Minden házpatikában ott a helye a lándzsás útifű szirupnak! Tökéletes légúti betegségekre, köhögésre, megfázásra, immunerősítésre. Ha kellemetlen íze miatt nem szereted a gyógyszertári keverékeket, próbáld ki a házi változatot. A bolti ár töredékéért, kevés munkával elkészítheted.

Ennyi mindenre jó a lándzsás útifű

A lándzsás útifű jóval több, mint gyomnövény, hisz tele van kalciummal, továbbá jelentős mennyiségű A-, C- és K-vitamint is tartalmaz. Kitisztítja a beleket, gyengéd köptetőként alkalmazható köhögésre, nyugtatja a rovarcsípést, a kiütést, gyógyítja a vágásokat és kiváló gyulladáscsökkentő.

Lelőhelyek, felhasználás

Őseink is előszeretettel használták a lándzsás útifüvet, és most mezőkön, réteken is begyűjtheted, sőt a kertekben is előfordul. Akkor használd fel, mielőtt a virágok erős szára megjelenik.

A szirupot akár egy évig is eltarthatod sötét, hűvös helyen vagy hűtőszekrényben. Ha nátha vagy légúti betegség gyötör, naponta háromszor vegyél be belőle egy teáskanállal, vagy tedd a teádhoz.

A lándzsás útifű szirup receptje, elkészítése

A sziruphoz a növényeket forgalmas utaktól távol gyűjtsd be, körülbelül három nagy marék útifűre, két csésze cukorra és egy nagy üvegre van szükség.

A lándzsás útifű leveleit mosd meg, tépkedd vagy vágd el, és a cukorral felváltva rétegezd üvegbe. Rakj le egy réteg, azaz körülbelül egy centi vastag lándzsás útifüvet, majd ugyanannyi cukrot. Addig rétegezd, amíg megtelik az üveg. Rakhatsz hozzá akár reszelt citromhéjat is.

Jól nyomkodd le, zárd le, és tedd két-három hétre a napra. Érdemes naponta megrázogatni. Akkor jó, amíg szirupos lesz. Szűrd át üvegbe, és a hűtőben tárold. Magában vagy hígítva is fogyaszthatod.

Fenyőtobozból és fenyőrügyből is készíthetsz immunersítőket. Még nem késő hozzáfogni!

Csodás immunerősítők fenyőtobozból és fenyőrügyből: most kell elkészíteni télire