Egy tíz éven alulinak nyaralást szervezni pofon egyszerű: legyen vízpart, pár élménymedence, arcfestés és kézműves ház. De mi a helyzet a kamaszgyerekünkkel? Hogyan szervezzünk családi nyaralást egy tinédzserrel, hogy mindenki jól érezze magát? A feladat nem egyszerű, de megoldható. Íme néhány nyerő tipp a sikeres utazáshoz!

A családi nyaralás gondolata a legtöbb 13-14 éven felülit már nem hozzá lázba, sőt többségük inkább unottan fintorog az ősökkel „letöltendő napok” hallatán. Mégis sok szülőnek fontos, hogy a nyár folyamán is minőségi időt töltsenek serdülő gyerkőcükkel. Egy közös utazás remek alkalom a hosszabb családi együttlétre, egymás jobb megismerésére, mély beszélgetésekre. Mit tegyünk, hogy a közös vakáció kamaszunk számára is élmény legyen, ne kötelesség?

Válassz jól hangzó úti célt!

A sikeres nyaralás megalapozása a jó marketinggel kezdődik. Egy tini kedvel mindent, ami kirívó, meghökkentő, figyelemfelkeltő és izgalmas! Nem kell feltétlenül mélyen a pénztárcádba nyúlni ahhoz, hogy olyan úti célt találj, ami elvarázsol egy tizenévest!

Persze, ha a családi kassza és a család életszínvonala megengedi, remek választás lehet nyárra egy távoli, külföldi metropolisz, például New York vagy Sidney, melyet a különböző médián szocializálódott csemeténk minden bizonnyal kitörő lelkesedéssel üdvözöl.

Ennél jóval reálisabb célnak tűnhet azonban pár nap egy jól hangzó európai nagyvárosban, például Londonban, Rómában vagy Párizsban, ahová a fapados repjegyet és olcsó szállást már időben lefoglalhatjuk. Kamaszunknak természetesen ne a kedvezményes út előnyeit, vagy a nagyvárosok páratlan műkincseit és múzeumait ecseteljük! Előzetesként inkább nézzünk meg együtt egy-egy korszakalkotó, klasszikus filmet, mely az említett világvárosban játszódik! Ha már jártunk ott, elevenítsük fel nekik az érzéseket, hangulatokat, melyeket egykor a helyszínen éreztünk, a páratlan fagyi ízét, kilátást, az utcákat, az emberek mentalitását, mely annyira eltér a hazaitól. Így kelthetjük fel igazán egy tini érdeklődését egy számára merően új ország és város iránt.

Ha idén nyáron nem fér bele külföld a költségvetésbe, akkor sem kell lemondanod arról, hogy együtt felfedezzetek valami újat! Kis hazánkban is számos nagyváros és látványosság létezik, melyet ügyes felvezetéssel érdekessé és izgalmassá varázsolhatsz a kamasz-gyerekednek. Szeged, Pécs és Budapest is hemzseg a felfedeznivalótól. Itt se ragaszkodj a jól bevált látványosságokhoz, inkább keresd a titokzatost, az egyedit! Mi az, ami személy szerint a Te csemetédet érdekelné? Számos fesztivál és rendezvény vár, ahol elvegyülhettek a hasonló érdeklődésű közönség sorai között.

családi vakáció

Irány a vízpart!

Ha a kisebb testvér vagy kisbaba miatt nincs alkalom az aktív pihenésre, remek választás lehet a családnak a vízpart is, persze nem a régen bevált értelemben. A kisbabának még megfelel a sekély víz és a homokozó, egy tizenévest azonban már nem elégít ki a tízféle jégkrém és az óriáscsúszda. Fontos, hogy olyan helyet találjunk, ahol az ő ízlésének, érdeklődési körének megfelelő sportolási vagy egyéb lehetőséget (szörf, wakeboard) találunk. Ha kamaszunk inkább elvonulós könyvmoly-korszakát éli, remek választás lehet egy olvasó- vagy művészeti-zene–tábor mellett sátrat verni, ahol kamaszunk esetleg napi kontaktusba kerülhet hasonló érdeklődési fiatalokkal. Mindenképp szerencsés egy vízparti nagyvárost célba venni, ahol több lehetőség adódik a kikapcsolódásra.

Együtt nyaral a család

Ha komoly aggályaink vannak, hogy mivel fogjuk eltölteni azt a pár napot összezárva kamasz gyermekünkkel, aki mostanában mintha fényévekre lenne tőlünk lelkiekben, válasszunk egy barát-családot hasonló korú gyerekekkel, és szervezzünk együtt nyaralást! Így nemcsak a kamaszt kötjük le könnyebben, de mi magunknak is szerzünk jó társaságot a nyaralásra! Ez esetben nem kell feltétlenül egy izgalmas világvároshoz vagy nyüzsgő, tóparti, tengerparti helyhez ragaszkodnunk! Remek úti cél lehet egy hazai vagy osztrák kisváros, falucska, ahol közösen bérelhetünk házat. Fontos szempont, hogy a hely azért ne legyen teljesen elszigetelt, adjuk meg a lehetőséget a fiataloknak az elkülönülésre, esti bolyongásra, bóklászásokra. Biztonságban tudhatjuk a gyerkőcöket, ha a falu vagy kisváros központjától kb 15-20 perc sétatávolságra vesszük ki a szállást, így még kellően szemmel tarthatjuk a tiniket, mégsem lihegünk a nyakukban.

Bármely lehetőséget is válasszuk, lényeges pont, hogy megadjuk kamasz-gyerekünknek a kellő döntési, beleszólási szabadságot: ne kényszerítsük rá saját akaratunkat, preferenciánkat! A tini már nem kigyerek, akit kedvünk szerint alakíthatunk, befolyásolhatunk, viszont bizonytalan és szeretetre éhes: szereti, ha segítik és megfelelően támogatják. Egy jól szervezett, laza és vidám családi nyaralás segíthet közelebb kerülni érzékeny és sérülékeny lelkéhez.

Az iskolai szünet a nyaraláson túl lehetőséget ad arra, hogy több időt töltsünk a kamaszunkkal. Az elkövetkező hetekben több szempontból foglalkozunk még a nyaraló kamasz „problematikus” vagy épp egyedülálló oldalával. (Jövendő) kamaszos szülők, kövessetek minket!

Jász Veronika