Csodás külsőt öltött az elmúlt napokban Magyarország: még a legnagyobb tavak is befagytak, körülöttünk sok helyről különleges jégcsapok lógtak, és mindenkinek lehetett havas élménye. Csemetéd valószínű, hogy még nem látott a mostanihoz hasonló, kemény telet, feltétlenül mutasd meg neki a természet különlegességeit. Ha máshogyan nem, képek segítségével.

A tél leghidegebb éjszakájával kezdődik a meteorológiai tavasz. Az extrém hideg miatt az ország nagy részére elsőfokú, néhány megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Az ország nagyobb részén mínusz 15 fok alatti hőmérsékletek valószínűek.  Előreláthatólag csütörtök hajnalig helyenként – főként a délkeleti és a középső területeken – még kialakulhat hószállingózás, gyenge havazás. Csütörtökön délutántól, estétől délnyugaton, délen újabb havazás kezdődik.

Komp a jeges Balatonban Tihany és Szántód között

 

Jégcsapok lógnak egy padról a balatonfenyvesi Balaton-parton

 

Igazán varázslatos, amik egy vízesés befagy: jégcsapok a megfagyott Ilona-völgyi vízesésen a Parádhoz tartozó Parádfürdő közelében

 

Tél a Bakonyban: jégcsapok lógnak egy parasztház ereszéről Olaszfalun

 

Mesebeli vonatút a Bakonyban

 

Őzek ugranak át a Veszprém és Eplény közötti vasútvonalon a havas Bakonyban

 

A Magyarországon áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején kiemelten fontos, hiszen a madarak ebben az időszakban sokkal kevesebb táplálékhoz tudnak hozzájutni.

További fontos tudnivalók a madáretetésről!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint nagyon fontos a kihelyezett madáretetőket folyamatosan élelemmel feltölteni. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.
A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható, és célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, vagy kisebb farönkök üregeibe rejteni.
A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni, ezért az eledelt a lehető legszárazabb helyekre érdemes tenni, és az etetőtálkát tisztán tartani. A napraforgó-magvak a csuszkát, a pintyet, a feketerigót, a mátyásmadarat vagy a harkályt tartják életben, a köles, a repcemag pedig más fajok téli eledele. Sózott, cukrozott magvak nem valók a madáretetőkbe.
A kertekben a talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak a madaraknak télen, a fűben meghúzódó rovarok, vagy az áttelelő lárvák pedig téli táplálékul szolgálnak nekik.

Képek forrása: MTI

Ha szeretnél madáretetőt készíteni, akkor inspirálódj itt!

Egyszerű, csodás madáretetők, amiket a gyerekkel együtt is elkészíthetsz