Hogyan válasszunk gyermekünk számára felvételi előkészítőt? – Interjú Horváth Katalinnal


4 vega ínyencség húsvétra: még a húsimádók is szívesen megeszik
Sonka nélkül is lehet ellenállhatatlan a húsvéti menü. Manapság egyre elterjedtebb a vega és a vegán életmód, ezért gyakran megeshet egy családban, hogy valaki tartózkodik a húsevéstől. Ez nem jelenti azt, hogy ne legyen jó az ünnepi ebéd vagy vacsora. Nem árt, ha van néhány hasznos, bármikor bevethető könnyű recept a tarsolyodban.
Spenót -és epersaláta
A friss tavaszi spenótsaláta megszórva eperrel a legjobb választás a megújulás évszakában! Nem kell más hozzá, mint nyolc mérőcsészényi felaprított spenót, két csésze felszeletelt eper, esetleg feldobhatod parmezánnal és dióval. Mindezt leöntheted narancslével, egy kis olívaolajjal, balzsamecettel és dijoni mustárral. Végül ízlés szerint sózva és borsozva.
Klasszikus sült zöldségek
Még húsevő vendégeink is megízlelhetik ezt a meleg fogást, melynek elkészítése egyszerű. Három megtermett, felaprított répát, három karikákra vágott póréhagymát, egy fej brokkolit, fél kiló félbevágott kelbimbót, és ugyanennyi megtisztított zöldbabot összeöntünk egy tepsibe, majd leöntjük olívaolajjal. Megszórjuk egy evőkanálnyi provance-i fűszerkeverékkel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 200 fokra hevítjük a sütőt, és egy-másfél óráig sütjük. Húsz percenként megkeverjük, és megbizonyosodunk róla, hogy a zöldségek minden oldala ugyannyira átsült. Kész van, ha a zöldségek épp hogy leheletnyire barnák, a krumpli pedig megpuhult.
Fokhagymás krumplipüré- tej nélkül
A krumplipürét is vegánná tehetjük, ha tej nélkül készítjük el. Három nagy krumplit meghámozunk, felkockázunk és felteszünk főni. Felforraljuk a vizet és a krumplit kb. még tíz percig főzzük. Eztán leszűrjük, egy nagy tálba öntjük, ahol szójatejjel pépessé nyomjuk, majd hozzáadunk három fej összenyomott fokhagymát, olívaolajat és három csipetnyi élesztőt. Végül ízlés szerint jöhet a só és a bors.
Gyümölcssaláta likőrrel megvadítva
Desszertnek jöhet egy gyümölcssaláta-különlegesség, melynek alap ízét egy alkoholos rövidital adja. Két-három felkarikázott kivit, egy kis tál félbevágott epret, áfonyát, ízlés szerinti gyümölcsöket összeöntünk egy nagy tálban. Hozzáadjuk egy narancs és citrom levét, valamint narancs vagy bármilyen más gyümölcslikőrt. Hűtőben lehűtjük, majd mentaleveles díszítéssel tálaljuk.
A tepsiben sült répát is kínálhatod vegáknak, de köretként is számításba veheted.
Fűszeres, tepsiben sült répa: fantasztikus tavaszi köret vagy vacsora