A fenyőtobozból és a fenyőrügyből is csodás gyógyhatású szirupokat készíthetsz. Ráadásul májusban kell begyűjteni a hozzávalókat. Kösd össze egy kellemes kirándulással, és szerezd be az alapanyagokat. Mivel a piacokon, gyógynövényeseknél aranyárban mérik, jobb, ha saját magad készíted el. Gasztroajándéknak is kitűnő.

Fenyőszirup tobozból

Ez az igazi gyógyszer! Jól jön, ha megfázol, köhögsz, vagy a hörgőiddel van probléma. Egy év feletti gyerekeknek is adhatsz belőle 1-2 teáskanállal reggel, 20-30 perccel a reggeli előtt. Amellett, hogy tisztítja a légutakat, salaktalanít is. Eheted önmagában, hígíthatod vízzel, és teába is kitűnő. Arra ügyelj, hogy ne forró folyadékba tedd, mert akkor az értékes enzimek lebomlanak.

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld fenyőtoboz
  •  1 kg cukor
  • 1 l víz
  • 0.5 db citrom

Elkészítése:

A fenyőtobozokat májusban, júniusban tudod összegyűjteni, a forgalomtól lehetőleg távol eső helyekről szerezd be. A nem kemény, 1-3 centiméteres tobozok tökéletesek a szirupba.
Alaposan mosd meg, majd tedd egy lábosba, önts rá annyi vizet, hogy jól ellepje. Add hozzá a cukrot, és főzd közepes lángon forrástól számítva 15-20 percig. Szűrd le, rakd hozzá a cukrot, a citrom levét, majd tedd vissza a tűzre. Kevergetve főzd addig, amíg be nem sűrűsödik.
A szirup színe fokozatosan változik, a végén a karamellhez hasonlít.

Itt akár meg is nézheted az elkészítés pontos menetét:

Fenyőrügyszirup

A népi gyógyászat nagy kedvence a fenyőrügyszirup, Erdély aranyaként is emlegetik. Sokféle betegségre kiváló, különösen a köhögést és a torokfájást enyhíti, de az asztmások is jó, ha tartanak belőle otthon. Májusban könnyű beszerezni a luc- vagy ezüstfenyő rügyeit, amik rengeteg C-vitamint tartalmaznak. Ezeket is a forgalomtól távol eső helyeken gyűjtsd be. Ezt a változatot nem kell főzni sem. A szirup nagyon finom önmagában, de teheted sütibe, palacsintára, sőt a vadhúst is megbolondíthatod vele.


Hozzávalók:

  • 4 marék fenyőrügy
  • 1 kg cukor

Elkészítése:

Lehetőleg világosabb színű rügyeket válogass össze. Alaposan mosd meg, és szárítsd meg. Rétegezd a rügyeket a cukorral felváltva egy nagy üvegbe. Lehetőleg az aljára és a tetejére is cukor kerüljön. Pihentesd lefedve napos helyen 30-40 napig. A színe és az állaga folyamatosan változik. Ne lepődj meg, ha a rügyek bebarnulnak. Néha megkeverheted, majd amikor már szirupszerű, szűrd le, és lezárva tárold hűvös helyen.

Fotó forrása: www.freepik.com

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal!

Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunkhttps://www.instagram.com/anyanetmagazin/