randevú

Heti egy este! Minden pár szenteljen legalább ennyi minőségi időt a házasság megújításra. Ezt a néhány órát mindig előre megbeszélt időpontban, rendszeresen töltsék együtt. Törekedjenek arra, hogy külső és belső körülményektől mentesen, elmélyült figyelmet szenteljenek egymásnak, és gyakorolják a társ szeretetnyelveit. Egymást tiszteletben tartva arról beszéljenek, ami a szívüket nyomja, vagy ami örömöt jelent. Íme a legfontosabb 7 titok!

1. Engedjük el a tökéletes randevú kényszerképzetét! Ez a mi időnk, a mi lehetőségünk. Rólunk szól.

2. Gyűjtsük előre a jó ötleteket, kérdéseket! Ezekből mazsolázhatunk egy-egy alkalomra.

3. Írjuk be előre mindkettőnk naptárába a megbeszélt időpontot! Arra ne várjunk, hogy majd úgyis ráérünk valamikor. Ha szükséges, tervezzük meg a hátteret (gyerekvigyázás, jegyek, asztalfoglalás, hozzávalók stb.).

4. Készítsünk listákat a fontos elintézendőkről! Ha leírjuk, kevésbé fognak a fejünkben kavarogni ezek a gondolatok. Ha elkerülhetetlen, hogy ezekről is beszéljünk, határozzuk meg előre, mennyi időt szánunk a megtárgyalásukra. Ha túllépjük az időkeretet, vizsgáljuk meg, miért gyűlnek fel ennyire a napi megbeszélnivalóink! Gondolkodjunk el rajta, hogy ez a rutin mennyire segíti elő kapcsolatunk fejlődését.

5. Tanuljunk meg nevetni a bakikon, tévesztéseken – vagy tanuljunk belőlük. Nem kell, hogy a randevú mindig kellemes legyen. Elég, ha hiteles és igaz.

6. Mondjunk nemet az összes maradék kifogásra, és öltöztessük díszbe a szívünket!

7. Azért ha szükséges, igyunk egy kávét még délután, vagy mozogjunk intenzíven, mert felfrissít. És viseljük békében, ha a társunk mégis elalszik.

Kozek Lilla pszichológus

A cikk nagyobb terjedelemben a Family magazin Házasság hetére megjelent különszámában itt  olvasható, számos érdekes téma mellett.