Pöttyös Panni, Mazsola és Tádé, Kipp-kopp és társai. Csak pár könyv, mely elkísért minket gyerekkorunkban, és most a csemetéinkkel is szívesen lapozgatjuk őket. Nosztalgiázzatok együtt az egykori mesehősökkel!

Vannak mesekönyvek, melyek sosem mennek ki a divatból, újra meg újra kiadják őket. Szemezgess belőlük kedvedre, és íme pár érdekesség róluk.

1. A cserfes Pöttyös Panni

Szepes Mária nem gyerekkönyvíróként kezdte, Pöttyös Panni sorozata mégis hatalmas sikert aratott az ötvenes években, és azóta is hódít. Tamarát, Pöttyös Panni barátnőjét az írónő egy négyéves orosz kislányról mintázta, akit a fodrásznál ismert meg.  A sorozat 56 ezer példányban kelt el, és nem csak a szovjet gyerekszereplő miatt. A Pöttyös Panni-sorozat sikerének kulcsa egy cserfes, okos, pöttyös ruhás kislány, aki nevét bárányhimlőjének pöttyeiről kapta, nem pedig az öltözetéről.

2. Mazsola és Tádé

Nehéz eldönteni, hogy a könyv vagy a mesefilm népszerűbb-e. Bálint Ágnes kedvelt sorozatában a szeretnivaló, kicsit lusta, kicsit falánk malackát Manófalvi Manó veszi pártfogásába, majd később csatlakozik a csapathoz Tádé is, a “kistestvér”.  Évtizedekkel ezelőtt sok gyerkőc faragott tökházat, hogy otthon is eljátssza a bájos történeteket.

3 . Mirr-Murr és társai

Ha Csukás István, akkor Mirr-Murr, Oriza Triznyák, Samu, a szürke kiscsacsi, akik közösen fedezik fel a gyerekszobát, ahol élnek.  Az első részek főszereplője Samu, aztán a következő kötetekben a sötét hajú, sárga nyakkendős Mirr-Murr veszi át a vezetést, aki világgá indul, és haverjával, a haspók, barna Oriza Triznyákkal keverednek különféle kalandokba. A könyvek előbb elkészültek, mint a bábfilm, melynek Halász Judit volt a narrátora. Remek kikapcsolódás az egész családnak a kelekótya kandúr és társai vidám történeteit olvasni.

4. Képek és történetek egyben: a híres Vidám mesék

Talán nincs mai felnőtt, aki ne találkozott volna gyerekkorában Szutyejev Vidám meséivel. Okoska botocska, a Gomba alatt, A sün, akit meg lehetett simogatni, és társai örökre a szívünkbe lopták magukat. A képek pedig egyenesen magukért beszélnek. Az orosz író saját bevallása szerint jobb kezében tartotta a tollat, a balban pedig az ecsetet, egyszerre írta és illusztrálta tanulságos, szeretetteljes történeteit. Nagy élmény már a kisebb korosztálynak, hisz a mesék hallgatása közben a képek bűvkörébe kerülnek.

5. Vackor, a pisze kölyökmackó

Többen a film – illetve diafilm – változatból emlékszünk Vackor, a pisze kölyökmackó kalandjaira. A könyvet Reich Károly csodaszép rajzai díszítik, és főleg iskolakezdő csemetéinknek nyújthatunk vele lelki támaszt az első sulikezdő napokra. Vackor olyan, mint mindannyian: lelkes, jószívű, de egyben életrevaló, olykor nagy zsivány, még iskolát is kerül, amit persze nagyon megbán. A szerző, Kormos István életének fő műve Vackor, akit a hatvanas években hívott életre egy olyan korszakban, amikor másról nem igazán írhatott. A magyar gyerekeknek ezzel  örökre maradandót alkotott.

6. A nagy lázadó: Misi Mókus

Ugye mindenki emlékszik Misi Mókusra, a fekete farkú mókusgyerekre, aki valahogy mindig kilógott vörös testvérei közül? Misi Mókus, a rosszcsont kismókus inkább világgá megy, mint hasonlítson társaihoz. Esetlen, bizonytalan, de egyben nagyon szívós és kitartó mókuscsemete ő, aki végül vándorlása során sokat tanul, éretté, sőt bölccsé válik. Ráadásul neve mára már legenda a magyar gyerekirodalomban. Történetéből a nyolcvanas években készült többrészes bábfilm, mely mind a mai napig klasszikusnak számít.

7. A nagy mesemondó, Benedek Elek meséi

Természetesen nem maradhat ki a sorból az örök mesemondó, Benedek Elek, és rengeteg összegyűjtött népmeséje, melyekkel évekig elszórakoztathatjuk esténként a kis hallgatókat. Többek között mi is ezeken a történeteken nőttünk fel. Többsincs királyfi, Székely tündérország, Magyar mese és mondavilág. Csak a legismertebb címek, melyekkel találkozhattunk. Ha a mesékre gondolunk, akkor nem kell messzire mennünk, elég, ha a Kis gömböcöt, a Babszem Jankót vagy az Erős Jánost említjük. Benedek Elek meséi valószínűleg túlélik az ükunokáinkat is.

Ha van kedvenc gyerekkori mesekönyved, amit megosztanál velünk, kommentben várjuk az ötleteket. Folytasd a listát, mely könyveket olvasnád fel Te is szívesen a gyerkőcödnek esténként.

Jász Veronika