Fantasztikus látvány, igazi mesevilág, illúzió, játékos tanulás, kaland és próbatétel: sok más egyéb mellett ezekre számíthatnak azok, akik ellátogatnak a Varázslények – Mesebeli küldetés című interaktív kiállításra. Siessetek, ha nem akartok lemaradni, a Vajdahunyadvárban látható tárlat már csak az őszi szünet végéig, november 3-ig várja az érdeklődőket!

Ez a kiállítás jól illeszkedik az F Exhibition cég által tervezett, szervezett események közé. Mi is megszoktuk már, hogy évente kétszer, tavasszal és ősszel nagyszabású, izgalmas kalandpróbán veszünk részt az impozáns Vajdahunyadvárban. A központban ezúttal a Varázslények állnak. Két gyermekemmel (6 és 8 évesek) ezt a küldetést is muszáj teljesíteni. Útközben sorra vesszük a meséket, próbáljuk kitalálni, vajon milyen lényekre számíthatunk.

Hétvégén – nem sokkal nyitás után – már viszonylag sokan várakoznak a pénztárnál. A bejáratnál aztán kapunk egy szöveges játékfüzetet. Ebbe kell beragasztani egy-egy állomásnál a helyes matricákat. Így kerülhetünk lépésről lépésre közelebb a célhoz. Ezúttal kísérőnek csatlakozik hozzánk Kovács Adrienn, F Exhibition kommunikációs vezetője, aki a kulisszatitkok mögé is bepillantást enged. A többi között megtudjuk tőle, hogy nagy sok a visszatérő vendég, és elég széles a kiállítás törzsközönsége. A témaválasztásnál is vannak kritériumok.

– Fontos, hogy vonzó, és vizuálisan jól megjeleníthető legyen – teszi hozzá Adrienn. Eddig inkább tudományos vagy természettudományos kiállításaink voltak, az óceánok, a trópusok, a sarkvidékek, az erdők világát jártuk körül. Úgy éreztük, most már el kell mozdulnunk a történelem vagy az irodalom irányába. Gondoltuk, hogy a meséket, a mítoszokat, a legendákat fel lehet úgy dolgozni, hogy az a kicsik számára élvezhető legyen, tudjanak belőle tanulni, és a pedagógusoknak, a felnőtteknek is adjon valami pluszt.

Miközben Adrienn mesél, a fiúk megismerkednek a küldetéssel. Kiderül, hogy egy kapzsi Kobold fortélyos terven ügyködik: foglyul ejtette a mesék és mítoszok varázslényeit, hogy segítségükkel megkaparinthassa az Aranyhegy kincsét. A képzeletbeli próba célja a legendás lények kiszabadítása és a Kobold bűvös medáljának megszerzése.

A látvány tényleg rögtön magával ragadja a látogatókat. A kisebb gyerkőcöknek sem okoz különösebb gondot, hogy első feladatként kiszabadítsák az erdei manót az álomcsapdából. A termekben egyik állomásról a másikra haladva találkozunk sellővel, óriással, tűzmadárral, rá kell találnunk a griffmadár lábnyomára vagy a mesebeli csodalámpásra.

Közben minden érzékszervünket próbára tesszük. Szaglásunk, hallásunk, tapintásunk, megfigyelőképességünk is jónak bizonyul. Amikor elbizonytalanodunk, vagy csak kíváncsiak vagyunk, hogy jól fejtettük-e meg a feladványt, követjük a patanyomokat, és a Pegazus megmutatja a helyes választ.

– Vannak ismerős lények a magyar népmesékből: az óriások, a törpék, a tündérek – folytatja Adrienn. – A tengeri kígyóról vagy paripáról, az ősi mítoszok lényeiről már kevesebben hallottak. Továbbá ott vannak még az egzotikus varázslények, mint a tűz- és a viharmadár vagy a dzsinn. A legnagyobb kedvenc a sárkány, az unikornist a lányok imádják, de a griffmadár is népszerű.

Valamivel több mint egy óra alatt végigjárjuk mind a 16 állomást. Kíváncsiak vagyunk, hogy jól oldottuk-e meg a feladványokat. A kijáratnál mindenre fény derül: megfejtéseink hibátlanok. A fiúk el is nyerik jutalmukat, választhatnak a kiállításhoz kapcsolódó ajándékok közül. Így egy jegyzetfüzettel és egy memóriajátékkal gazdagodnak. Különösen büszke vagyok arra, hogy minden eddiginél gördülékenyebben, gyorsabban teljesítették a gyerkőcök a próbát.

– A játékok többségébe az óvodások is be tudnak kapcsolódni – árulja el Adrienn búcsúzóul. Igaz, őket még segíteni kell. Az óvónő felolvassa az aktuális történetet, felteszi a kérdést. Az érzékszervi játékokat a kisebbek nagyon élvezik. Fontos, hogy a kiállítás a különböző készségeket is fejleszti. A nagyobbak az olvasást, a szövegértést gyakorolhatják. Ha csapatban játszanak együtt a gyerekek, akkor össze kell dolgozni a sikerért – zárja a kommunikációs vezető.

Mi pedig már találgatjuk, mi lesz vajon a következő kiállítás tavasszal. A fiúk már nagyon várják.

Bővebb információ, képek, élménybeszámolók: www.facebook.com/F.Exhibition

Helyszín: VAJDAHUNYADVÁR

Rendkívüli ünnepnapi és szünidős nyitvatartás:

október 28.(hétfő)– ZÁRVA!

október 23.-november 3.–NYITVA 917 óráig!!!

(A kiállítás november 1-jén is látogatható.)