Folyamatosan bocsánatot kérsz, amiért “rosszanya” vagy? Marcangolod magad, hogy nem vagy elég gondos, alapos, ugrásra kész? Akkor jól vigyázz, mert nem veled van a baj, hanem a mom-shaming áldozata lettél!

A mom-shaming az anyák megszégyenítése nevet viselő jelenség. Ez történhet ezerféle módon és formában, néha olyan alattomos, hogy észre sem veszed, máris berántott. Nem kell hozzá mindentudó családtag vagy okoskodó szomszéd néni, elég egy rosszul időzített komment a tanácsadó csoportban, ahová a kérdésedet posztoltad, és máris kész a baj. Kimászni belőle pedig százszor nehezebb, mint belesni.

Épp ezért fontos, hogy tudd, miképp védekezhetsz ellene. Sajnos a társadalmilag belénk kódolt megfelelési kényszer miatt elég nehéz észrevenni, hogy mom-shaminggel állunk szemben. Nézzük elsőként azokat a témákat, melyekkel kisbabás, kisgyerekes anyukák gyakran találkozhatnak!

1. Császármetszés vagy hüvelyi szülés

Sokak vesszőparipája, hogy egy császárral szült nő gyakorlatilag nem is szült. Akkor mégis tojásból kelt ki a gyermeke? Persze, hogy szült, csak nem hüvelyi úton, hanem felvágták a hasát. Soha ne érezd magad kevesebbnek, amiért császárral szültél! Ha rajtad múlt, azért, ha nem rajtad múlt, akkor pedig azért. A nők többsége amúgy nem választja ezt a szülési formát, egyszerűen belekényszerül.

2. Szoptatás vagy tápszerezés

Hasonlóan a szüléshez, sokszor ez sem rajtunk múlik. Van, aki megfeszíti magát, mégsem tud szoptatni. Ezért bántani valakit elég embertelen és szomorú. Nem ezen múlik a kisbabáddal való nagyszerű kapcsolat. Sokan azonban imádnak azzal kritizálni nőket, hogy „nem tud szoptatni”, ezért nem is jó anya.

3. Cumi kontra ujjszopás

Ez az a terület, ahol ha beleőrülsz, sem tudsz megfelelni. Mindkét tábornak megvannak az érvei. Ezért engedd el a füled mellett a sértő megjegyzéseket, és válaszd a neked tetsző irányt! Gondolj arra, hogy nem tudod rosszul csinálni.

4. Együttalvás-különalvás

Ugancsak hatalmas port kavaró téma: aludjunk-e kisbabánkkal vagy sem. A tapasztalatom az, hogy mindenki maga tudja, mi a jó neki: kiságy vagy nagyágy. Hajrá!

5. Meddig szoptassam?

Ha esetleg nem volt gondod a szoptatással, majd lesz azzal, hogy ki szerint mennyi ideig optimális az anyatejes táplálás. Ha a kicsi elmúlt egyéves, és még szoptatsz, inkább elbújsz, mert már úgy néznek rád, mintha a Marsról jöttél volna. Ha „négyhósan” leválasztod, akkor kegyetlen anya vagy. Na, így tessék választani!

mom-shaming

6. Mikor kezdjem a hozzátáplálást?

Újabb sarkalatos pont. Ha túl korán kezded, az a gond, ha túl későn, akkor pedig az. Túl sokat eszik ez a gyerek, vagy inkább túl keveset? Döntse el mindenki magában, te pedig fogd be a füled!

7. Menjen-e bölcsibe?

Sok család életében ez nem választás kérdése, mert a családi kasszának szüksége van az anya bevételére is. De még így is lángoló viták folynak arról, hogy mi a kegyetlenebb: bölcsödébe „hajítani” a kicsit kétévesen, vagy „burokban fogni”, és megvárni az óvodát. Teljesen mindegy, melyik utat járod, a fejcsóválók véleménye mindenképpen utolér.

8. Mikor legyen szobatiszta?

A van még pelus – nincs már pelus csikicsuki közkedvelt téma a játszótéri anyukák körében. Sajnos azonban sok helyen elvárás, hogy egy kisgyerek bizonyos életkorra elérje a szobatisztaságot. Ez az érettségi állapot azonban a kisgyerek idegrendszerétől függ. Ezért ne húzd fel magad rajta, nem rajtad múlik!

9. Átalussza-e már az éjszakát?

Szinte mindenki ezt kérdezi először, amikor babanézőben jön hozzád. Olyan ez kicsit, mint megkapni az első ötöst „anyaságból”. A gyerekem képes átaludni az éjszakát, vállveregetés, éljen. Legjobb, ha erre azt mondjuk, persze, alszik, mint a tej. Aztán mindenki eldönti, mit kezd ezzel a válasszal.

10. A babakocsi kontra hordozó harc

Végül egy triviális téma, mely megférne egymás mellett, sokan mégis vérre menő harcot folytatnak amiatt, hogy a gyermeknek igenis testközelben jó lenni, vagy épp babakocsiban fejlődik-e jól a mozgásrendszere. Tanács: válaszd azt, ami nektek kényelmes!

Ha jó időben felkészülsz, mely témákban számíthatsz ellenvetésekre, könnyebb dolgod lesz. A legfontosabb mégis az, hogy mindig csak azok véleményére hallgass, akikben igazán megbízol, és akiket kellően ismersz ahhoz, hogy tudd: sosem ártanának neked. Bár ANYAKÉNT igenis szükség van támogató bajtársakra és segítőkre, a legfontosabb döntéseket kisbabáddal és később gyermekeddel egyes egyedül hozod meg. Ezért jó, ha felvértezed magad kellő önbizalommal és önismerettel, és mersz az anyai ösztönödre hagyatkozni. Mert az anyai megérzés igenis létezik! És ez a mom-shaming igazi ellensége.

Ne feledd, anyaként is szükséged van arra, hogy időnként töltekezz egy kicsit! Ahhoz, hogy összeszedd magad, ki kell lépned a mókuskerékből. Ezekkel a praktikákkal neked is sikerülhet.

A jó anyakat is fenyegeti a kiégés: így kerüld el vagy győzd le!