Sokan határozott elképzelésekkel vágnak bele a babavárásba: kisfiút vagy kislányt terveznek, ám a végső döntést mégis a kromoszómaszám határozza meg, nem mi. Az elején lehet találgatni, eljátszatni különböző jóslásokkal és babonákkal: vajon a magzatunk kisfiú lesz-e vagy kislány?

Azt mondják, az anyukák 70 százaléka előre tudja, hogy kisfiút vagy kislányt hord-e a szíve alatt. Ráerősíthetünk a megérzéseinkre pár régről jövő praktikával és jóslással, melyeket őseink is előszeretettel alkalmaztak, és amelyek most is a köztudatban élnek.

Pocakforma
A legnépszerűbb módja a pici nemének meghatározására a kismama hasának alakja. Sokaknak már elég korán kidudorodik a dombocska, jelezve, hogy odabenn egy új élet vette kezdetét. A 12-15 héten az ultrahang még nem biztos, hogy jelzi a baba nemét, viszont a kis pocak formája már árulkodó lehet. E szerint a nézet szerint, ha pocakod inkább lejjebb helyezkedik el, és előre álló, csúcsosabb alakot ölt, akkor kisfiút vársz. Ha feljebb helyezkedik el, és elterülő az alakja, akkor kislány fejlődik odabenn.

Kívánósság, hányinger
Egyes elméletek szerint a kismama étkezési szokásainak változása is előre jelezheti a pindurka nemét. Ha a kismama az első trimeszterben nagyon émelygős és hányós, akkor valószínűbb a kislány, ha ekkor inkább az étvágya nő meg, akkor kisfiút vár. Az sem mindegy, mit kívánunk. A savanyú, sós ízek kedvelői inkább fiús anyukák lesznek, az édesszájú kismamák pedig lányosak. Más nézetek szerint ha sajtot kívánsz, fiad lesz, ha narancslevet kérsz reggelire, akkor lányod.

Külső változások
A babona szerint a hasban növekvő kislány „elveszi” az édesanyja szépségét, így bőre pattanásossá válik, könnyebben magára szedi a kilókat. A kisfiú viszont megszépíti az anyját, bőre, haja csillogóbbá válik, szinte ragyog, a férfiak is jobban felfigyelnek rá.

A kispapa változása
Egyes hiedelmek szerint a kispapa külsejének változása is jelezheti az érkező kisbaba nemét. A pocaknövesztés tipikusan a lányos apukák sajátja, ők ugyanis „szolidarítanak” az anyukával, ezért az ő hasuk is nőni kezd anyuéval párhuzamosan. Aztán hogy a szülés után az ő hasuk is leapad-e, az inkább az alkalmazott diétától függ, mint a biológiától.

A szódabikarbóna-teszt
Angol nyelvterületeken közkedvelt tesztelése ez a kisbaba nemének. Nem kell hozzá más, mint a kismama első reggeli vizelete, valamint egy evőkanálnyi szódabikarbóna a konyhából. No meg két eldobható, lehetőleg átlátszó műanyagpohár. Az egyik pohárba szórd bele a szódabikarbónát, a másikba pedig gyűjts össze legalább egy deci vizeletet. A szódabikarbónát öntsd nyakon a folyadékkal, és az eredmény magáért beszél: ha a szódabikarbóna felpezseg, fiút vársz, ha nem történik vele semmi, akkor lányt. Hasonló tesztelési mód, ha a reggeli pisidhez öntesz ugyanennyi duguláselhárító-port. Ha az eredmény zöldre változik, lányt vársz, ha kékre, fiút. A mérgezési veszély miatt ez utóbbit nem ajánljuk egyedül végezni.

Árulkodó szívritmus
Egy újabb urbánus legenda szerint ha a baba szívverése 140 feletti értéket ad, akkor kislány, ha ez alatti, akkor kisfiú. Ez az érték elég egyszerűen meghatározható már az ultrahangos vizsgálatkor.

Kínai fogamzási naptár
Ha babát terveztek, és előre tudjátok, milyen nemű kisbabát szeretnétek, vagy utólag utána keresnétek a már megfogant baba nemét, érdemes egy pillantást vetni a kínai fogamzási naptárra. Ez egy olyan táblázat, melyben a vízszintes sor az anya életkorát jelzi, a függőleges pedig a fogantatási hónapokat. Ha a sort és az oszlopot összeolvassátok, megjelenik az adott hónapban esélyes baba neme.

A gyűrű-teszt
Egy eléggé elvont és érdekes módja a baba nemének meghatározására, ha a jegygyűrűdet láncon lelógatod a pocakod fölé, és megfigyeled a mozgását: ha körkörös alakot ír le, fiú várható, ha függőleges előre-hátra mozgással reagál, akkor lány.

Babona és tudomány: így határozhatod meg közel biztosan a kisbabád nemét!
A babonák mellett természetesen léteznek tudományos módszerek is a kisbaba nemének meghatározására. Az egyik legelterjedtebb ilyen módszer az ultrahangos vizsgálat, mely általában a 15. és 20. hét között ad pontos eredményt, mert ekkor már jól láthatók ultrahangos képen is a magzat genitáliái. Aki ennél korábban kíváncsi a pindurka nemére, és rendelkezik megfelelő mennyiségű pénzzel, az már a 12. héttől végeztethet DNS-vizsgálatot, mely közel 95 százalékos pontossággal képes megállapítani a magzat nemét. Külföldön kaphatóak az úgynevezett baba nemét megállapító tesztek, melyek a vizeletmintából képesek meghatározni a kicsi nemét. Száz százalékos eredmény azonban csak egyetlen egy létezik: a baba születésének ténye. Addig még bárkit bármikor érhet meglepetés, így érdemes talonban egy másik babanevet is tartani a tarsolyban, amikor a szülőszobára indulunk.

Jász Veronika