Nyári melegben kint az árnyékban, esős időben a lakásban. Játszhatjuk egyedül, vagy családdal, a puzzle játék igazi örök darab, minden életkorban megtaláljuk a gyermekünknek megfelelőt. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője elmondta, mikor szerezzük be az elsőt, és hogyan fejleszt a kirakós játék.

Taneszközből játék

Az első puzzle a XVIII. században készült oktatási céllal. A Nagy-Britannia térképét ábrázoló kirakóst John Spilsbury térképész és rézmetsző alkotta meg. Ma is találunk a kirakós játékok között térképeket, csillagászati témájú, kisebbeknek szánt oktató, fejlesztő – például színek tanulását, számolást segítő – darabokat, de emellett nagyon változatos, szórakoztató témában is elérhetőek a kirakós játékok. Attól függetlenül, hogy az elkészült alkotás oktató jellegű, tájképet vagy mesefigurákat ábrázol, az alkotás folyamata számos képesség fejlődését segíti.

Ennyi mindent fejleszt a puzzle

A legkisebbeknek készült daraboktól kezdve az ezer feletti darabokból álló készletekig a puzzle játék minden korosztálytól nagy türelmet kíván. Amíg válogatjuk az elemeket, keressük az egyes darabok helyét, többször is próbálkozunk, míg végre teljes lesz a kép – először csak részleteiben, majd az egész.

– A kirakós játék nagy figyelmet és kitartást igényel a gyerekek részéről. Az elem összeillesztése közben fejlődik a logikai gondolkodás, a képzelőerő, a finommotorika, a rész-egész viszony megismerése, a szem-kéz koordináció, a térlátás és a vizuális képességek. A puzzle a kitartás, a monotónia- és a kudarctűrő képesség próbája is, az elkészült mű pedig igazi sikerélményt okoz. Ha többen rakjuk ki a képet, az együttműködésre is megtanítja a gyermeket.

Minden kornak megvan a maga kirakós játéka

A puzzle akkor lesz sikerélmény, akkor tudja élvezettel játszani a türelmetlenebb, a kitartást még tanuló gyermek, ha az életkorának megfelelő kirakós játékkal játszhat.

Az első kirakós játékot 1-2 éves kor között érdemes beszerezni. Ebben az életkorban a fából készült, fogantyúval ellátott, 2-4 darabból álló kirakós játék javasolt. Később is érdemes a fogantyús játékoknál maradni, ezt az apró kezek ügyesebben megfogják. Egyre több darabból álló kirakóst lehet beszerezni. 2-3 éves korban már meg lehet próbálni az egyszerűbb, pár darabból álló, általában 9 vagy 15 részes nagyobb méretű, a nagyok számára készült kirakós játékhoz hasonló játékokat is.

Óvodáskortól kezdődően már jöhetnek a valódi, 24-36 darabos, kedvenc mesefigurás puzzle játékok is. Ügyeljünk arra, hogy a képek ne legyenek túl részletgazdagok. A mesekocka mellett az oktató, fejlesztő kirakós játékokat is kedvelik a gyerekek. A puzzle segítségével gyakorolhatjuk például az évszakokat, ellentéteket és a színeket is.

A 100 darab feletti puzzle játékok rendszerint iskoláskortól kezdődően javasoltak. Ilyenkor már a képek is lehetnek picit aprólékosabbak. A gyerekek türelme és fejlettsége is megkívánja az egyre nehezedő feladványokat. Itt is tartsuk szem előtt, hogy a számára kedves ábra, kép legyen a feladvány, ezt fogja szívesen megoldani, kirakni. A kínálat nagyon széles, biztosan találunk az érdeklődési körének megfelelőt, a hercegnőktől, az autókon át a váras és a lovas témákig.

A kiskamaszok és nagyobbak már akár a nagyobb, 260 darabos készleteket is bevállalják, vagy ha az egész család beszáll, akkor az 500 darabos puzzle kirakása is jó közös móka lehet. Választhatunk olyan képet is, amihez valami közös élményünk, például utazás fűződik. A puzzle kirakása közben ezeket felidézhetjük, az elkészült kép pedig puzzle ragasztóval rögzítve örök elmék is lehet, a falra függesztve.

Forrás: Játékliget