Bródy Jánostól Cserháti Zsuzsáig sok magyar zenész énekelt édesanyjáról, nagymamájáról, vagy éppen arról a szeretetről, amit az anya érez a gyermekei iránt. A kedvenceinkből válogattunk anyák napjára.

Magyarországon anyák napja május első vasárnapja, ez idén május 2-ra esik. A körülményektől függően idén, kellő óvatossággal, de talán már sikerül személyesen felköszönteni a nagymamákat és dédiket is. Az ünnepléshez illő dalok közül válogattunk néhányat.

Koncz Zsuzsa: Mama kérlek

Bródy János egészen különleges érzékkel tudta mindig is megfogalmazni azokat az érzéseket, amelyek a legtöbb emberben ott kavarognak, de szavakba önteni nem igazán sikerül. A Mama kérlek a századik meghallgatásra is könnyeket csal bárki szemébe, és a libabőr is garantált.

 

Mary Zsuzsi: Mama

Vidám, retro dal az 1968-as Táncdalfesztiválról, egy olyan bensőséges anya-lánya viszonyról, amiről nem hogy több mint ötven éve, hanem még most is legfeljebb csak álmodozik a többség – hallgatni ettől függetlenül bármikor jólesik.

Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni

Egy olyan sláger az édesanyákról, amit csak a felnőttek értenek igazán.

 

Halász Judit: Hívd a Nagymamát

Dal a Nagymamáról, aki bármilyen kellemetlen családi szituációból kimenti az unokát.

Gergely Ágnes és Koncz Zsuzsa: Nagymami

Az 1962-es Ki mit tud? döntőjéig jutott sláger, amelyben a gimnazista Koncz Zsuzsa énekel a nagymamiról, aki mindig kéznél van, mindig segít, hiszen amúgy „úgysincs semmi dolga”. A felnőtt hallgatónak azért már átjön a dalból az is, mennyire lehetett vidám dolog több generáció együttélése egy kis lakásban.

Cserháti Zsuzsa: Édes kisfiam

Dal az anyává válásról, amit évtizedek óta friss anyukák százezrei dúdolnak el az újszülött kisfiukat – vagy akár kislányukat – nézve.

 

Halász Judit: A dal ugyanaz marad

Ha anyukát, nagymamát és dédit is meg szeretnétek ríkatni az anyák napi köszöntésen, Bródy János szerzeményét tegyétek be – az egyik legszebb dal a felnőtté válásról, az idő múlásáról, és az anyukákról, akik nem is olyan régen még maguk is kislányok voltak.

Idézetekkel is köszönthetjük az édesanyákat. Nekünk ezek a kedvenceink!

A 10 legszebb idézet anyák napjára : ezekkel köszöntünk Téged is!

 

Borítókép: RitaE/pixabay