Minden lucspocsból van kiút. Például ha elkap az eső és ronggyá ázunk, otthon vár a forró tea, miközben becses lábbelink az ajtó előtt szárad. Vagy  egyszerűen csak belebújtathatjuk lábainkat egy pár kényelmes Wellingtons-ba, és belegázolhatunk a járdát elöntő pocsolyába: lábunkat nem éri a hideg víz. Angol nevén Wellingtons, magyarul gumicsizma: mostanra már nálunk is minden méretben, színben, mintában kapható: nemcsak megvéd az esőtől, de sokak szerint dögös viselet is.

Nincs annál bosszantóbb, ha az eső csak esik és esik, és mi lassan, de biztosan teljesen átnedvesedünk az esernyő alatt. Tudtak valamit ezek az angolok, hogy feltalálták az esőkabátot és a gumicsizmát, ahogy azt Paddington mackó is vidáman reklámozza náluk. Egy országban, ahol állandóan esik, mindenre fel kell készülni.

Egy csizma útja a hírnévig
Pedig két évszázada még a ködös Albionban sem hallottak a gumicsizmáról. Wellington első hercegének, Arthur Wellesley-nek minden bizonnyal fogalma sem volt róla, hogy pár száz évvel később emberek sokasága rohangál majd esős időben a róla elnevezett lábbeliben. Wellington első csizmáját egy londoni cipésszel készítette, borjúbőrből készült, strapaálló, kényelmes ám elegáns viselet volt-csatához és úri vacsorához egyaránt kiváló. Miután Wellington neve a Napóleon elleni csatákkal és Waterloo-val vált világhírűvé, ezzel együtt csizmája is fogalommá vált. Mivel
azonban a vulkanizált gumi feltalálása még a 19 század végéig váratott magára, a vízálló Wellingtont egy darabig nélkülözni kellett a briteknek. A századfordulón kezdték el elsőként gumiból gyártani a Wellingtonokat, ami elsősorban az időjárás viszontagságaival harcoló földműveseknek volt hatalmas segítség Anglia szerte. A világháborúk alatt katonák öltözetének elmaradhatatlan kelléke, és csak 1945 után válik általános viseletté mindenki számára.

A gumicsizma öltöztet
A gumicsizma ma már jóval több, mint gyári védőöltözet: inkább öltöztet, mint véd. Persze eredeti funkciója a sártól és nedvességtől való védelem, mégis a gyártó cégek világszerte ügyelnek rá, hogy stílusos kiszerelésének senki se tudjon ellenállni. A hidegebb éghajlatú Kanadában például bélelt változatok is kapható, dél-afrikai bányász-viselői pedig külön táncot is kifejlesztettek benne. A sztálini volt Szovjetunióban a szocializmus jelképének számított az olcsón előállítható lábbeli – szemben a méregdrága borjúbőrrel, mely az „átkos kapitalizmust” szimbolizálta. Ma már sokkal inkább tartják erotikus viseletnek a Wellingtont, mint szocialistának. Különösen mi, nők vagyunk kaphatók a pöttyös, virágmintás és rikító példányokra, melyek egy egyszerű szabású szoknya mellett remek kiegészítőül szolgálnak, és a legnagyobb zuhét is átvészelik.

Mindörökké Wellies
Az idei tavasznak és nyárnak is elmaradhatatlan kelléke lesz a gumicsizma, angol becenevén a „Wellies”. Beszerezhetjük internetes rendeléssel, de már a legtöbb cipőüzlet rendelkezik gumicsizma-készletekkel. Nem kell többé félnünk attól, hogy egy hirtelen zivatar eláztatja kedvenc lábbelinket. Viselése azonban száraz, fülledt időben nem ajánlott sokáig. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, ne felejtsük el zoknival hordani. Egy pár Wellies kétségkívül jó befektetés minden mai nőnek, aki nem fél az esőtől.

Esős napokon különösen nehéz lekötni a gyerkőcöket. Íme, néhány bevált ötlet!

10 remek játékötlet esős napokra: ezekkel lekötheted gyermekedet