November 30-án, András-napon a leányok hagyományosan különböző praktikákkal próbálták megjósolni, ki lesz a jövendőbelijük. Ezek közül többet ti magatok is kipróbálhattok otthon, de véresen komolyan azért ne vegyétek őket.

Csillagjóslás

A legegyszerűbb módszer, amit akár egy kisebb lány is elvégezhet egyedül. Rajzoljatok egy csillagot, vágjátok ki, és mindegyik ágára írjátok rá egy-egy fiú nevét. Este, lefekvéskor tegye a lány a párnája alá a csillagot, és mielőtt elaludna, tépje le az egyik ágát. Ne nézze meg reggelig. Amelyik fiú a letépett ágon szerepel, az lesz a férje.

Gombócfőzés

Ha az előzőnél valamivel több munkát igénylő módszerhez van inkább kedvetek, főzzetek gombócokat! Mindegy, krumplis tésztából vagy túróból, a lényeg, hogy mindegyik darab belsejébe rejtsetek el egy-egy cetlit a szóba jöhető fiúk nevével. A megszokott módon kezdjétek el kifőzni őket. Amelyik gombóc először feljön a víz tetejére, halásszátok ki, és nézzétek meg, ki szerepel a belsejében lévő papíron. Ha több lány is érdekelt a családban, úgy is játszhatjátok, hogy miután kifőttek a gombócok, mindenki kap a tányérjára egyet, és így derítitek ki, melyiküknek ki lesz a párja.

Álom

Számos vidéken hitték, hogy a megfelelő előkészületek esetén a leendő férj megjelenik András-nap éjjelén a lányok álmában. Hogy ez bejön-e, ti is könnyen kipróbálhatjátok: tegyenek a lányok gatyát (alsónadrágot) vagy férfiinget a párnájuk alá, esetleg egy tükröt az ágyukba (az eredeti módszer szerint a tükörrel az asztal alá kellett lefeküdni aludni, de talán enélkül is működik). Ha mégsem sikerült megálmodni a jövendőbeli férjet, akkor sincs semmi veszve, csak figyeljenek jól oda reggel: amelyik férfinevet először meghallják, olyan nevűhöz fognak hozzámenni.

Ólomöntés vagy színes pacák

Sok helyen hagyományosan ólmot öntöttek ezen a napon, de mivel erre ma már valószínűleg nincs lehetőségetek, papírral is működhet a következő módszer: egy lapra csöpögtessetek festéket, hajtsátok félbe, simítsátok el, majd nyissátok ki. Az így kirajzolódó ábra alapján próbáljátok meg kitalálni, mi lesz a jövendőbeli foglalkozása.

Befőttesüveg

Aki elég türelmes, akár karácsonyig folytathatja a játékot. Ehhez nem kell mást tenni, mint András-napon felírni 24 nevet 24 papírdarabra, ezeket befőttesüvegbe tenni, jól összerázni, és decemberben minden nap kihúzni egyet. Aki karácsony estére marad, az lesz a jövendőbeli férj.

Borítókép: RitaE/pixabay