Hiánypótló szoptatós szobát adott át a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Intenzív Centrumának a Koraszülöttek Világnapja alkalmából a Koraszülöttekért Országos Egyesület. A KORE jóvoltából kialakított helyiségben az ország legnagyobb betegszámú, és legsúlyosabb eseteket ellátó koraszülött intenzív osztályán is lehetővé vált, hogy a koraszülő édesanyák meghitt környezetben táplálják gyermeküket.

Hazánkban minden 9. újszülött koraszülött, azaz a terhesség 37. hete előtt jön világra. November 17-e a Koraszülöttek Világnapja, amelyet a Koraszülöttekért Országos Egyesület honosított meg Magyarországon.

– Ezen a napon a koraszülés gyakoriságára hívjuk fel a figyelmet, és tisztelgünk a koraszülöttek, a koraszülött gyermeket nevelő családok, és az életük megmentéséért küzdő orvosok, ápolók munkája előtt- mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, az egyesület elnöke. Amellett, hogy a KORE kezdeményezésére több neves épület lilába öltözött ezen a napon, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Intenzív Centrumának egy régóta várt és hiánypótló laktációs szobát adott át a KORE.

– Az anyatej a koraszülöttek egyik legkönnyebben elérhető és legkiválóbb gyógyszere, amelyet a nem szoptatható babák számára rendszeres fejéssel lehet biztosítani. A babák közelében az anyatej mennyisége bizonyítottan megnő. Az anyatej fenntartásával az édesanyáknak a későbbiekben lehetőségük lesz az inkubátorból már kikerült gyermeküket mellre helyezni, szoptatni – tájékoztatott Dr. Dombi Anna Zsófia neonatológus szakorvos, laktációs tanácsadó.

– Bízunk benne, hogy az ország legnagyobb betegszámú, és legsúlyosabb eseteket ellátó koraszülött intenzív osztálya ezzel a kényelmes és barátságos hangulatú szobával még több koraszülő édesanyának és babának nyújt majd lehetőséget a kötődés ezen formájának kialakulására – nyilatkozta Dr. Rigó János professzor, a klinika igazgatója.

Ezt is olvasd el!

A legfontosabb szoptatási tanácsok: ezeket minden kismamának tudnia kell