Ha fontos számodra, hogy gyermeked ne csak a kütyüket nyomkodja, hanem játszva tanuljon, fejlődjön a kreativitása, a Melissa&Doug kollekcióból biztosan tudsz válogatni neki való eszközöket. Az Amerikában már nagyon népszerű  termékek végre nálunk is elérhetőek, sőt a Játéktenger webáruháznak köszönhetően elérhető áron beszerezhetőek. Mi is kipróbáltunk néhány játékot, és jelentjük, gyermekeink rajonganak értük.

Akik a márka mögött állnak

A Melissa és Doug nevek mögött két valóságos, hús-vér személy áll. Két amerikai szülő, akik nemcsak a játékgyártó cégükben társak, hanem az életben is egy párt alkotnak. 30 évvel ezelőtt egy vakrandin találkoztak, majd egymásra találásuk után az anekdota szerint egy miniszabi alkalmával döntötték el, hogy játékokat szeretnének kitalálni. Az általuk fejlesztett játékpalettát pedig szigorú ellenőrzésnek vetik alá, hiszen az időközben született 6 gyermekük lett az elsődleges tesztcsoport.  A kezdet kezdetén Melissa apjának garázsában indult a kísérletezés, itt születtek a nagy ötletek és az első prototípusok is, melyeket a mai napig mindig ők maguk gyártanak és tökéletesítenek saját kezűleg connecticuti irodájukban, mielőtt sorozatgyártásra kerülne a sor. A vásárlói visszajelzésekre is nagy hangsúlyt fektetett a szülőpáros, minden játékon rajta volt a telefonszámuk és arra bátorították vevőiket, hogy osszák meg velük tapasztalataikat. A sok munka és kitartás aztán meghozta eredményét, mára világszinten ismert márkává nőtte ki magát a kis családi vállalkozás, 10 designer dolgozik a 16 különböző játékkategóriába tartozó termékeken, amelyek 200 gyárban készülnek, természetesen egy részük már Kínában. Melissa azóta is minden fázist ellenőriz, számára a játékok játékossága a fontos, Doug pedig a biztonságos használat kérdését tartja szem előtt.

Nem a bonyolult játékok a nyerők

Céljuk, hogy olyan játékokat gyártsanak, melyek megszámlálhatatlan módon ösztönzik arra a gyerekeket, hogy szabadon gondolkozzanak, fejlődjenek és játszanak. Hiszik, hogy a legjobb játékok azok, melyek nem túl bonyolultak, így lehetőséget adnak a gyerekeknek arra, hogy a saját képzeletükkel és találékonyságukkal formálják azokat. Játékaikban minden megvan, ami kell: inspirálók, kreatívak, gondosan megtervezettek. Alapelvük, hogy nem kell túlgondolni, túlkomplikálni, túldíszíteni és túlfejleszteni egy játékot ahhoz, hogy az a legjobb legyen gyermekeink számára. A lényeg az egyszerűség, persze egy kis csavarral karöltve. Így születtek meg például a textúrált puzzle játékok is, és így kelt életre a fa puzzle játékok csodálatos világa, melyre már több, mint egy évtizede fókuszálnak és melyből több, mint 1000 fajta létezik. Termékpalettájuk igen széles, fa játékaik között memóriajátékokat, tanulótáblákat, készségfejlesztő játékokat találhatunk, melyek mellett a színezőkönyvek, a karkötőkészítő szettek, a mágneses labirintusok és a kirakós játékok is helyet kapnak. Legyen szó bár szín-, forma-, és méretfelismerő, válogató játékról, mely a matematikai alapok elsajátítását segíti, vagy egy hangot adó fa kirakó mesekockáról, mely fejleszti a vizuális felismerő-, valamint a finommotorikus képességet, a Melissa & Doug termékek tökéletesen biztosítják a kreatív alapot a gyerekek fejlődése számára.

Foglald vissza a gyerekkort!

A szülőpáros nem csak szimplán játékokat gyárt, hanem ezzel egy időben elindította saját mozgalmát is, mely a gyerekek szabadidejét, a kötelezettség nélküli értékes pillanatait támogatja. Az évek alatt ugyanis világossá vált számukra, hogy akkor teszik legjobbat gyermekeikkel, ha hagyják őket szabadon alkotni. Ha van szabadidejük, melyet saját kíváncsiságukat követve tölthetnek, ha van lehetőségük, hogy felfedezzék az őket körülvevő világot mindenféle keret és kötöttség nélkül. Így könnyebben rátalálhatnak önmagukra, megismerhetik, mihez van érzékük és tehetségük, mely hatalmas hasznukra lesz a későbbi útjuk során.

„Foglald vissza a gyerekkort!” – ezt választotta a cég mottójául Melissa. Idézzük fel azt a kort, amiben még nem volt jelen ilyen mértékben a technológia, hiszen a digitális eszközök térhódítása a gyerekek fejlődésére is hatással van: a kész válaszok, gyors megoldások nem késztetik gondolkodásra őket, ahogyan azt a szabad játék teszi.

Amiket kipróbáltunk:

Rajzolás vízzel:
Végre egy olyan színezős, festős játék, amelynél szülőként nem kell rettegni attól, hogy a gyerkőc mindent összefirkál vagy összemaszatol. Csupán egy speciális, vizes filctollra van szükség, amellyel csemetéd kedvére színezheti a lapokat, közben pedig elrejtett tárgyak után kutathat. Külön öröm, hogy akár többször is kiszínezheti, mert amikor megszárad a lap, a festék eltűnik. Az én 4 éves fiam, aki eddig nem rajongott a színezőkért, ezzel a játékkal kel és fekszik, alig várja a száradást.

Képkarc:
Nagyobb, 5 és fél éves fiam a képkarcért rajong. A különleges, karcoló ceruzával már több tucat dinót rajzolt. A végeredmény hologramos, színváltós alkotás. Természetesen más tematikában is kapható. Gyerkőcöm már ki is nézte a következőt.

A Melissa&Doug játékokról további információ: www.jatektenger.hu