Ó, azok a régi szép nyarak! A mai gyerekek el sem tudják képzelni, hogy számítógép és okostelefonok nélkül is lehetett élni. De még hogy! Az egész vakációt – városi gyerekként is – a szabadban töltöttük, bandáztunk, és játszottunk reggeltől estig. Összeszedtük az igazi kedvenceket, amiket a nagyobbaktól tanultunk, és örömmel adtuk át a kisebbeknek. Idézd fel bátran a csemetéddel, biztosan ő is élvezni fogja!

Gumizás

Az anyukák, nagymamák varrós dobozából elcsent, akár több helyen összevarrt gumi volt az egyik legnagyobb sláger. Két játékos kis terpeszben a bokájára húzta a 3-5 méteres gumit. Ezek között és ezekre kellett ugrani különböző módon, áthúzásokkal, keresztezésekkel, boka, lábszár, térd sorrendben. Egészen addig, amíg nem hibázott az ugráló. Társ híján a gumit székek lábára, asztalra, esetleg biciklitartóra szereltük. Esős napokon még otthon is játszottuk.

Ugrókötelezés

Már az is önmagában élményt jelentett, ha egyedül hajtottuk az ugrókötelet, sorra próbáltuk megdönteni saját rekordjainkat, esetleg versenyeztünk a barátokkal, hogy ki bírja tovább. Még nagyobb volt az öröm, amikor ketten forgatták a kötelet, valaki pedig addig ugrálta át, amíg nem hibázott. Számoltuk bőszen, ki meddig bírja.

Ugróiskola
A régi nyarakon aligha telhetett el nagy bandázás ugróiskolázás nélkül. Krétával rajzoltuk fel aszfaltra a pályát. A klasszikus, nyolcosztályos formán kívül is alkottunk különböző variációkat. A csigaalakzat például kifejezetten bonyolult. Fél lábon kell végigugrálni, nem szabad vonalat érinteni, nehezített változat, amikor ugrálás közben fel kell venni egy követ.

Buborékfújás
Ez sem megy ki soha a divatból. A különbség annyi, hogy a ’80-as években nem voltak még szuper buborékfújók és folyadékok. Saját magunk készítettük szappanból, és a szívószál végét bevágtuk, azzal fújtuk a nagyobbnál nagyobb, színesebbnél színesebb buborékokat. Ma már a régi módszerrel lehetetlenség előállítani, hisz más a szappanok és mosogatószerek összetétele.

Hullahopp
Akkor még nem a kalóriaégetés és alakformálás volt a legfontosabb szempont. Versenyeztünk reggeltől estig, akár órákon át tekertük úgy a karikát, hogy nem esett le. Még olimpiát is rendeztünk. Érdemes elővenni a régi játékszert, és akár a gyerkőccel együtt hullahoppozni, hisz rengeteg jótékony hatása van, és visszanyerheted vele a régi alakodat.

Kidobós

Ha több gyerek verődött össze, ez kihagyhatatlan volt a régi nyarakon. Hihetetlenül egyszerű, mégis szórakoztató. Egy körülbelül 8X10 cm-es pályára van szükség, és két csapatra. A cél: egy másik csapatban szereplő játékos kidobása. Ha elkapod a labdát, te dobhatsz. Ha nem tudod megfogni, de megérint a játékszer, kiesel. Az a csapat a győztes, amelyik előbb kidobja a pályáról az összes játékost.

Számháború
Táborok, kirándulások máig népszerű játéka. Akkor élveztük a legjobban, ha erdőben, nagyobb területen játszottuk. A résztvevőket két csapatra kell osztani, minden gyerkőc fejére egy – 4 jegyű – számmal ellátott pánt kerül. A cél, hogy az ellenfél ne tudja leolvasni a számot. Ha valakit „kiolvasnak”, kiesik a játékból.

 

Mentés