A nőnap a nőkről szól. Virágokról és köszöntésekről, kitüntetett figyelemről és elismerő szavakról. De kik is rejtőznek a bókokat fogadó kedves mosoly mögött? Az idei nőnap alkalmából három nő nyilatkozott a nőiességről és saját női mivoltának megélésről.

Ki is az a nő? Megélt társadalmi szerep vagy belülről fakadó ösztön, mely a havonta ismétlődő biológiával függ össze? Esetleg mindkettő? Női létünk bonyolult, egyszeri és megismételhetetlen csoda, rejtélyét nem könnyű felfedni. Nőnap alkalmából mégis a nyomába szegődtünk.

Nőnek lenni a Férfiért

“A nő attól szép, ha szeretik” – nőnap közeledtével gyakran bevillan ez a mondat. Évekkel ezelőtt olvastam egy hatalmas, tekintélyt parancsoló reklámplakáton, azóta tűnődöm az igazságán. Valóban ilyen egyszerű lenne meghatározni akár a nőt, akár a női szépséget? Egy csokornyi figyelmesség nőnapon, és minden nő varázsütésre nőnek érezheti magát?
– Szerintem egy nő nem a nőnap miatt érzi nőiesebbnek magát, de jó érzés, ha kapunk virágot. Nem is a szép tavaszi csokor, hanem a figyelem miatt, ami jólesik – meséli Zakály Viktória, író, aki leginkább a férfiak bókjaitól érzi magát nőnek. De ugyanígy hatással van rá egy jó parfüm, magas sarkú cipő vagy csinos ruha. – Ha pedig egy nő dicsér meg valamit rajtam, annak mindig különösen örülök, mert az igazi elismerésnek számít, hiszen nem lehet mögötte hátsó szándék -teszi hozzá az írónő.
Saját nőiességünk egyik mércéje tehát, miképp ítélnek meg a férfiak. Ami a férfinak tetszik, felkelti vágyát és érdeklődését, az magától értetődően nőies. Ami igaz is, hiszen a másik nem segítségével alakulunk, fejlődünk, így válik a kislányból nő, a nőből asszony vagy anya. A szerelemtől kivirulunk, ragyogunk, energikusabbak és életrevalóbbak vagyunk. A szexualitásunk megélése, a csábítás, a másikhoz való vonzódás és kötődés magától értetődően nőiességünk mérőfoka.

Örök női értékek – Nőként gumicsizmában is
– Fontos, hogy tetsszem a férfiaknak, de magam miatt is fontos, hogy nőies vagyok -meséli Borbála, egyetemi tanár. -Ezt a körömcipő, vörös rúzs és körömlakk hármas váltja ki bennem igazán. De az egyik exem csak akkor mondogatta, hogy szép vagyok, ha iskolán kívül gumicsizmában látott. Nem tagadom, tudok nőies lenni gumicsizmában is a trágyadomb tetején, ha úgy viselkedem. Vannak klasszikusan nőies dolgok, melyek szerintem nem változnak -teszi hozzá a  tanárnő. – Klasszikus női érték például a gyengédség, a szeretet, a gondoskodás, másik oldalról viszont a titokzatosság és a kiszámíthatatlanság is. A nők ugyanis lehetnek érzékenyek, lobbanékonyak, sőt csalfák is. Ha társadalmilag nem is elfogadott valamennyi, a világot mégis ezek a női erők mozgatják, ha például a művészeteket, elsősorban az irodalmi remekműveket nézzük.

Társadalmi szerepek és a Felnőtt Nő
– Nem tudom, hogy könnyebb-e ma nőnek lenni, mint régen, mikor még dolgozni, tanulni, sőt, szavazni sem engedték a gyengébb nem képviselőit. Hiszen az elvárások is nőttek felénk a korlátok kiszélesítésével. De azt bizton állíthatom, hogy jó nőnek lenni és ezért nemcsak egy adott napon kell hálásnak lennünk, hanem minden nap. És természetesen ünnepeltetni is ennyit kell magunkat – mondja Viktória. – Az átalakult társadalmi szerepekben már más kihívásoknak kell megfelelnünk, ami sok konfliktust okozhat a hagyományosan női szerepek ellátása mellett. Egyszerre kell finomnak, gyengének, „nőiesnek”, aztán meg határozottnak, keménynek, céltudatosnak lennünk, helyt állni otthon és a munkahelyen egyaránt – teszi hozzá Borbála.

A nőiesség tehát tanult társadalmi szerep is, melyet otthonról, a szüleinktől hozunk, és akkor nyer jelentőséget, ha a rendszerbe való beilleszkedést igazolja.

– A tűsarkú, a miniszoknya, a rúzs, a szexi fehérnemű egy maszk, amivel részt veszünk a kulturális sémáknak való megfelelési játékban. Ez a játék jó dolog: összeköt másokkal, közös nyelvet hoz létre, amin beszélgetni lehet, valamint megérteni a másikat. A női maszkot lehet váltogatni a karrierista, sikeres, kemény nő álarcával vagy a nyafogós „anyuci kislányáéval – véli Annamária, aki újságíróként sokat foglalkozik a témával. – Nőiesnek érzem magam például, ha hosszú a hajam, ha csinosan vagyok felöltözve, ha valamennyire ki vagyok sminkelve, de ez abszolút a társadalmi nemi szerepnek való megfelelés. Az főleg, hogy akkor érzem magam jó nőnek, ha egy pasi akar engem. De ez a fajta nőiesség megint a mások vágya fényében felvillanó érzés, egy pozitív visszajelzés tükrében születő jóérzés, nem belülről fakad. A felnőtt női lét ott kezdődik, hogy megtanulunk tudatosan elfordulni az elvárásoktól, figyelni a testünk jelzéseire, és felismerni azt, amitől nőként valóban jól érezzük magunkat.

Erre emlékeztet idén a nőnap: merjük magunkat nőként jól érezni a bőrünkben! Ne csak a virág miatt, és ne csak március 8-án.

Emlékszel még az első virágra, amit nőnapra kaptál? Ezzel a cikkel te is nosztalgiázhatsz! 

Egy csokornyi Csoda: gondolatok NŐNAPRA

Fotók forrása: www.freepik.com