“Több van Benned!”Ez a mottója a Művészháznak, amit Doszpod Kata alapított. Hosszú évek óta zajlanak itt Jobb agyféltekés tanfolyamok, amik fejlesztenek és sikerélményt is nyújtanak. Aki betér, biztos, hogy megfertőződik, és rendszeresen fog majd a későbbiekben ceruzát vagy ecsetet.

-Mióta foglalkozol ezzel és mi a tapasztalatod, miben tud az embereknek segíteni a Jobb agyféltekés rajztanfolyam?

– 2010 óta foglalkozom Jobb agyféltekés rajzolással, és azt látom, hogy rehabilitálja a kudarcokat a rajzolással, a művészetekkel kapcsolatban. Sokan mondják: „nincs hozzá tehetségem”. Azt gondolják, hogy ők ebben nem jók, és leértékelik magukat. Így sok leértékelés gyűlik össze önmagukkal kapcsolatban. Nálunk, amikor valaki megtanulja a technikákat, rájön, hogy erre ő mégis képes. Ezáltal növekszik az önbizalma. Ezután sokkal többet alkot, ezeket a műveket pedig kiteszi a Facebookra. Volt olyan is, akitől ennek hatásra rajzot rendeltek. Beindult a művészi pályája. Ezután elkezd olyan dolgokba belevágni, amikbe eddig nem mert. Volt olyan tanuló, aki otthagyta a multit és testfestéssel kezdett foglalkozni röviddel a tanfolyam elvégzése után.

– Milyen típusú emberek jönnek hozzátok és miért, mit látsz?

– Főleg 30-as, 40-es nők. Van, aki arra kíváncsi: ő vajon mire képes. Sokan azért jönnek, hogy megnézzék, náluk működik-e, vagy hogy kikapcsolódjanak. Többen mondják azt is, hogy szerettek régen rajzolni, de nem volt idejük rá az utóbbi időben, ám most megint szeretnének vele foglalkozni. Sikerélményt kapnak nálunk, ami újra beindítja az alkotás folyamatát.

– Mennyit lehet fejlődni egy tanfolyam alatt?

– Mindenki más képességekkel jön, és mindenki magához képest fejlődik. De, akik tényleg alkalmazzák, amit itt tanulnak, nagyon látványos különbséget érnek el az előtte-utána rajzok között.

– Minek tudható be, hogy egyre népszerűbb a Jobb agyféltekés rajzolás?

– Mert működik. Rengetegen csinálták már meg a tanfolyamot, és nagyon jó híre van.

– Hogyan néz ki egy ilyen tanfolyam nálatok?

– Három napos, általában hétvégére szervezzük. Egy oktató tartja a tanfolyamot barátságos légkörben. Elején készül egy rajz, hogy megnézzük, honnan indul a jelentkező.  Ezután lépésről lépésre, nagyon egyszerű, könnyen követhető technikákkal felépítjük azt, hogy bármilyen élethű képet meg tudjon rajzolni a harmadik nap végére. Így el is készül egy mestermű. A tanfolyam résztvevői nagyon boldogok, amikor látják a hatalmas fejlődést az előtte-utána képek alapján.

– Tényleg igaz-e, hogy a Jobb agyféltekés rajzolással bárki meg tud tanulni rajzolni?

– Akinek van átlagos látása és kézügyessége, az képes megtanulni rajzolni. A kulcs a megfigyelési képességben rejlik. De erre nagyon sok technikát tanulunk, hogyan fejlesszük.

– Mi üzensz azoknak, akik szeretnének kibontakozni a művészben?

– A Művészházban hisszük, és ez a szlogenünk is, hogy „Több van benned”. Ezért én támogatok mindenkit abban, hogy tegyen meg egy bátor lépesét és vágjon bele. Fejlődjön, induljon el egy úton, mert új képességeket fog magában garantáltan felfedezni.

További információ: www.muveszhaz.com

Csábi Boróka