Amikor az embernek már gyerekei is vannak, a nyaralást már nem csak az idő és a pénz határozza meg. Kiskorúakkal felszerelkezve már másként kell tervezni az úti célt, foglalni a szállást, szervezni a programot. Könnyen lehet hibázni, jól teszed ha alaposan átgondolod hova, mikor, kikkel indulsz pihenni.

Nem egy szülőpárt láttam, akik a kisgyerkőcnek mindenképp meg akarták mutatni, milyen gyönyörű a tenger, de kissé csalódottan tértek haza. Mert a hároméves nem esett hanyatt a tengertől – nekik egy nagyobb tó, ugyanezt jelenti -, viszont a felnőttek sem tudták élvezni a vizet, mert ugyebár a nyaralás a kisgyerekkel már nem csak a pihenésről szól.

Egyszóval kicsi gyerekkel nem érdemes messzire indulnod. Egyrészt megkíméled magadat és a picit is az unalmas és fárasztó utazástól. Másrészt a pihenésed 500 km-el távolabb sem lesz felhőtlenebb, mint a szomszédos megyében, viszont gond esetén gyorsabban hazaugorhatsz. Az élmény pedig a kisebb gyerkőcöknek közel és távol is ugyanaz: együtt lenni, máshol élni, új dolgokat látni.

Ha már abba a korba ért a gyerek, amikor érdemes/lehet vele nagyobb útra kelni, és feltétlenül a tengerpartra utaznátok, mérjétek fel a terepet, próbáljátok megkeresni az igazán gyermekbarát helyeket. Horvátország eszményi megoldás, gyönyörű, viszonylag közeli s óriási tengerpartja van, még szigetekben sincs hiány. 🙂 És ha egyszer vízpart, akkor nyert ügy, gondolják sokan. Arra azonban érdemes gondolni, hogy a kicsik számára az általában jellemző sziklás, mély partok élvezhetetlenek, így aztán te sem leled majd örömöd benne, hiába a csodás környezet és kristálytiszta víz.

Szóval keress gyerekbarát helyet! És mivel a kicsik számára a legfontosabb a fürdés lesz, figyelj arra, hogy legyen a közeletekben olyan strand, ahol a víz lassan mélyül, sekélysége miatt kellemes hőmérsékletű, árnyékos fák övezik, homokos, esetleg aprókavicsos a talaj. Na, ilyen kevés van Horvátországban. Nagyjából 4-5 olyan partszakaszt ajánlanak, ami ilyen, így aztán a családok kedvelt úti célja.

Mi az Isztria csücskében található Medulint választottuk, tekintve, hogy a félsziget a szívünk szerelme, bár kisgyerekkel még nem jártuk be. Most belevágtunk. A netes képek gyönyörűek, szépeket írnak róla, de azért voltak félelmeink. Például, hogy szénné égünk majd, amíg a gyerek homokozik, ha nincs egy szemernyi árnyék sem. Vagy mi lesz, ha a sós vízből sikítva rohan ki és marad a szárazföldi program, ami ellen persze mi nem tiltakoznánk, de 40 fokban az ötéves aligha akar római emlékeket nézegetni. Mégis bevállaltuk és jól tettük.

A strand – ami valójában a medulini kemping partszakasza – eszményi a gyerekes családoknak és persze a nyugdíjas pároknak, szerelmes fiataloknak is. Utóbbiak lakóházaival, lakóautóival van csurig a kemping, de a szálló illetve strandoló szakasz jól megfér egymás mellett. Nagy árnyas fák szegélyezik hosszan a strandot, fekszenek is alattuk bőségesen a turisták, de a tömegnyomor kikerülhető, ha egy kicsi sétát bevállal az ember eljuthat szellős részekre is.

A vízben is sokat kell gyalogolni, ha úgy igazán úszni jövünk, mert nagyon-nagyon lassan mélyül, ezért aztán nagyon kellemes a hőmérséklete is. Estére itt már-már szinte meleg volt a tenger. Aztán persze ott a homok, amivel órákig eljátszik a gyerek, jó nagy készletet érdemes hozni. Sajnos a homokos részt már nem éri az árnyék szóval, ha vigyázni akarsz a kicsi bőrére jó ha egy kis sátorról, napernyőről gondoskodsz. Naptejjel pedig sűrűn kenegesd!

A homokos talaj miatt a víz nem kristálytiszta, szóval nem a legjobb hely a „búvárkodásra”, de a játék kedvéért bedobhatjátok a békatalpat és pipát, mert kisebb kagylókat még így is tudnak vadászni a gyerkőcök, nekik pedig már ez is nagy élmény.

Egy-két vendéglő, és egy kisebb bolt is van ezen a strandon, de gyermekbolondító bódésorok nincsenek – csak a kijáratnál. 🙂 Szóval érdemes bepakolnotok az autóba egy kis hűtőtáskát is, szendvicsnek, víznek, napi betevőnek…

Ha pedig nem az „egész nap strandon fekvős család” vagytok, illetve a gyerekek is bírják a kirándulást, feltétlenül nézzétek meg Premanturát, a legcsodálatosabb partszakaszt, mélykék vízével, gyönyörű szikláival és öbleivel – egyszerűen mesés. Kiváló program még Pulában az ókori emlékhelyek mellett megnézni az Akváriumot, jó néhány hűvös órátok lesz, a kicsik pedig imádni fogják a vízi világot. Rovinj a maga kis kedvességével kihagyhatatlan, a kikötő partján befalni egy pizzát jó buli. És ha a Brijuni Nemzeti Parkra is kíváncsiak vagytok, rendszeres hajójárattal kivihetitek a gyerekeket a szigetre, megnézni Tito állatait, rezidenciáját – igaz horror összegért. De hát egyszer nyaral az ember, nem? 🙂

 

Mentés

Mentés