Nemzeti ünneppel kezdődik az őszi szünet, és Halloweennel ér véget. Töltsétek a lehető legtartalmasabban a következő bő egy hetet. Kirándulás, múzeumlátogatás, lovagkori kihívás és különleges, gyermekek részére szervezett filmfesztivál is beleférhet a programba.

Ma ingyenes a belépés a Vasúttörténeti Parkba
Ideje:
október 23.
Induljon az őszi szünet a Vasúttörténeti Parkban! A hosszú hétvége első napján, október 23-án pénteken ingyenes belépéssel várnak minden érdeklődőt 10-18 óra között.
A kedvelt interaktív programok továbbra is elérhetőek, és ezen a napon is térítéskötelesek.
A Vasúttörténeti Park teljes területén minden 6 éven felüli látogatónk köteles a teljes orrot és szájat elfedő maszkot viselni.

A falusi mindennapok elevenednek meg a Szentendrei Skanzenben
Ideje: október 23-tól 25-ig
Az 1956-os forradalom körüli időszak falusi mindennapjai és az események néhány vidéki epizódja elevenedik meg ’56 falun – Történelem és mindennapok vidéken címmel a Szentendrei Skanzenben október 23. és 25. között. A háromnapos programsorozaton ismeretterjesztő előadások, filmvetítés és kézműves programok is várják a látogatókat.
Október 23-án, pénteken a Skanzen múzeumi színháza autentikus környezetben, 1950-es évek ruháiba öltözött színészek közreműködésével idézi fel a forradalom időszakának néhány pillanatát. A múzeum portáin pedig az adott falu történetéhez kapcsolódó jelenetek lesznek láthatók, így a látogatók átélhetik, mit érzékelt a vidék lakossága a forradalom eseményeiből. Például a faddi háznál teherautón élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, Ásványrárón pedig a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának történetéről emlékeznek meg. A kézműves programokon a gyerekek varrhatnak fejkendőt és rongybabát, de készíthetnek svájcisapkát, rádiót, gombfocit és krumplipuskát is. A Magyar Vöröskereszt Hősképző elnevezésű programjában pedig az elsősegélynyújtásban képezhetik magukat az érdeklődők.

Legendás lovagkor – Az apród titkos küldetése
Nyitvatartás: H zárva, K-V 10:00-17:00 (ünnepnapokon is nyitva!)
Mennyibe került egy lovagi vért? Kiből lehetett lovag? Melyik volt a legkedveltebb címerállat? Voltak-e női lovagok? Hogyan éltek a lovagvár lakói? Mi volt a hős lovagok jutalma? – ezekre és még számos kérdésre választ kaphatunk a LEGENDÁS LOVAGKOR  AZ APRÓD TITKOS KÜLDETÉSE című kiállításon és kalandjátékon, a Vajdahunyadvárban, mely a hosszú hétvégén és az őszi szünetben is várja a kalandvágyó lovagjelölteket.
A biztonságos kiállításlátogatásra kiemelten ügyelnek a szervezők: a teremben egyszerre korlátozott számú látogató játszik, a jegykiadást monitorozzák, a beengedés szakaszosan történik, a maszkviselés 6 év alatti gyermekek kivételével mindenkinek kötelező. A látogatókat tágas, tiszta, természetes szellőzésű kiállítótér, fertőtlenített felületek várják. A kiállítás megfelelő távolságtartással, akadálymentesen járható be. A játék elemeivel nincs közvetlen kontaktus, minden család saját játékfüzettel játszik.

CINEMIRA – Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál
Ideje: október 24-25. Akvárium Klub
Mi van a Disney és Pixar filmeken túl? Nézz varázslatos családi filmeket a világ minden tájáról, próbáld ki magad a CINEMIRA animációs, filmes, videóklip, tánckoreográfia, kaszkadőr és filmtrükk foglalkozásain! Találkozz a Stranger Things magyar alkotóival, tudd meg, hogy lehetsz Te is filmsztár profi casting rendezőktől! A CINEMIRA egy igazi interaktív fesztivál, ahol két mozizás között betekintést nyerhetsz a filmkészítés kulisszái mögé.
További információ: http://kidfilmfestival.hu/
Halloween a Budakeszi Vadasparkban
Ideje:
október 31. 17 órától
Különleges esti programokkal készül a Budakeszi Vadaspark Halloween alkalmából. Október 31-én, szombaton sötétedés után a látogatók megismerkedhetnek többek között a Vadaspark ragadozóinak éjszakai életével, a legbátrabbak pedig vérfagyasztó szakvezetésen vehetnek részt, amelyen borzongató történeteket is hallhatnak egy-egy állatfajról. Halloween éjszakáján a Vadaspark látogatói farkas, hiúz és sakál látványetetést nézhetnek végig, valamint Állatijó bemutatón vehetnek részt. Esti csillagresre is meginvitáljuk a kedves látogatókat, ahol többet is megtudhatnak az állati csillagképekről. A sötétben zajló programokat nemcsak az teszi különlegessé, hogy a szakvezetések során rengeteg érdekesség hangzik el a kis- és nagyragadozókról, hanem az is, hogy a Vadaspark munkatársai boszorkánynak, vámpírnak és egyéb mesebeli lényeknek öltözve várják és kalauzolják a látogatókat.
Halloween éjszakáján a Dinó Park is nyitva tart, ahol például koponyafelismerő és leletkereső feladatokat oldhatnak meg a kalandvágyó érdeklődők.

Ha szívesen kirándulnátok az őszi szünetben, Esztergom tökéletes választás. Kirándulások, történelmi látnivalók, gasztronómiai különlegességek is csábítóak az egész családnak.  

Macskaköves utcák, csodás történelmi emlékek, wellness: élménygazdag őszi kiruccanás Esztergomban