Négy évvel ezelőtt rendelték el Magyarországon az első kijárási korlátozást:
Őszköszöntő szedres galette: a franciák omlós, rusztikus pitéjét imádni fogod
Itt a piteszezon, próbálj ki minél többfélét! Az egyik legfinomabb a kör alakú, mutatós külsejű galette.
A franciák kedvenc tésztája akkor lesz igazán omlós, ha hideg hozzávalókkal dolgozol, és gyorsan állítod össze. A töltelék szinte bármi lehet. Az édeskés tésztához a savanykás szeder remekül illik, de rakhatsz hozzá barackot is. Kenhetsz a gyümölcsös réteg alá krémet vagy pudingot. A tésztát is variálhatod, készítheted akár teljes kiörlésű vagy gluténmentes lisztből is. Feldobhatod továbbá fűszerekkel, darált dióval vagy mandulával.
Szedres galette:
Tésztához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 2 evőkanál hideg víz
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 30 dkg szeder
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
Tetejére:
- 1 db tojás
- barnacukor
Elkészítése:
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a kétféle cukrot, tedd hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsold össze. Ha elég morzsalékos, mehet hozzá a tejföl és egy evőkanál hideg víz. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal a tésztát. Ha nem akar összeállni, mehet még hozzá kevés víz. Amikor már könnyen formázható, rugalmas, készíts belőle egy cipót, és letakarva tedd a hűtőbe egy órára.
A töltelékhez a szedret mosd meg, majd jól csepegtesd le. Keverd össze étkezési keményítővel, és szórd meg cukorral.
Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen oszd három részre, és nyújtsd kör alakúra. A közepére halmozd a tölteléket. Arra ügyelj, hogy hagyj szabadon három centis sávot. Ezt hajtsd a töltelékre, és óvatosan nyomkodd össze. Emeld át sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg egy felvert tojással. Ha rusztikusabb külsőt szeretnél, szórd meg barnacukorral. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd aranybarnára 25-30 perc alatt.