Ha szeretnétek különleges állatkölykökben gyönyörködni, akkor most megtehetitek Pécsett, Budapesten és Debrecenben is. Rengeteg állatkölyök született az utóbbi hetekben, akiket most már a nagyközönség is szemügyre vehet. Mutatjuk az állatkertek új kedvenceit!

A mostani újszülött matakókölyök nőstény, neve egyelőre még nincs. A matakók különlegessége a többi tatufaj között, hogy teljesen, szinte egy szabályos golyóvá össze tudnak gömbölyödni.
MTI/Kovács Attila

Matakókölyök a Pálmaház új lakója
Négy hete született matakókölyköt mutattak be pénteken Fővárosi Állat- és Növénykertben. A legtöbb tatufaj hasa összegömbölyödéskor védtelen marad, ezért veszély esetén félig földbe ássák magukat erős karmaikkal- mondta el a bemutatón Hanga Zoltán, az állatkert sajtószóvivője. Hozzátette: a Dél-Amerikában őshonos faj a kisebb tatufélék közé tartozik, súlya felnőttkorban sem haladja meg a kettő kilogrammot, élethossza akár 30-35 év is lehet.
Az állatkert négy évvel ezelőtt kezdett el a matakók tartásával foglalkozni, tavaly született az első matakókölyök, egy hím, Briós, aki azóta már egy franciaországi állatkertben él.
A matakókölyköt leginkább a nyitás utáni órákban lehet látni a Pálmaházban, a maradék időt egyelőre fészekben tölti.
Hanga Zoltán kitért arra is: világszerte összesen 21 tatufaj létezik, a legkisebbek súlya kevesebb, mint egy kilogramm, a legnagyobbé eléri az 50 kilogrammot is. Páncéljuk elcsontosodott bőrből áll, nincs összenőve a csontvázzal. Elsősorban rovarokkal táplálkoznak.

 

A Debreceni Állat- és Növénykert április 22-én született hím lámacsikója anyja mellett a sajtóbemutató napján.
MTI/Czeglédi Zsolt

Lámacsikó és kengurubébi Debrecenben

Tarka lámacsikó született a debreceni állatkertben: a kis csődör mintegy 12 hónapos vemhesség után látta meg a napvilágot húsvéthétfőn, és születése után fél órával már lábra is állt. A fekete-fehér lámacsikó Negró, a 2016 telén a kassai állatkertből érkezett sötét szőrű láma csődör és egyik világos színű kancája utódaként született – közölte a park igazgatója. Nagy Gergely Sándor elmondta: a láma a gondos nevelésnek köszönhetően szépen cseperedik és már vidáman játszadozik kifutójában.
Miután a lámák egy hímből és annak nőstényeiből álló csapatokban élnek, a csikó, ahogy felnő és eléri az ivarérettséget, el fog költözni, de a nyáron még biztosan látható lesz a hat egyedre bővült lámacsaládban a debreceni állatkert lámakifutójában.

A Debreceni Állat- és Növénykert újszülött Bennett-kenguruja
MTI/Czeglédi Zsolt

Nem sokkal korábban született Debrecenben Bennett-kenguru is, mindössze egy hónapnyi vemhességet követően. A csöppség születése után rögtön anyja erszényébe mászott.
Mára már ki is dugta a fejét és érdeklődően kukucskál édesanyja óvó erszényéből, az újszülött nemét még nem lehet tudni.
A kis erszénylakó a biztonságot nyújtó menedéket bő egy hónap múlva hagyja el először, de még további kilenc hónapig anyja erszényének gondoskodását élvezheti – magyarázta az igazgató.
Az eredetileg Tasmánia egész területén és Ausztrália délkeleti partsávján, a partoktól a hegyi erdőkig élő Bennett-kenguru szerepel a Természetvédelmi Világszövetségkihalással fenyegetett fajok vörös listáján.  A Nagyerdő oltalmazó fái alatt szépen gyarapodó erszénylakót már az érdeklődő látogatók is megcsodálhatják a debreceni állatkert Ausztrália ösvényén.

Majombébibumm a Mecsek alján

A pécsi állatkertben majomkölyköket csodálhat meg a nagyközönség. A Dumbó nevű hím szavannacerkóf lassan már egy hónapos lesz. A gondozók nem számítottak az új jövevényre, mivel a Dumbót megelőző cerkófkölyök tavaly augusztus végén – több mint 10 éves szünet után – született meg a pécsi vadasparkban. Mivel a szavannacerkófoknál a vemhességi idő 5 és 6 hónap között változik, a két kölyök születése között a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el. A kis hím szépen cseperedik, egyre gyakrabban játszik a csapat felnőtt tagjaival. Az állatkert szavannacerkóf-állományát a szülőpáron és a két kölykön kívül egy idősebb nőstény alkotja.
A zászlós farkú kolobuszok, más néven gerezák kölyke a kis cerkóf után mindössze két nappal jött világra. Érkezésével hét tagúra bővült a pécsi gerezacsapat, amely egy szülőpárból, a szülők négy kölykéből és egy fiatal, idegen vérvonalú hímből áll.
A cerkófhoz hasonlóan a kis gereza is egészséges; az újszülött a fekete-fehér bundájú felnőttekkel ellentétben hófehér szőrű; körülbelül három hónapos korában ölti majd fel a kifejlett állatokra jellemző mintázatot.

Forrás: MTI