Ha valaki elakadna, okostelefonján segítséget is kaphat. Játék közben garantált a jó hangulat. A gyerekek a nyomozás során észrevétlenül fejlődnek, megtanulnak tájékozódni, térképet olvasni, összedolgozni.

Végül a 10 kincslelőhely után összeáll a kép, illetve a 4 jegyű kód, a parkkal szembeni kávézóban pedig kinyílik a kincsesláda. Végre megtudjuk, ki a tolvaj (nagy vihogás a gyerekek részéről), majd a megérdemelt forró csoki mellett a nyomozók számba veszik az élményeket. A kalandorok még egy oklevelet is kapnak.

Megegyezünk abban, hogy a nyári szünetben kipróbáljuk a Sweet Escape többi szabadtéri kincskereső játékát is: a Királyerdő kincseit a Tamariska-dombon, az Elvarázsolt kincses szigetet a Nemzeti Színház szoborkertjében. Ezek már digitálisak, mobiltelefonos feladványsorral kiegészítve, plusz egy izgalmas dekóderrel. A Kincsvadászat a Múzeumkertben digitális küldetést pedig mindenki ingyen tesztelheti a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Tökéletes kaland, kiváló unaloműző, tartalmas program lehet a vakációra óvodásoknak, iskolásoknak, sőt felnőtteknek is.

A budapesti szabadtéri kincskereső játékok helyszínéről a Sweet Escape szabadulószoba honlapján tájékozódhatsz.