Vannak, akikért gyerekkorunkban rajongtunk, másokat gyermekeink szerettettek meg velünk… Az biztos, hogy ezeken a nyuszikon nem fogott az idő, bájukkal és szórakoztató történeteikkel meghódították a gyerekek és felnőttek szívét. Ha benned is él még a kisgyermek, aki izgatottan várta, mikor láthatja már kedvenc mesekarakterét, akkor tetszeni fog összeállításunk. Sőt, érdemes csemetéddel együtt nézni a jobbnál jobb történeteket.

A legkisebb ugrifüles
Ki ne ismerné a Csukás István által megálmodott híres nyuszit, A legkisebb ugrifülest? Először mellékszereplő volt a Téli tücsök című mesekönyvében Tüskéshátú, a sündisznó és Brekkencs, a Béka mellett. A Magyar Televízió megrendelésére – Foky Ottó rendezésében – a történetből 2 évados bábfilmsorozat készült, melyben Márton András kölcsönözte a kis nyuszi hangját. Később, 1977-ben Ugrifüles önálló történetet kapott, melyet szintén Foky Ottó rendezett. Az ő nevéhez köthető még Mirr-Murr, a kandúr, a Varjúdombi mesék, Misi Mókus kalandjai, de ne feledkezzünk meg gyermekkorunk egyik nagy kedvencéről, a Tévémaciról sem. Később Csukás István folytatta Ugrifüles kalandjait mesekönyvekben, de ezekből nem készült már bábfilmsorozat.

Kockásfülű nyúl
Minden idők egyik legismertebb magyar nyuszijának történetét a Magyar Televíziónak köszönhetően ismerhették meg a nézők. 1974 és 1976 között a Pannónia Filmstúdióban készült, a forgatókönyveket Marék Veronika írta. A zöld nyuszi különlegessége, hogy hosszú fülei vannak: az egyik zöld, a másik kockás, amiket összecsavarva propellerként tud használni, és repülhet is, ha épp kedve tartja. A kis nyuszi figuráját eleinte nem használták kereskedelmi forgalomban, de mikor a 2000-es évek elején elkezdték újra levetíteni a régi epizódokat, úgy döntöttek, hogy plüssöket és más egyéb termékeket is piacra dobnak. Közel 40 évvel később elkészítették a sorozat 3. évadát, melynek különlegessége, hogy Balázs Árpád fia, Balázs Ádám szerezte a zenéjét.

Bob és Bobek

A mai szülők lelkesedve figyelték Bob és Bobek kalandjait is. Az 1978-ban indult csehszlovák sorozat két nyuszi viccesebbnél viccesebb történeteit eleveníti meg.
„Ébresztő! Gyerünk dolgozni! – De miért? – Mert a munka nemesít!” Ismerős, ugye? A cilinderben lakó elválaszthatatlan nyuszik közül Bob minden reggel terrorizálva ébresztette Bobeket. A történeteik megmutatják, hogy mennyire fontos az egészséges életmód, és az, hogyan kell jókedvűen a munkához állni, akkor is, ha reggel nincs kedvünk elindulni.
2001-ben folytatták történeteiket Bob és Bobek utazásaival, melyben a két kis nyuszi körbeutazza a világot.

Tapsi Hapsi

A rajzfilmtörténelem talán legismertebb nyula, a Warner Bros által 1938-ban életre keltett Bolondos dallamok rajzfilmsorozat sztárja, Tapsi Hapsi. A bojtos farkú, fehér arcú és fülű, szürke bundás nyuszi állandóan sárgarépát rágcsál. Az olykor tudatlannak tűnő, mégis folyton mindenhez megjegyzéseket fűző kis pajtás nagyon is agyafúrt, és mindenkit legyőz, aki az útjába áll. A “Mi a Hézag Hapsikáim?” megjegyzése valódi védjegyévé vált a karakternek, míg minden rajzfilmepizód végét “Ez van srácok” szavakkal zárja. Tapsi Hapsi szerepet kapott a Tapsi Hapsi és a Gyalogkakukk, a Roger nyúl a pácban és a Zűr az űrben című mozifilmekben is, utóbbinál segítségére sietett Michael Jordan is. A hollywoodi hírességek sétányán Mickey egér után Tapsi Hapsi is kapott saját csillagot.

Roger nyúl

Több mint 30 évvel ezelőtt, 1988-ban láthattuk a Roger nyúl a pácban című filmet. Az 1940-es évekbeli hollywoodi cselekményben Roger, a lógófülű balfácán nyuszi, a rajzfilmsztár, Baby Hermann partnere. Roger mindenkit szeret, de legjobban feleségét Jessicát, ezért amikor felmerül a hűtlenség gyanúja, magába roskad. A stúdió a pletykák tisztázásáért felbéreli Eddie Valiantot, hogy derítse ki az igazat. Másnap a Firkanegyedben holtan találják Marvin Achme-t, akivel állítólag Jessica csalta férjurát, ezért Roger lesz az első számú gyanúsított, és csak Eddie tudja kihúzni őt a slamasztikából.
A film egyik érdekessége, hogy ez volt az egyetlen alkalom a filmtörténelemben, amikor a Warner Bros és a Disney karakterei együtt szerepeltek. A film 70 milliós költségvetése a 80-as évek legdrágább filmjének számított. Az első próbavetítés katasztrofálisan sikerült, mert a közönség többnyire 18-19 évesekből állt, és ki nem állhatták a filmet, sokan felálltak és otthagyták a mozit. A rendező bízott a sikerben, és nem változtatott semmit. Igaza lett, mert a film végül hatalmas sikert aratott, és több díjat is besepert.

Nyúl Péter

Mielőtt még J.K. Rowling megváltoztatta volna az ifjúsági irodalmat könyveivel, volt egy másik angol írónő, aki óriási hatással volt a gyermekirodalomra: Beatrix Potter. Az ő nevéhez fűződik Nyúl Péter kalandos története, mely először mesekönyv formájában jelent meg, és 36 nyelvre fordítottak le. Így jutott el hozzánk is. Beatrix Potter egyik nevelőnőjének fiához, Noel Moore-hoz szóló leveleiben keltette életre a történetet, melyben 4 nyúlról írt: Flopsiról, Mpésyról, Cottotainróől és Péterről. Beatrix nagy állatbarát volt, otthonában is sokat tartott, emiatt természetes volt, hogy kis házi kedvenceiről mintázza Nyúl Péter és Nyuszi Benjámin karaktereit. A mesekönyvet 1902-ben saját költségén 250 példányban kiadta, majd szétküldte ismerőseinek, köztük Sir Arthur Conan Doyle-nak is. A történetet annyira megszerették az olvasók, hogy a kiadók végre felfigyeltek rá, majd megállapodtak Miss Potterrel, hogy kiadják könyvét, ha fekete-fehér rajzait színesben is elkészíti. Nyúl Péter történetét a Disney is meg akarta vásárolni, de nem egyezett bele, mert nem tetszett az írónőnek, ahogyan ábrázolni akarták a karaktereket. Nyúl Péter történetét 2018-ban végül 3D-s animációs film formájában is feldolgozták, és nagy sikert aratott a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt.

Bing nyuszi

A Bing nyuszi – Ted Dewan könyvein alapuló- brit animációs sorozat. A főszereplő, Bing, egy óvodás korú akaratos nyuszi, aki Floppal, a szülőt megszemélyesítő plüssfigurával, és barátaival együtt elkezd megismerkedni a körülötte lévő világgal. A sorozat epizódjai mindössze 7 percből állnak, de közben a szereplők tanulságos és vidám kalandokba keverednek, játszva tanulják meg a körülöttük lévő világ szabályait. Az epizódok végén Bing elmondja, hogyan oldották meg a helyzeteket és milyen tanulság szűrhető le belőle. A sorozatot Magyarországon a Minimax tűzte műsorára, és nagy sikere van az óvodáskorú és iskolás gyerekek körében is.

Ne feledkezzünk meg Zelk Zoltán csodás meséjéről sem! A három nyúl kihagyhatatlan húsvétkor.

Zelk Zoltán: A három nyúl – Nem múlhat el nélküle húsvét

Ha szeretitek Bing nyuszit, itt is nézzetek körbe!