A kamaszkor bonyolult, tele nehéz helyzetekkel, furcsaságokkal, ám a humor a tiniknek is sokat segíthet. Meg az, ha a már nem is gyermek, de még nem is felnőtt csemeténk érzi, nincs egyedül a szokatlan helyzetekben sem. A Menő Könyvek Kiadó nyári újdonságai a megszokott magas színvonalon szólítják meg a kamaszokat. Maros Edit, Mészáros Dorka, Erdős Zsuzsanna és – az első kötettel jelentkező – Kocsis Laura könyvei tökéletes nyári olvasmányok. Jól jönnek a hosszú szünidőben, strandoláskor, és nyaralásra is érdemes bepakolni. A szerzők közös bemutatón meséltek a legújabb műveikről.

Maros Edit: Bonyolult egy csaj
Nem könnyű a szülőkkel… legalábbis Adél ezt érzi. Nem elég jó semmiből (matekból pláne), az anyukájának nem elég csajos, az apukájának nem elég sportos. A dobolás érdekli, azt meg ők nem tartják valami sokra. Lehet ezt még fokozni? Naná! Adjunk hozzá egy tökéletes(nek látszó) bombázót, némi zsarolást, jó sok kavarást és arcon landolást, elvesztett és visszaszerzett barátokat, és persze ezt a fura dolgot az ember gyomrában a pillangókkal és fiúkkal. Nem egyszerű, ugye?
Persze, hogy nem, hisz az egész élet olyan #bonyolult.
Maros Edit a nagysikerű Hűvösvölgyi suli-sorozat után ezzel a sodró humorú és nagyon is életszagú regénnyel tér vissza, hogy egy jó olvasmánnyal könnyítsen a #bonyolult kamaszéveken.

A tinik körében népszerű szerző szerette volna, ha a könyvben az átlagos kamaszok magukra ismernek.
– Bevallom, kerestem egy szlengszótárt a mai kamaszokhoz – mesélte Maros Edit a bemutatón. – Meglepve láttam a cikket, aminek az volt a tételmondata, hogy a ciki szó már ciki, a menő pedig nem menő.  Volt egy lista arról, hogy a kamaszok napjainkban milyen szavakat használnak. Bár én először ezeket nem tudtam hova tenni, egyet-kettőt belecsempésztem a könyvbe. Szokták kérdezni tőlem, honnan veszem regényeimhez a figurákat. Előfordult, hogy sétáltam babakocsival, és láttam, amint két lány követ egy fiút. Gondoltam, hogy ezt bele lehetne írni a könyvbe.

Mészáros Dorka: Felelsz vagy mersz
Bori újévkor megfogadta, hogy minden helyzetben önmaga lesz, és sokat mosolyog. Csakhogy megnehezíti a dolgát Misi, akivel negyedik óta folyik az érzelmi huzavona, ráadásul Bori közben a táncos Noelbe is szerelmes, feltűnik a színen Adorján, és a lányok folyton bekavarnak… És ha ez még nem lenne elég, ott van a gimis felvételi, a táncelőadás, a prózamondó verseny, Bori pedig szeretne mindenhol megfelelni, és a külsejével sem elégedett. Eközben zajlik a nyolcadik bé nyüzsgő élete imádnivaló és kiállhatatlan osztálytársakkal, egy jófej osztályfőnökkel, a világ legjobb igazgatójával és egy házibulival, ahol végül minden összekuszálódik, és Borinak el kell döntenie, mit is akar igazából.

A fiatal írónő szeretné a naplóregényében is éreztetni, hogy kamaszkorban nem normálisnak lenni a normális. Feleleveníti régi iskolai emlékeit is.
– Az órai levelezés nem ment ki a divatból, hisz a diákok a telefont nem vehetik elő. A leveleket pedig bele lehet tenni a könyvbe. Mi is rengeteget leveleztünk, főleg, amikor unatkoztunk. Repülőt hajtogattunk a levelekből, és úgy dobtuk az osztály másik felébe. Elég személyes a könyv, sok saját élményt dolgoztam bele. Pont elgondolkodtam azon, hogy olvastam-e valaha arról, hogyan élik meg a kamaszok a menstruációt. Bárkivel előfordulhat, hogy átázik, elfogy a tamponja vagy a betétje, és akkor kérni kell a barátnőtől. Fontos, hogy a kamaszok tudják, nem ciki a pattanás és az izzadás sem. A fiúk inkább verekednek, elgáncsolják egymást, míg a lányok sokszor kibeszélik, lelki terrorban tartják egymást, ami szerintem sokkal mélyebb nyomokat hagy.

Erdős Zsuzsa: Légből kapott szerelem
Dóri tizenhat éves teljesen átlagos kamaszlány, megértő, jó fej szülőkkel, normális családdal a háta mögött. A mindennapjait maximum a bátyja, Alex piszkálódásai keserítik meg, de öccsével, Benivel nagyon jól megvannak, rendszerint együttes erővel szállnak szembe Alexszel. Dóri felhőtlen gondtalanságban éli a tinik mindennapi életét, suliba jár, közepesen érdekli a tanulás, találkozik a barátnőivel, titokban harcművészetet tanul és mindeközben sejtelme sincs róla, hogy rendezett kis élete hamarosan fenekestül felfordul. Az események akkor gyorsulnak fel, amikor Dóri osztálytársaival együtt Angliából repül hazafelé egy háromhetes nyelvtanfolyamról. És ettől a naptól kezdve szó szerint elszabadul körülötte a pokol. Eleinte értetlenül, majd egyre ijedtebben szembesül vele, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt saját maga felett és hamarosan rájön, hogy minden, ami vele és körülötte történik valamilyen fura módon a repülőgépekhez és a repüléshez kapcsolódik. Ekkor Dóri nyomozni kezd… De vajon jól teszi?

Az írónő ezúttal a légtérbe repít el minket. Új, negyedik kötetében a krimi és a szerelem jól megférnek egymás mellett.
– Az egész történet a repülésről, a repülőgépekről szól. Örök vágyam volt erről a témáról írni. Azok, akik közelebbről ismernek, tudják, hogy pokolian félek a repüléstől. A könyv írása előtt megnéztem több katasztrófafilmet. Ismertem pilótákat, eljöttek hozzánk, ők meséltek, magyaráztak, én bőszen jegyzeteltem. Remélem, sikerült hitelesen átadni azt, amit mondtak. A könyvben megjelenik a pánikbetegség is, amit én egy gyógyszer mellékhatásaként ugyancsak átéltem.

Kocsis Laura: Cseréljünk!

Emma a háta közepére sem kívánja a hozzájuk költöző thai cserediákot, és ezt nem is nagyon titkolja. Nittaya viszont meg van győződve róla, hogy a magyar lány nagyon kedves, csak furcsa a humora. Nem is sejti, mi az, ami Emmát nyomaszthatja, egészen addig, míg együtt nem találják magukat egy lépcső alatti zugban, ahol Emma mindent bevall… Kocsis Laura az érettségivel egyidőben fejezte be regényét, amelyben két különböző világról ír, és arról, hogyan érthetjük meg egymást. A történetet a két főszereplő lány szempontjából olvashatod egymás után, előbb az egyik szereplő, majd a könyvet megfordítva a másik szereplő szemszögéből is, vagy úgy, hogy összefonod a két szálat. Bármelyik történettel indulsz is neki, ha eljutsz az Ellenpontok felirathoz, akkor átlapozhatsz a másik részbe és megnézheted, hogy ugyanazt a történést mennyire másként látják a szereplőink. És hogy mi lesz a történet vége? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül!

Kocsis Laura debütáló könyve szinte akkor jelent meg, amikor kézbe vehette az érettségi bizonyítványát.
– Részben személyes az élmény, mert amikor tizedikes voltam, nálunk lakott egy cserediák – mesélt az az ifjú író. – A thai lánytól engedélyt kérdtem, hogy róla mintázzam a főszereplő karakterét. Írás közben is leveleztem vele, kérdeztem tőle, hogy bizonyos helyzetekben mit csinálna. A könyv fiatalok problémáiról szól, és arról, hogy az elfogadásnak, a megértésnek a mai világban milyen fontos szerepe van. Írás közben az anyukám volt a lektorom, vitáztam is vele sokat. Mindig titkolózós író voltam, a füzeteimbe írtam titkos írással egy “átkot”, hogy senki ne olvassa el.

A könyvek izgalmasak, fordulatosak, humorosak. Mi, régi tinik is bátran kézbe vehetjük, hogy újraéljük életünk egyik legizgalmasabb korszakát. A szöveg mellett a külső megjelenés, a borító is trendi.
A könyveket itt is megtaláljátok!