A Kisasszonyok – több mint 150 éve az első megjelenés után – még mindig a világ legkedveltebb regényei közé tartozik, generációk nőnek fel rajta. Sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy időről időre megfilmesítik. A legutóbbi, nálunk néhány napja bemutatott változat csupa pozitív kritikát kapott. Ha láttad a filmet, ha nem, feltétlenül olvasd el a könyvet is. Összeszedtünk néhány érdekességet a filmről és a kötetről, ezeket még talán a legnagyobb rajongók sem tudták Louisa May Alcott időtálló meséjéről.

A történet
Louisa May Alcott örökbecsű klasszikusa már nem sokkal megjelenése után meghódította az olvasóközönséget. A négy March nővér – Meg, Jo, Beth és Amy – egy új-angliai településen, nehéz anyagi körülmények között élnek édesanyjukkal, miközben apjuk a polgárháborúban szolgál tábori lelkészként. A lányokat rengeteg kaland és váratlan balszerencse éri, és a sok tapasztalat révén egyre jobban kirajzolódik a személyiségük: a józan és megfontolt Meg társaságszerető, a fiús Jo imádja a könyveket, a szégyenlős Bethet a zenélés érdekli, a kissé önző Amynek pedig művészi hajlamai vannak.

A filmről
A Kisasszonyok lányregénynek íródott, ám mára az egyik legnépszerűbb amerikai klasszikusként ismert, amely női írók generációinak adott ihletet, és számos film- és egyéb feldolgozás készült belőle.
Greta Gerwig, a 2017-es 5 Oscar-díjra jelölt Lady Bird író-rendezője ezt a nagy amerikai klasszikust viszi filmre, és igazi szupercsapatot válogatott hozzá: a korábbi filmjében is szereplő Saoirse Ronan és Timothée Chalamet mellé Emma Watson-t, Meryl Streep-et, Florence Pugh-ot és Chris Cooper-t is megnyerte, hogy a maga modern, szemtelen stílusában mesélje újra a klasszikus történetet.

További érdekességek

Alcott nem akarta megírnia könyvet
Thomas Niles, a Roberts Brothers Kiadó szerkesztője kereste fel az akkor már szárnyait bontogató Alcott-ot, hogy írjon egy lányoknak szóló könyvet. Az írónő nem volt túlságosan elragadtatva az ötlettől, csak nehezen szánta rá magát. Sőt, naplójában többször megjegyezte, hogy nem szerette írni ezt a regényt.

A Kisasszonyok 10 hét alatt elkészült
Alcott 1868 májusában kezdte el írni a könyvet, és éjt nappallá téve dolgozott rajta. Néha szinte enni vagy aludni is elfelejtett. Július 15-én elküldte szerkesztőjének, szeptemberben meg is jelent, és rögtön bestseller lett. Alcott pedig egy csapásra gazdag és híres nővé vált.

Az írónő a főszereplőket a testvéreiről mintázta
A könyv számos önéletrajzi elemet is tartalmaz, a főszereplőket testvérei ihlették. A forrófejű Jo az írónőre emlékeztet, Meg a nővére hasonlít, Beth alakját pedig Lizzie-ről mintázta, aki 1856-ban skarlátos lett. Bár felépült, a betegsége legyengítette, és 1858-ban meghalt.

Megtekinthető a ház ahol a regény íródott
A Concordban található Orchard House volt az Alcott család otthona. 1868-ban Louisa vonakodva hagyta el bostoni lakását, hogy ott írja meg a Kisasszonyokat. A ház ma is látogatható, így bárki megnézheti Louisa May rajzait a falon, valamint a kis íróasztalát.

A történetet számtalanszor feldolgozták
A Kisasszonyokból Broadway-színmű, zenés előadás, balett és opera is született, és több mint fél tucat filmet készítettek a történetből. Az egyik leghíresebb az 1933-as változat, Katharine Hepburn főszereplésével, az 1949-es filmben Amy-t Elizabeth Taylor játszotta, az 1994-es film főszerepében Winona Rydert láthattuk. A legutóbbi feldolgozásban Emma Watsont és Meryl Streep is fontos szerepet kapott.

Íme, egy kis kedvcsináló a filmhez!

A kötetet a Manó Könyveknél is megrendelheted!

Ezt se hagyd ki! Gyermeked A milliomos szamár történetét is biztosan örömmel forgatja majd!

Kertész Edina: Ha eltiltom a gyerekeket a kütyüktől, akkor nemet mondok a világ egy részére