Négy évvel ezelőtt rendelték el Magyarországon az első kijárási korlátozást:
A régimódi őszibarack sütemény: családi ünnepek kedvence
Őszibarack sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 20 dkg zsír
- 2 dl tej
- 2 db tojássárga
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 0.5 db citrom
- a tészta belseje
- 10 dkg dió
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2 dl tej
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
- 1 dl rum
A díszítéshez:
- 1 kis üveg vérnarancs aroma
- kristálycukor
Az elkészítése:
A tésztához a tojássárgákat tedd egy tálba, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a sót, a zsírt, a citrom reszelt héját, és kezdd összedolgozni. Fokozatosan öntsd hozzá a tejet, és rakd hozzá a lisztet. Amikor a tészta összeáll és sima, takard le, majd tedd a hűtőbe egy órára. Pihentetés után formázz belőle dió nagyságú gombócokat. Rakosgasd sütőpapírral bélelt tepsire, tedd a forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 15-20 perc alatt. Még melegen kapard ki a süti belsejét. Arra ügyelj, hogy a tészta ne törjön el.
A töltelékhez a tejet öntsd egy lábosba, tedd hozzá a cukrot, és forrald fel. Rakd bele a diót, azzal is rottyantsd össze. Húzd le a tűzről, és keverd hozzá a tészta belsejét, a vajat és a kakaót, majd ízesítsd rummal. Ha kihűl a töltelék, töltsd meg vele a fél barackokat, és kettesével ragaszd össze.
A díszítéshez vérnarancs aromát öntsd egy tálba, és kend meg vele a barackokat, és rögtön hempergesd meg kristálycukorban. Dekorálhatod még a sütit apró levelekkel is
Ünnepekre jól jönnek a lekváros linzerek is. A tésztát megszórhatod dióval, többféle lekvárt is használhatsz, és a klasszikus karikán kívül más formákat is bevethetsz.
Puha, lekváros linzerkarika a nagyi receptje szerint: ha ezt betartod, tökéletes lesz