Így készül a kedvenc balatoni lángosunk: legalább olyan finomabb, mint a strandon
A lángos hozztartozik a nyárhoz, a strandoláshoz. Ha nem jutsz el vízpartra, vagy otthon is szívesen ennél, fogj hozzá bátran az elkészítéséhez.
Ezt a receptet még akkor ismertem meg, amikor nem voltak gyerekeim. Sok időt töltöttem Balatonalmádiban, és nyáron rendszeresen jöttek hozzánk rokonok, barátok. Amikor nem akartam hosszú órákat a konyhában tölteni, mindig előkerült a lángos. Ez a változat egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető, a hűtőben kel, és jellemzően mindenki szereti.
Lángos receptje (20-25 db-hoz)
Hozzávalók:
1 kocka (5 dkg) élesztő
3 egész tojás
2 dl tejföl
1 evőkanál só
1/2 l tej
1 kg liszt
1 l olaj sütéshez
Az elkészítése:
A hozzávalókat egymás után- ebben a sorrendben – rakd egy tálba, és mindegyikkel dolgozd össze. Bár élesztő van benne, nem kell felfuttatni, és a kidolgozni sem szükséges annyira, mint a kelt tésztát. Ha összeáll, tedd 24 órára a hűtőbe, közben még kétszer forgasd át. Lehet, hogy meg fogsz lepődni, de a hűtőben is megkel a tészta.
Sütés:
Melegíts fel egy liter iter olajat, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl forró, mert akkor a lángos kívül gyorsan megsül, belül pedig nyers marad. Mártsd meleg olajba a kanalat, és azzal szedj ki a tésztából egy adagot. Olajos kézzel formázd meg, azaz belülről kifelé húzd a tésztát. Rakd az olajba, és amikor az egyik fele megsül, aranybarna, fordítsd meg. A sütési idő oldalanként körülbelül egy-egy perc.
Kínálhatod magában, fokhagymával megkenve, tejfölösen, sajtosan, de a feltéteknek csak az ízlésed szabhat határt.
Fokhagymás feltét, ahogy én készítem
A megtisztított fokhagymát törd kis üvegbe, adj hozzá sót, és öntsd fel hideg vízzel. Sokan olajat is adnak hozzá, én azt ki szoktam hagyni. Ha valakit a fokhagyma illata zavar, az fokhagyma granulátumot is használhat.
Nyáron a grillezett ételekre sem tudunk nemet mondnai. Nyaralás, piknik, kerti parti kedvencei lehetnek
a grillezett zöldségek.