Közeleg az év vége, a finom falatok és a karácsonyi sütemények időszaka. Ezt mindig nagyon várjuk, de sajnos egyre többen vannak, akik nem élvezhetik felhőtlenül ezeket a pillanatokat. Persze ez nem teljesen igaz, hiszen ma már alternatív lisztek, lisztkeverékek segítségével sokkal könnyebb a gluténmentes életmódot betartani, és közben mégiscsak elérni azokat az ízélményeket, amelyeket annyira szeretünk és amelyet annyira várunk egész évben.

A gluténérzékenység tekintetében két csoportot különböztetünk meg. Az örökletes, genetikailag meghatározott, egész élet során fennálló autoimmun betegséget, a cöliákiát, amikor a szervezet egyáltalán nem tudja feldolgozni a szervezetbe bevitt glutént. Számos kísérőbetegség is jelentkezhet ezáltal: laktóz intolerancia, cukorbetegség, vashiány és pajzsmirigy problémák. Az örökletes betegség mellett kialakulhat a nem cöliákiás gluténérzékenység is, melynél glutént tartalmazó étel fogyasztását követően hasi diszkomfortérzés és puffadásos tünetek jelentkezhetnek.

Cöliákia esetén a glutén teljes kizárása a megoldás, mígmásoknál segíthet akár egy átmeneti gluténmentes diéta tartása is. Aki ilyen életmódot folytat, szeretné a lehető legjobb helyettesítő termékeket megtalálni.

– Az elmúlt évekbenközel 15.000 embernek segítettünk már életmódot váltani – mondja Tomán Szabina, a Toman Lifestyle vállalat vezetője. – „Az életmódváltásoknak nem mindig elsősorban csak a fogyás a célja, hanem az is, hogy az illető megtanuljon tudatosabban, egészségesebben táplálkozni. Például, hogy felismerje az eddig esetleg nem tudatosan kezelt intoleranciát, érzékenységet. Komoly munkával és szakértői csapattal hoztuk forgalombaazokat a lisztkeverékeinket, amelyek a diétás életmódhoz és a gluténérzékenységhez is segítséget jelentenek.

A Toman lisztkeverékek összetevői között lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alternatív gabonákés hüvelyesek lisztjeit találhatjuk. A barna rizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, csicseriborsó- és borsóliszt, melyek mellett bambuszrost és útifű maghéj rost járul hozzá továbbá a magasabb rosttartalomhoz. Hosszú kísérletezés után alakult ki az az összetétel, amely az elvárt ízélményt és textúrátbiztosítani tudja.A hozzáadott tápiókakeményítő pedig a könnyű, lyukacsos szerkezetet segít elérni a lisztkeverékekből történő sütés során. Az összetevőkásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, így rendkívül jó élettani hatást is biztosítanak a fogyasztók számára.

– Aki gluténmentesen étkezik, vagy figyel a lisztek minőségére, annak általában három dolog szokott nagyon hiányozni – egészíti ki Tomán Szabina. – A friss, ropogós héjú kenyér, egy finomságokkal töltött palacsinta, vagy egy igazi házi süti, piskóta vagy muffin formájában. Erre a három vágyra hoztunk megoldásként olyan lisztkeverékeket, amelyekkel egyszerűen tudjuk reprodukálni azokat az ízeket, ételeket, amelyek legjobban hiányoznak a gluténmentes életmódot folytatóknak.

A Toman lisztkeverékek között tehát a kenyér/zsemle, a palacsinta/gofri és a piskóta/muffin keverékeket találjuk. Mindegyikkel nagyon egyszerű dolgozni, néhány hozzávaló adagolásával pár perc alatt a sütőbe kerülhet és nincs akadálya a gluténmentes élvezeteknek.

Egy remek recept decemberre a gluténmentes, laktózmentes, búzamentes, élelmirost forrásban gazdag palacsinta/gofrikeverékből amely így 40 %-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz.

 

 

Glutén-, tej- és cukormentes gyömbéres, fahéjas keksz

Hozzávalók:

  • 280 g Toman gluténmentes palacsinta / gofri lisztkeverék
  • 2 db „M-es” méretű tojás
  • 20 g olívaolaj
  • 90 g eritrit por
  • 20 g cukrozatlan mandulaital
  • 3 g gyömbér por
  • 5 g fahéj

Nyújtáshoz:

  • szükség szerint lisztkeverék

Elkészítés:

  • Egy keverőtálban a tojást verjük fel lazán a por eritrittel, keverjük hozzá a mandulaitalt, az olívaolajat, a gyömbért és a fahéjat.
  • Mérjük hozzá a lisztkeveréket és gyúrjunk rugalmas tésztát.
  • Lisztkeverékkel megszórt felületen nyújtsuk a tésztát kb. 2 mm vastagra, és tetszés szerint szaggassuk ki.
  • Tegyük a keksz alapokat sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre.
  • A kihűlt kekszek kellemesen ropogós állagúak lesznek.

Allergének: tojás

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: könnyű

Ebből a mennyiségből kb. 35-40 db közepes méretű keksz készíthető.