Őszi levelek frottázs technikával: egyszerű, látványos satírozás

6+1 kiváló gyulladáscsökkentő étel, amivel segíteni tudunk a szervezetünknek
A gyulladás legyrészt lehet jó, hiszen segíthet a szervezetnek megvédeni magát a fertőzésektől és sérülésektől. Másrészt pedig lehet rossz, mivel a krónikus gyulladás súlyos betegségekhez vezethet, ez történik az autoimmun betegségek esetén is, amikor téves immunműködés miatt a szervezet a saját sejtjeit pusztítja el. A mindennapi stressz, az alacsony aktivitási szint és a különböz gyulladást okozó élelmiszerek még nagyobb kockázatot jelentenek.
Viszont vannak egyéb olyan szuper élelmiszerek, amelyek segíthetnek csökkenteni avagy megelőzni a krónikus gyulladásos betegségek kialakulását.
Íme 13 gyulladáscsökkentő étel, amivel megtámogathatjuk az egészségünket.
1. Bogyós gyümölcsök
A bogyók apró gyümölcsök, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A bogyós gyümölcsök palettája igen széles. A leggyakoribbak:
- áfonya
- ribizli
- málna
- szeder
- eper
A bogyók antioxidánsokat, úgynevezett antocianinokat tartalmaznak. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, amelyek csökkenthetik a betegségek kialakulásának kockázatát. A szervezet természetesen NK sejteket termel, és ezek segítenek fenntartani az immunrendszer megfelelő működését. Egy 25 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban azok, akik mindennap áfonya port fogyasztottak, lényegesen több NK-sejtet termeltek, mint azok, akik nem fogyasztották a port.
2. Tengeri és édesvízi halak
A halak kiváló fehérjeforrások, valamint gazdagok omega-3 zsírsavakban, az eikozapentaénsavban (EPA) és a dokozahexaénsavban (DHA).
Bár minden halfajta tartalmaz néhány omega-3 zsírsavat, ezek a kissé zsíros halak a legjobb források közé tartoznak :
- lazac
- szardínia
- hering
- makréla
- szardella
Az EPA és a DHA segít csökkenteni a gyulladást, ezek hiánya vagy alacsony szintje metabolikus szindrómához, szívbetegséghez, cukorbetegséghez és vese betegséghez vezethet. A szervezet ezeket a zsírsavakat rezolvinoknak és protektineknek nevezett vegyületekké metabolizálja, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.
3. Szőlő
A szőlő antocianinokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást. Ezenkívül megakadályozzák olyan betegség kialakulását, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség, az elhízás, az Alzheimer-kór vagy különböző a szembetegségek.
A szőlő emellett a resveratrol egyik legkiválóbb forrása, ez egy másik antioxidáns vegyület, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
4. Zöld tea
A zöld tea az egyik legegészségesebb ital. Ennek a szuper italnak a fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór, az elhízás és más betegségek kialakulásának kockázatát. A legtöbb előnye antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhető, különösen az epigallocatechin-3-gallátnak (EGCG) nevezett anyagnak. Az EGCG gátolja a gyulladást azáltal, hogy csökkenti a gyulladást elősegítő citokintermelést valamint a sejtekben lévő zsírsavak károsodását.
5. Avokádó
A tápláló, sokoldalú és ízletes avokádó a világ számos konyhájában alapanyag lett. Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de a világ számos területén termesztik. Az avokádó fehérjedús, tele van káliummal, magnéziummal, rosttal és a szív számára egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokkal. Mindemellet karotinoidokat és tokoferolokat is tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a rák kockázatát. A szív és érrendszeri megbetegedések elkerülésében és azok kezelésében is segítséget nyújt, de hidegen sajtolt olajából tökéletes bőrtápláló készítményeket gyártanak a kifejezetten érzékeny és száraz bőr megvédése érdekében.
6. Kurkuma
A kurkuma meleg, földes ízű fűszer, amelyet gyakran használnak curryben és más indiai ételekben. Nem hiába fogyasztják sokan előszeretettel, hiszen kurkumint tartalmaz, amely egy erős gyulladáscsökkentő vegyület. Kutatások kimutatták, hogy a kurkuma csökkenti az ízületi gyulladással, cukorbetegséggel és más betegségekkel kapcsolatos gyulladásokat is. Testünk számos mechanizmuson keresztül oxidatív stressznek van kitéve, beleértve a testmozgást, az egészségtelen testösszetételt, a minket körülvevő környezetet, és számos ételt, amelyeket napi szinten fogyasztunk. Ezek a stresszforrások a szabadgyökök felszabadulásával sejtkárosodáshoz vezetnek, nem mellékesen az öregedési folyamatok is felgyorsult ütemben zajlanak le.
A kurkumin antioxidánsként csökkenti az oxidatív stressz sejtkárosító hatását. Vizsgálatok kimutatták, hogy számos potenciális előnye van a sejtvédelemben, beleértve a véráramlás, valamint a bőr állapotának javulását.
7. Extra szűz olívaolaj
Az extra szűz olívaolaj az egyik legegészségesebb zsírforrás. Gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, és a mediterrán étrend egyik alapköve, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik:
- Gyulladáscsökkentő. Az olívaolaj megvéd a gyulladástól, amely a szívbetegségek kulcsfontosságú hajtóereje
- Csökkenti az LDL (rossz) koleszterin oxidációját. Az olaj megvédi az LDL-részecskéket az oxidatív károsodástól, ami kulcsfontosságú tényező a szívbetegségek kialakulásában.
- Javítja a vérerek egészségét. Az olívaolaj javítja az endotélium működését, amely az ereket béleli.
- Csökkenti a vérnyomást. Egy megemelkedett vérnyomású betegek körében végzett tanulmány azt találta, hogy az olívaolaj jelentősen csökkentette a vérnyomást, és 48%-kal csökkentette a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szükségességét
Forrás: peakshop.hu