Amikor ilyen hőség tombol, a szabadidős elfoglaltságot, legalábbis a napközbeni órákra el kell felejteni. Szülőként talán az ilyen időszakot lehet legnehezebben átvészelni a szünidőben, ennél még az esős idő is jobb, akkor egy esőkabátban még buli is lehet egy séta.

Ha ráadásul még dolgod is van – és melyik háziasszonynak ne lenne – a társasjáték is kilőve, szóval kézenfekvő megoldás a tv vagy a kütyü, aminek persze a gyerkőc örül, neked meg marad a lelkiismeret-furdalás, mert azért azt mindenki tudja, hogy nem jó ez így – pláne órákig.

Ha mázlista vagy a gyerkőc szeret olvasni. És ha nem? Akkor fektess bele egy kis energiát és próbáld vele megszerettetni, ha rákap az ízére az eszményi „megoldás” ezekben a napokban. A legfontosabb feladat olyan könyvet választani, ami beszippantja majd a gyereket. De ha jól ismered a csemetédet, akkor ez nem lesz annyira nehéz dolog. És ne boltba menj, hanem a könyvtárba, ahol a jól tájékozott szakember rögtön kezedbe nyom majd egy kupacnyi kötetet, ha megadod a „paramétereket”, vagyis hogy lányod van vagy fiad, hány éves és mi érdekli.

 

Vannak gyerekek, akik szívesen olvasnak klasszikust is, de ha az a célod, hogy a srácodat elkapja a szenvedély, olyant keress számára, ami az ő világáról szól. A kortárs szerzők nagyon ismerik a mai gyerekeket, tudják, hogyan élnek, hogyan gondolkodnak, mire vágynak, mit utálnak és a többi. Itt van tehát néhány tipp, olyan kötetek ezek, amik nagy valószínűséggel sikert aratnak majd, ráadásul sorozatok, vagyis ha rákap a kölyök, akkor nincs megállás. 🙂

A napló műfaját imádják a gyerekek, ez aztán tényleg az ő szájuk íze szerint íródott. A Tom Gates sztori egyelőre három kötetes, de jó vastag. Nagyon vicces – olyannyira, hogy a leghumorosabb gyerekkönyveknek járó Roald Dahl Funny Prize-díjat is megnyerte vele az írója – tele irka-firkákkal, vidám rajzokkal és persze a mai szlenggel, kiszólásokkal. Íme a fülszöveg:

„A nevem Tom Gates. Amikor a tanáraim nem néznek rám a GUVADT SZEMÜKKEL, akkor szeretek rajzolni, és azon gondolkozni, hogyan idegesíthetném fel DELIÁT. A tanáraim azt hiszik, hogy könnyű elterelni a figyelmemet, és nem tudok koncentrálni. Ami egy kicsit durva vád, mert épp most is NAGYON koncentrálok arra, hogy melyik édességet egyem meg először. Mmmm”

A Tom Gates szerintem uniszex darab, de aki a csajszisabb naplóra vágyik, annak ott van az Egy Zizi naplója, Rachel Renee Russell sorozata. A főszereplő Nikki Maxwell egy kicsit szerencsétlen, kicsit ügyetlen, kicsit peches, kicsit balfék tinilány, aki persze vagány, népszerű és menő csaj akar lenni az új iskolájában. Szerencsére jó élesnyelvű lány, ami igazán élvezetessé teszi a naplóját.

Ez a műfaj pepitában az Egy Ropi naplója. Főhőse Greg Heffley, a vézna, szerencsétlen srác a felső tagozatból, aki szerint gyereknek lenni nagyon gáz, szóval, amikor felnő egy napon híres lesz  – legalábbis ezt írja a naplójában. Vagyis ő is a mást mond, mint amit tesz kategóriába tartozik és ettől aztán roppant vicces az irománya.

Ha a gyereked az izgalmas dolgokra fogékony, kalandregényt nyomj a kezébe. Ezek között is az egyik legfrissebb és nagyon népszerű darab Kertész Erzsié. Ez a Panthera – A hógömb fogságában című könyv, amiben van nyomozás, barátság és túlélés – szóval izgalom a köbön. A teljesen hétköznapi hegymászó szakkör diákcsapata egy átméretező különleges szerkezetnek köszönhetően kerül a párduc alakú, titokzatos Panthera hegyre, hajmeresztő kalandok, varázslat, kincskeresés teszik izgalmassá a nem mindennapi kirándulást. És már a várva várt második kötet is megjelent. 🙂

Bár címe alapján lányos olvasmánynak mondanánk, de a Tündérboszorkány valójában minden kiskamasznak szól. Bosnyák Viktória története is roppant szórakoztató, a sztoriban a Békés Utcai Általános Iskola diákjai, Laci, Sári és Dóri a könyvtárban zajló különös dolgokra akarnak fényt deríteni, ám a meglehetősen ijesztő Morcz Aranka könyvtáros megnehezíti a dolgukat. Nyelvi játékossága, humora, témája a pedagógusokat is elvarázsolta, nálunk már ez az idei kötelező olvasmány. És háromkötetes darab!

A nyomozós, rejtélyeket megoldós sztorik nagyon el tudják bűvölni a gyerekeket. A könyvtárak tele vannak olyan sorozatokkal, ahol lány vagy fiúcsapatok kutatnak a megoldás után, ilyen az Idődetektívek, a Titkos királyság, az Időfutár kisebbeknek pedig az állathősök kalandjai lehetnek izgalmasak, mint a  Rumini, a Büdi és Ben, a Lengemesék vagy a Miu és Vau sorozat.

Az olvasásra szoktatásban első lépésként adhatod a rövid, egyszerű szövegű, bőven illusztrált, vicces köteteket. Szerintem ideális darabok a Geronimo Stilton és a Tea Stilton „füzetek”, vagy akár az igényesebb képregények.

A legfontosabb azonban az, hogy a könyvmollyá neveléssel ne várd meg az iskolát. Ezt a munkát már a mindennapi meséléssel meg kell alapoznod, így érez rá a gyerkőc arra, milyen klassz dolog a „filmet” a buksiban forgatni. És ezzel nem csak szórakoztatod, hanem hihetetlen módon segítheted az ő személyiségfejlődését is. Szóval irány a könyvtár, persze a gyerkőccel együtt, hogy ne csak te válogass, ő is választhasson valamit! Akkor is, ha tökéletes melléfogás lesz. 🙂

Mentés