Szeretnéd emlékezetessé tenni az idei húsvétot gyermeked számára? Szervezz neki izgalmas játékokat! Nemcsak az ő arcára csalsz mosolyt, de közben Te is kikapcsolódhatsz. Nincs másra szükséged, csak néhány húsvéti tojásra. Csupa bevált ötletet mutatunk.

Központban a tojásvadászat
A klasszikus tojáskereső játékot mindannyian ismerjük: kertben vagy lakásban tojásokat rejtünk el, a gyerekek pedig a keresésükre indulnak. Ha sok gyerek vesz részt a bújócskában, érdemes újabb szabályokat bevezetni, mivel az idősebb gyerekek általában nagy előnnyel indulnak, és a kicsiknek nem sok meglepetés marad. Például ha minden gyerek egy bizonyos színű tojást keres, máris izgalmasabb a játék, ráadásul senki nem veszít.

tojásgyűjtés

Farkas és tojások
Ez a játék inkább szabadtérben ajánlott, mert nagy teret igényel, viszont minden korosztály imádni fogja, mert a fogócska egy variációja. Egy játékos a farkas, ő áll a kör közepére, a többiek a tojások, mindenki egyéni, saját színt talál ki magának, amiről a farkas nem tud. (Egy szín csak egyszer szerepeljen, különben kavarodás lesz.) A farkas találomra mond egy színt, mire a színt viselő gyerek kilép a sorból, és futásnak ered a körben. A cél, hogy visszaérjen a helyére, a „fészekbe”, mielőtt a farkas elkapja. Ha a farkasnak sikerül a menekülőt megérintenie, akkor ő lesz az új farkas, azaz ő áll a kör közepére. A játék pedig folytatódik. Garantáltan mozognak a gyerekek, friss levegőn vannak, és kellően megéheznek a húsvéti sonkához.

A klasszikus tojásgurító verseny
A washingtoni Fehér Ház közkedvelt húsvéti játéka a tojásgurító verseny, melyet a White House előtti zöld gyepen tartanak évről évre. Miért nem honosítsd meg Te is ezt az ügyességi játékot a saját kertedben? Ráadásul rossz idő esetén a nappaliban együtt zsonglőrködhetsz a gyerekkel. A főtt tojást kijelölt helyről (start) kell eljuttatni a célig. A klasszikus játékban főzőkanállal gurítják, de lehet cipővel is rúgni, gondosan ügyelve arra, hogy a tojás ne törjön el. Haladó tojásgurítók ereszkedjenek négykézlábra és az orrukkal próbálkozzanak! Ugye, ez nem is gyerekjáték?

tojás kézben

Keresd a húsvéti kincset!
A klasszikus kincskereső játékot bárhol játszhatják a gyerkőcök, rossz idő esetén is remek unaloműző. Természetesen szükség van egy szervezőre, aki koordinálja az eseményeket, és gondoskodik a kincshez vezető útvonalról és állomásokról. Az állomásokon műanyag tojásokba rejtett üzenetek vezetik tovább a gyerekeket a cél felé. Kreatív felnőttek versbe is szedhetik az üzeneteket, vagy találós kérdésbe foglalhatják az utasítást, hogy izgalmasabb legyen a vadászat! Persze, ha kisebb gyerkőcök vannak a társaságban, érdemes egyszerűbb mondatokra hagyatkozni!Műanyag tojásokat pedig a legtöbb nagy bevásárlóközpont ajándék-részlegén találsz a feladathoz.

A tojáslopó
Újabb lehetőség, hogy ezzel a szabadtéri játékkal összekovácsoljuk a gyerekekből és felnőttekből álló ünnepi seregletet! Két csapat áll fel egymással szemben, körülbelül három méteres távolságba. A két csapat közé középre egy színes műanyagtojást helyezünk. Mindkét csapat tagjai számokat választanak maguknak (létszámuknak megfelelően), de nem sorrendben! Fontos, hogy a másik csapat ne ismerje az ellenfél számozását! A bíró, aki nem játékos, csak kívülálló, kimond egy számot, mire mindkét csapatból nekiiramodik az adott számot viselő játékos, hogy megszerezze a tojást. Nem számít, ki szerzi meg, mert ha az ellenfél játékosa megérinti a tojáslopót, kezében a tojással, akkor az ő csapatuké a pont. Stratégiai játék, a gyorsaságon kívül gondolkodást és összpontosítást kíván.

Forró a tojás!
Ezt a játékot szétnyitható műanyagtojással játsszuk, melybe valamilyen nehezéket helyezünk. A gyerekek (és felnőttek) körbe ülnek, egy kívülálló felelős a zenéért. Egyszerre indul el a zene, és körútjára a tojás. Ha megáll a zene, akkor az esik ki, akinél a tojás éppen van, ezért mindenki igyekszik megszabadulni a kezét égető, „forró” csemegétől. A játék a vége felé kezd izgalmassá válni, amikor már csak pár ember dobálózik egymással. Garantált adrenalinnövelő játék.

Addig jár a tojás….- a hagyományos húsvéti tojásdobálás
Ezt a játékot még a nagymamámtól hallottam réges-rég, így a magyar néphagyományban is nagy valószínűséggel helye van. Párok állnak fel egymással szemben, és tojást (a régi játék szerint főttet, az újabb verzió szerint – főleg szabadtéren – lehet nyerset is) dobálnak egymásnak. A csavar, hogy minden dobással hátrálnak egy lépést, és úgy próbálkoznak. Az a páros nyer, akinél legkésőbb esik le a tojás.

Ki gondolta volna, hogy ennyi vidám ötlet rejtőzik egyetlen húsvéti tojásban? Játékra fel!

Ha szeretnétek egy igazán vidám kincskeresőt, ezzel a kipróbált feladatsorral biztosra

Izgalmas kincskereső húsvétra és gyerekpartikra – Tesztelt feladatsorral

Jász Veronika