Megnyitott Európa egyik legszebb karácsonyi vására: csodás fotókat mutatunk


Glutén-, tej- és cukormentes gyömbéres, fahéjas keksz
Közeleg az év vége, a finom falatok és a karácsonyi sütemények időszaka. Ezt mindig nagyon várjuk, de sajnos egyre többen vannak, akik nem élvezhetik felhőtlenül ezeket a pillanatokat. Persze ez nem teljesen igaz, hiszen ma már alternatív lisztek, lisztkeverékek segítségével sokkal könnyebb a gluténmentes életmódot betartani, és közben mégiscsak elérni azokat az ízélményeket, amelyeket annyira szeretünk és amelyet annyira várunk egész évben.
A gluténérzékenység tekintetében két csoportot különböztetünk meg. Az örökletes, genetikailag meghatározott, egész élet során fennálló autoimmun betegséget, a cöliákiát, amikor a szervezet egyáltalán nem tudja feldolgozni a szervezetbe bevitt glutént. Számos kísérőbetegség is jelentkezhet ezáltal: laktóz intolerancia, cukorbetegség, vashiány és pajzsmirigy problémák. Az örökletes betegség mellett kialakulhat a nem cöliákiás gluténérzékenység is, melynél glutént tartalmazó étel fogyasztását követően hasi diszkomfortérzés és puffadásos tünetek jelentkezhetnek.
Cöliákia esetén a glutén teljes kizárása a megoldás, mígmásoknál segíthet akár egy átmeneti gluténmentes diéta tartása is. Aki ilyen életmódot folytat, szeretné a lehető legjobb helyettesítő termékeket megtalálni.
– Az elmúlt évekbenközel 15.000 embernek segítettünk már életmódot váltani – mondja Tomán Szabina, a Toman Lifestyle vállalat vezetője. – „Az életmódváltásoknak nem mindig elsősorban csak a fogyás a célja, hanem az is, hogy az illető megtanuljon tudatosabban, egészségesebben táplálkozni. Például, hogy felismerje az eddig esetleg nem tudatosan kezelt intoleranciát, érzékenységet. Komoly munkával és szakértői csapattal hoztuk forgalombaazokat a lisztkeverékeinket, amelyek a diétás életmódhoz és a gluténérzékenységhez is segítséget jelentenek.
A Toman lisztkeverékek összetevői között lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó alternatív gabonákés hüvelyesek lisztjeit találhatjuk. A barna rizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, csicseriborsó- és borsóliszt, melyek mellett bambuszrost és útifű maghéj rost járul hozzá továbbá a magasabb rosttartalomhoz. Hosszú kísérletezés után alakult ki az az összetétel, amely az elvárt ízélményt és textúrátbiztosítani tudja.A hozzáadott tápiókakeményítő pedig a könnyű, lyukacsos szerkezetet segít elérni a lisztkeverékekből történő sütés során. Az összetevőkásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, így rendkívül jó élettani hatást is biztosítanak a fogyasztók számára.
– Aki gluténmentesen étkezik, vagy figyel a lisztek minőségére, annak általában három dolog szokott nagyon hiányozni – egészíti ki Tomán Szabina. – A friss, ropogós héjú kenyér, egy finomságokkal töltött palacsinta, vagy egy igazi házi süti, piskóta vagy muffin formájában. Erre a három vágyra hoztunk megoldásként olyan lisztkeverékeket, amelyekkel egyszerűen tudjuk reprodukálni azokat az ízeket, ételeket, amelyek legjobban hiányoznak a gluténmentes életmódot folytatóknak.
A Toman lisztkeverékek között tehát a kenyér/zsemle, a palacsinta/gofri és a piskóta/muffin keverékeket találjuk. Mindegyikkel nagyon egyszerű dolgozni, néhány hozzávaló adagolásával pár perc alatt a sütőbe kerülhet és nincs akadálya a gluténmentes élvezeteknek.
Egy remek recept decemberre a gluténmentes, laktózmentes, búzamentes, élelmirost forrásban gazdag palacsinta/gofrikeverékből amely így 40 %-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz.
Glutén-, tej- és cukormentes gyömbéres, fahéjas keksz
Hozzávalók:
- 280 g Toman gluténmentes palacsinta / gofri lisztkeverék
- 2 db „M-es” méretű tojás
- 20 g olívaolaj
- 90 g eritrit por
- 20 g cukrozatlan mandulaital
- 3 g gyömbér por
- 5 g fahéj
Nyújtáshoz:
- szükség szerint lisztkeverék
Elkészítés:
- Egy keverőtálban a tojást verjük fel lazán a por eritrittel, keverjük hozzá a mandulaitalt, az olívaolajat, a gyömbért és a fahéjat.
- Mérjük hozzá a lisztkeveréket és gyúrjunk rugalmas tésztát.
- Lisztkeverékkel megszórt felületen nyújtsuk a tésztát kb. 2 mm vastagra, és tetszés szerint szaggassuk ki.
- Tegyük a keksz alapokat sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre.
- A kihűlt kekszek kellemesen ropogós állagúak lesznek.
Allergének: tojás
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: könnyű
Ebből a mennyiségből kb. 35-40 db közepes méretű keksz készíthető.