Célzott „edzés” nélkül nem megy: hogyan segíthetünk szülőként a felvételire

Fűszeres, narancsos sütőtöklekvár: kenyérre, sütikbe, húsokhoz
A sütőtöklekvár igazi őszi–téli csemege: a hűvös napokon nemcsak melengető színeivel, hanem édes, krémes állagával és fűszeres illatával is csábít.
Ha szereted a különleges házi finomságokat, ez a lekvár tökéletes választás, hiszen nemcsak pirítósra kenve vagy palacsintába töltve mennyei, hanem süteményekbe, pohárkrémekbe, sőt sajtok mellé is illik. Ráadásul könnyen elkészíthető, és üvegbe zárva akár karácsonyi ajándékként is megállja a helyét. A sütőtök fahéjjal, naranccsal megbolondítva ünnepi hangulatot áraszt.
Narancsos sütőtöklekvár recept
Hozzávalók:
1 kg sült sütőtök húsa
20 dkg cukor (ízlés szerint, mézzel is helyettesíthető részben vagy egészben)
1 citrom leve és reszelt héja
1 narancs leve és reszelt héja
1–2 tk fahéj
½ tk őrölt gyömbér
½ tk őrölt szegfűszeg vagy szerecsendió
1 dl víz vagy 1 dl narancslé
1 vaníliáscukor
Elkészítés:
A sütőtököt süsd meg 180 °C-on.. Amikor megpuhul, vedd ki a sütőből, hagyd hűlni, majd a héját távolítsd el, a húsát kanalazd ki.
A tök húsát tedd egy lábasba, öntsd hozzá a vizet vagy narancslevet, majd botmixerrel pürésítsd. Add hozzá a cukrot, a citrom és narancs levét és héját, valamint a fűszereket.
Folyamatos kevergetés mellett főzd kb. 30–40 percig, míg sűrű lekvár állagú lesz. Ha szeretnéd, még egyszer át is pürésítheted, hogy igazán krémes legyen.
Forrón töltsd sterilizált, meleg üvegekbe, zárd le, és 5 percre állítsd fejre őket. Ezután száraz dunsztban, azaz plédek, párnák között hagyd kihűlni.




