A századelő hangulatát, A Pál utcai fiúk világát idézi Múzeumkertben átadott, tematikus, Muzi nevet viselő játszótér. Csodás, nyárias időben teszteltük az új játékokat Budapest szívében: konflisoztunk, golyóztunk, kipróbáltuk a verklit, csúsztunk, másztunk. Íme, fényképes beszámolónk!

Több mint másfél évet vett igénybe a Múzeumkert felújítása. A látvány eléggé szemebötlő: meseszép, régmúltat idéző, ugyanakkor nagyon modern játékok, amiken keresztül a gyerekek megismerhetik a 19-20. század fordulójának építészeti és kulturális világát. A történelmi játszótér kialakításánál a két fő ihletforrás Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk (1906) és Pásztor Árpád A Muzi (1930) című könyve volt. Mindkét regényben fontos szerepet kap a Magyar Nemzeti Múzeum kertje.

 

Talán pont a szokatlanul meleg késő őszi idő, talán az újdonság varázsa vonzott a szokásosnál is több családot a Múzeumkertbe. Így voltak olyan játékok, amiket a kicsik csak várakozás után vehettek birtokba. A népszerű mókuskeréknél legalább 10 perces volt a sorban állás.

Jó egy kicsit visszarepülni az időben. A gyerekek kipróbálhatják a működő verklit, felpattanhatnak a lóvasútra. Ne feledjük, akkoriban a Kálvin térről Újpestre konflissal lehetett eljutni. Nagy kedvenceik még a házikók, amiket a korabeli budapesti épületekről mintáztak.

A gojzizás, vagyis a golyógurítás nagy társasági eseménynek számított a múlt század elején. Ezt a mai gyerekek is kipróbálhatják. Akik nem hoznak golyókat, automatából beszerezhetik, majd a gojzipályán próbára tehetik tudásukat.

A tematikus játszótér jeleneteket villant fel a Pál utcai fiúk című regényből. A Muziből pedig idézetet is olvashatunk.

Ha a gyerekek kijátszottak magukat, feltétlenül tegyetek sétát a Múzeumkertben. A jövő évben pedig már egy üdítőre, fagyira, kávéra is beülhettek majd a Geraldine kávéházba.