Mutatós textiltök varrás nélkül: őszi dekoráció újrahasznosított anyagokból
Nagyiféle birsalmasajt: fantasztikus csemege, tökéletes gasztroajándék
A birsalma az ősz illatos, zamatos gyümölcse. Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában, és segíti az emésztőrendszer egészséges működését. Nyersen fanyar íze miatt nem fogyasztjuk, főzve, sütve viszont isteni édességeket készíthetsz belőle.
A birsalmasajt visszaidézi a régi, gyerekkori ízeket. Most akár a karácsonyi adagot is elkészítheted, és ajándékba is kitűnő lehet. Ha megfőzöd a birst, könnyebben megpucolod. Érdemes dióval, magvakkal is megbolondítani.
Birsalmasajt recept
Hozzávalók:
- 1 kb birsalma
- 50 dkg cukor
- víz
- dió
Az elkészítés menete:
A birsalmát mosd meg, a hibás részeket távolítsd el, vágd ketté, a magházat távolítsd el, és szeld kisebb darabokra. A gyümölcsöt tedd fel főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Főzd körülbelül 25 percig. Amikor a birs megpuhul, pucold meg. Pépesítsd botmixerrel vagy késes robotgépben. Mérd meg a pürét, majd add hozzá a cukrot. Fontos, hogy a birsalmapüré és a cukor aránya 2:1 aránya legyen.
Rakd át lábosba, és kevergetve főzd 15-20 percig. Húzd le a tűzről, pihentesd 10 percig, majd töltsd át frissentartó fóliával bélelt, tetszőleges formákba, ízlés szerint gazdagíthatod magvakkal. Pihentesd egy-két napig a formában, majd tedd át sütőpapírral bélelt tálcára, és hagyd szikkadni. Minél tovább áll, annál érettebb és ízletesebb lesz a birsalmasajt. Tálaláskor vágd kisebb darabokra.