Már hétfőn belekóstolhattunk, mi vár ránk a következő hetekben. Az biztos, hogy az egész családot változások elé állítja a koronavírus-járvány miatti iskola- és óvodabezárás. Otthon lenni non-stop a gyerkőccel egyáltalán nem egyszerű, különösen akkor, ha home office-ban helyt kell állnod, közben pedig a főzést és a házi munkát is el kell végezned. Egy jól összeállított napirend kialakításával könnyebbé teheted a következő pár hetet.

A reggeli készülődés
Hétköznap reggel a szokásos időben keljetek, és beszéljétek át a napi munkarendet. Fontos a gyereknek is tudni, hogy épül fel a napotok. Ezt le is írhatjátok, és érdemes egy jól látható helyre kitenni a konyhába, előszobába. Vedd figyelembe gyermeked korosztályi sajátosságait, és ezek szerint határozd meg az elvárásokat. Csináljatok mindent ugyanúgy, mintha a suliba vagy a munkába kellene menni.

Digitális tanulás
A tanulást reggel 8-kor vagy legkésőbb 9-kor kezdjétek el. Ehhez válasszatok ki egy asztalt, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő digitális eszközök, amikkel gyermeked feldolgozhatja a napi tanulnivalót. Amikor ő elmerül a teendőibe, te is hozzáláthatsz a munkádhoz. Iktassatok be szünetet, mint a suliban. Az egyik lehet hosszabb, amikor kiengedheted vagy kikísérheted levegőre.

Home office
A hatékony otthoni munkavégzéshez fontos, hogy csend legyen körülötted, ehhez neked is ki kell alakítani egy munkasarkot. Mindenki hajlamos belemerülni a feladatokba, ezért óránként tarts 5-10 perc szünetet. Ilyenkor állj fel, nyisd ki az ablakot, levegőzz kicsit, és nézz rá gyermekedre, hogy mit csinál. Ha kell, segíts neki. Beszélgessetek is, így érzi, hogy foglalkozol vele. Tudatosítsd benne, hogy most munka és tanulás van, később játszhattok.

Az ebéd
Az iskolai rutinhoz hasonlóan hétköznap 12-13 órakor ebédeljetek együtt. Ha kell, gyorsan dobj össze valamit, vagy melegítsd meg, amit este főztél, esetleg kivettél a fagyasztóból. Közben ne engedd csemetédnek, hogy az elektromos kütyüket nyomkodja. Ilyenkor tényleg lehet beszélgetni.

Délutáni tanulás, munka
Ebéd után tartsatok egy kis csendes pihenőt, kapcsolódjatok ki együtt. Nagyon sok klassz játék van, amire eddig nem volt idő, kártyázzatok, vagy kezdjetek el közösen kirakni egy puzzle-t. Próbáld tartani az időt, hogy a tanulás és pihenés között egy, maximum másfél óra teljen el, és folytassa tanulást, a leckék megírását. Amíg gyermeked a feladatait végzi, te is tudsz dolgozni. Mielőtt csemetéd befejezi a kötelezőket, nézd meg, hogy haladt a tananyaggal.

Szabadfoglalkozás
Amikor gyermeked végez a tanulással, engedd, hogy azt csináljon, amit szeretne. Ilyenkor hagyd őt magára, bátorítsd, hogy beszéljen a barátaival neten, kütyükön keresztül. Amíg ő elfoglalja magát, addig dolgozhatsz, berakhatsz egy mosást, előkészítheted másnapra az ebédet, vagy tarthatsz egy kis én-időt, ami neked is jár a nehéz helyzetekben is. Ha lehet, mozogjatok, sétáljatok még egy kicsit.

Vacsora és lefekvés
Minden nap azonos időben vacsorázzatok együtt, majd irány a fürdőszoba. Pancsolás után – attól függően mennyi idős a gyermeked – jöhet az olvasás, esetleg tévézés vagy mesélés. Ügyelj arra, hogy ugyanakkor feküdjön le este, mint hétköznap szokott, mert fontos, hogy másnap is pihenten tudjon tanulni.

Építsd be a napirendbe és szánj egy kis Én-időt magadra, pihenj kicsit és gondold át a dolgokat. Ha úgy érzed, nem bírsz egyedül megbirkózni a helyzettel, kérd ki más édesanyák tanácsát. Ne tartsd magadban a gondolataidat, mert együtt, összefogva hamarabb átlendültök ezen a nehéz időszakon.