Szilágyi Áron,a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete a Tüskevár Általános Iskola és Gimnáziumautizmus spektrumzavarral élő kisiskolás diákjaival közösen vett részt a MOL Gyermekgyógyító Program egyik idei nyertese, a Hópárduc Alapítvány fejlesztő falmászó foglalkozásán. A háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kardvívó ezzel is szerette volna felhívni a figyelmet a beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását segítő élmény- és művészetterápiás programok fontosságára. Sterczer Hilda, a Hópárduc Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kovács Péter iskolaigazgatóegybevágó terápiás elképzeléseik mentén kialakult szoros együttműködésükről beszéltek a foglalkozást követő sajtótájékoztatón.

A MOL Gyermekgyógyító Program2006-os indulása óta krónikusan beteg, fogyatékkal élő, vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását segítő élmény- és művészetterápiás programokat támogat. Az idei nyertes szervezetekegyike a Hópárduc Alapítvány, amelynek munkatársai kiscsoportos fejlesztő falmászó foglalkozásokat tartanak aTüskevár Általános Iskola és Gimnázium autizmus spektrumzavarral élő kisiskolás diákjai számára. Az alapítvány egy munkatársa és az iskola között korábban fennálló szakmai kapcsolat alapjain, egybevágó terápiás elképzeléseik mentén a szakemberek örömmel döntöttek az együttműködés mellett.A foglalkozásokona gyermekek alacsony magasságban másznak oldalazó mozgással, ún. boulder technikával, az esetleges sérülésektől pedig egy vastag szivacs védi őket. Afiatalok a falon és a földön közösen oldanak meg játékos feladatokat (pl. adott színű fogások érintésével kell begyűjteniük egy kirakós darabjait), amely soránmozgáskoordinációjuk javulása melletta figyelmük is koncentráltabbá válik, valamint szociális képességeik is észrevétlenül fejlődnek.

 

– Felfelé! A falmászás számomra a fejlődést szimbolizálja, azt, hogy mindenki lehet jobb, ügyesebb, törhet magasabbra. Persze a fejlődésnek komoly ára van: összpontosítás, szorgalom, kemény munka. Ugyanakkor a megfelelő segítség mellett és jó közösségben a legmagasabb csúcsok sem elérhetetlenek – mondta Szilágyi Áronolimpiai bajnok, a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete.

– A falmászás és a hegymászás sajátossága, hogy nem egymással versenyzünk, hanem önmagunkat győzzük le. A Hópárduc Fejlesztő Falmászás során a gyermek folyamatosan sikerélményt kap azáltal, hogy újra meg újra meghaladja önmagát – tette hozzá Sterczer Hilda, a Hópárduc Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Szilágyi Áron 2006-ban, a MOL Alapítvány indulásakor az elsők közt nyerte el a MOL Tehetségtámogató Program támogatását. Az immárháromszoros olimpiai bajnok kardvívó időközben a MOL Csapat tagja lett, és 2017-től a MOL Alapítvány jószolgálati nagyköveteként vesz részt az alapítvány fiataloknak szóló jótékonysági programjain.Az elmúlt években többféle rendezvényen is követendő példát mutatott a diákoknak: látássérült fiatalokkal tandembiciklizett a Tisza-tó körül, pillepalackokból épített kültéri ülőbútorokat közösségi szolgálatos középiskolásokkal, valamint ellátogatott egy sajátos nevelési igényű gyermekeket fejlesztő kutyaterápiás foglalkozásra is.