Valahol hallottam, hogy mi, nők két dologért vagyunk képesek mindent megtenni a világon: hogy legyen vagy, hogy ne legyen gyerekünk. Hogyan lehet mégis, hogy sokszor olyan helyekre születnek babák, ahol egyáltalán nincs szükség rájuk? Igazságos-e, hogy eközben más párok, akik mindent megadnának a szeretett gyerkőcnek, csak hosszú megpróbáltatások után vehetik karjukba kisbabájukat? Egyszerűbb azt gondolnunk, a Sors Kegyének tudható be a gyermekáldás, pedig a babajövetel nem a véletlenen múlik.

Rossz időzítés”?
A tizenhat éves Juno (Anne Page) alakját hatalmas pocakja tette híressé a filmvásznon 2008-ban. A történet egy tiniről szól, aki kíváncsiságból kipróbálja a szexet osztálytársával, ám az egyszeri móka „túl jól” sikerül: a lány teherbe esik. Talán a Természet tévedése, hogy egy anyai ösztönökkel legkevésbé megáldott iskolás lány megfogan, miközben az örökbefogadó huszonéves nő, Vanessa (Jennifer Gardner) nem esik teherbe, hiába vágyik kisbabára? Vagy az „amit görcsösen akarsz, úgysem sikerül” elve állna a „rossz időzítés” hátterében?

babára várva

Orvosi szemmel
A találgatások helyett szóljon pár orvosi adat a meddőségről:

– Szervi oka lehetnek például a meddőségnek: a petevezetők elzáródása gyulladás következtében, a méhen belüli összenövések, fejlődési rendellenességek a hüvelyben, vagy a mellékvese alul- vagy túlműködése – magyarázza dr. Szabó Andrea szülész-nőgyógyász szakorvos. Leggyakrabban elsősorban a pajzsmirigy alulműködése okozhat meddőséget, de hormonális problémák is állhatnak a háttérben. Az okok felderítése után a legtöbb eset orvosolható hormonkezeléssel vagy műtéti beavatkozással. Egy esetben nincs megoldás: ha valakinek nincs méhe, mert így nem lesz képes baba kihordására: ez esetben marad az örökbefogadás. A lombikprogramot azoknak javasoljuk, akiknek nem sikerül spontán módon teherbe esniük.  Pszichés problémák is vezethetnek meddőséghez – teszi hozzá Andrea- sokkhatás, helytelen táplálkozás (pl anorexia nervosa), túlfeszített életmód is megakadályozhatja a teherbeesést. A meddőség 10 százaléka pedig ismeretlen eredetű.

Lelki utazás a kisbabáért
Nem véletlen, hogy még az orvostudomány sem tagadja: állhatnak lelki okok a meddőség hátterében. A híres intimtorna tréner, Kriston Andrea szerint a gyermektelenség okai lehetnek (rosszul) vagy meg nem élt érzelmeink.

– A félelmeink, szorongásaink, korábbi traumáink hatására keletkezett stressz elöntheti a méhtestet, ezzel megakadályozva a teherbeesést. Előfordul, hogy valaki magát a szexualitást utasítja el, mert gyerekkorában rajtakapta a szüleit, és ez hatalmas csalódást okozott benne, aminek máig nincs tudatában.- meséli Kriston Andrea saját tapasztalatait. – Ilyenkor a tréningen ezeket az érzéseket kell felszínre hozni. – Ennél komolyabb probléma, ha valaki magát az anyaságot látja fenyegetőnek, mert retteg, hogy az anyjára fog hasonlítani. A legtöbb nőben csak félelmek élnek a szülést illetően is: a véres gátmetszés, a filmeken ordító kismamák látványa mellett szinte lehetetlen elhinni: lehet élvezettel szülni, ha megfelelően felkészülünk rá!


Minden nő megérdemli
A kisbaba egy csoda, ezt még az is beismeri, aki sosem akar gyereket. Talán ez indítja el Juno könnyeit is szülés után a kórházi ágyon. Tudják ezt a babára váró nők, és tudjuk ezt mindannyian: csak mi vagyunk képesek életet adni és gondoskodásunkkal megfelelően körülvenni egy világra pislogó kis új Egyedet. Egy régi nyelviskolás kolléganőm mondta nekem rég: minden nő megérdemel egy gyereket! Most, évek múltán is egyetértek vele.

Jász Veronika