Végre vége a bezártságnak, most már nyugodtan szervezhettek kisebb-nagyobb családi kirándulásokat. Csendesebb, kalandosabb, játékos célpontokat is találtok szubjektív toplistánkon. Bármelyiket is választjátok, élményekben és kalandokban nem lesz hiány.

Veszprémi Dinópark
Nem csak dinórajongóknak nyújt különleges élményt a Veszprémi Állatkertben közel egy éve nyílt Dinópark. Két hektáron 30 életnagyságú dinót láthatunk, a többi között a 23 méter hosszú Diplodocust, a több mint 4 méter magas Tyrannosaurus Rexet, Stegosaurust, Diplodocust és Velociraptort is. A kalandvágyó gyerekek bemászhatnak a dinók szájába, és a hátukra is felpattanhatnak. A parkban ismertető táblákról még több információt megtudhattok az őslényekről. A gyermekek bepillantást nyerhetnek az őslénykutatók munkájába, a mini ásatáson kincseket is kereshetnek. Aki szeret kézműveskedni, dinókat festhet és színezhet. Mivel külön belépő nincs a magyar Jurassic Parkba, érdemes az egész állatkertet felfedezni.

További információ:
www.veszpzoo.hu

Szarvasi Mini Magyarország makettpark
A meseszép Szarvas leglátogatottabb turisztikai attrakciója a Mini Magyarország makettpark. Vegyetek részt egy országjáráson, csodáljátok meg hazánk történelmi jelentőségű épületeit. Aki még soha nem látta a kecskeméti Cifrapalotát felülről, a pécsi dzsámit, akinek eddig kimaradt a fertődi Eszterházy-kastély, nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Bencés Apátságnál, nem emlékszik pontosan kiknek a szobrai állnak a Hősök terén, vagy megnézne egy csatajelentet az egri várban, annak a Mini Magyarország makettpark a tökéletes kirándulóhely. Az eddig közel száz maketthez idén tavasszal Kárpátalja és Észak-Erdély legszebb épületének kicsinyített másai csatlakoztak, köztük például a munkácsi vár, a Vereckei Hágó Emlékmű. Az ország legnagyobb arborétumában Magyarország nevezetességei gyerekbarát méretben egy helyen láthatók, felnőtteknek, kicsiknek, családoknak és osztályoknak egyaránt kötelező országjáró program.

További információ:
www.minimagyarorszag.hu

Őrség
Erdőt járunk, árkot lépünk… A minden évszakban különleges kalandokat tartogató Őrségre különösen jellemzőek Weöres Sándor sorai. A dimbes-dombos tájat akár kerékpáron is bejárhatjátok. Részt vehettek tőzike- vagy gombatúrán. Az Őrség fővárosában, Őriszentpéteren feltétlenül nézzétek meg az Árpád-kori római katolikus templomot és a téglaégetőt. A hét szerből álló Szalafő-Pityerszeren, a múzeumfaluban olyan érzése támad az embernek, mintha megállt volna az idő. A gyerkőcök megnézhetik, hogyan éltek annak idején dédszüleik. A kerített udvarok, a tornácok különleges élményt jelentenek a betonzsiványoknak. A nagyrákosi völgyhíd is megér egy kirándulást. A melegebb napokon a Vadása-tóban fürdeni is lehet. Semmiképpen ne hagyjátok ki az őrségi specialitásokat, a dödöllét vagy a tökös mákos rétest. Viszonylag olcsón találhattok szállást. Érdemes felvenni mielőbb a bakancslistára.
További információ:
www.orseg.hu

Szalajka-völgy
A Bükk legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelye, Szilvásvárad büszkesége. A gyönyörű táj és a látnivalók egész napra lekötik a családot. A Szalajka-patak pisztrángjai, a csodás Fátyol-vízesés külön-külön is érdekesek. Az Istállóskői-barlangba kacskaringós, csúszós turistaút vezet. Innen kerültek elő a barlangi medve csontjai, az ősember kő- és csonteszközei, használati tárgyai, a tundraszarvas vagy egy őskori tűzhely. A Szikla-forrás és az erdei múzeum is különlegessé teszi a kirándulást. Ha elfáradtok a túrázásban, pattanjatok fel a Szilvásváradi Erdei Vasútra. A táv közel 5 km, a végállomás pedig a Gloriette-tisztás. Feltétlenül kóstoljátok meg a helyi ételkülönlegességet, a füstölt, sült pisztrángot. Ugyancsak nagy vonzerőt jelent a közelben található, világhírű Lipicai ménes. Testközelből láthatják a csodás lovakat.
További információ:
www.szilvasvarad.info.hu

Hollókő
Egy igazi ékszerdoboz a Cserhát lankái között. A kedves kis palóc falu Budapestről mindössze egy órára fekszik. Pitvaros, tornácos házak, kerekeskút, mindenhol muskátli várja a látogatókat. Az Ófalu olyan, mintha szabadtéri múzeum lenne, pedig úgy élnek és dolgoznak ott a kis házikók lakói, mint elődeik. A mintegy 60 védett épületből álló településrész 1987 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, egyedüli magyar faluként. A kis fatornyos, zsindelyes templom a település egyik ékköve. Érdemes bepillantani a falu- és a postamúzeumba. Ne hagyjátok ki a palóc népviseletbe öltöztetett babákat se! Az újdonságok kedvelőit a panoptikum várja, ott pedig közelebbről is megismerkedhettek Hollókővel és több évszázados legendájával. A legtöbben persze a romantikus, sziklákra épített várra kíváncsiak. Kellemes sétával megközelíthető az Ófalutól. Mindenképpen érdemes a panorámát is megcsodálni.
További információ:
http://www.holloko.hu/

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés