Négy évvel ezelőtt rendelték el Magyarországon az első kijárási korlátozást:
Foszlós karácsonyi kakaós csillagkalács: az ünnepi asztal dísze is lehet
A karácsonyi sütiknél szeretnénk mindent beleadni, hogy igazán jól sikerüljenek, továbbá egyszerre legyenek mutatósak és finomak. Nagyanyáink idejében gyakran került az ünnepi asztalra kalács is. Ez a foszlós változat csodaszép, és egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád. A kakaót dióval, mákkal vagy akár Nutellával is helyettesítheted. A lisztet érdemes átszitálni, könnyebb lesz a tészta. Karácsony reggelén egy forró itallal csodás reggeli lehet.
Karácsonyi kakaós csillagkalács
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 8 dkg kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- 2.5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A kakaós töltelékhez:
- 7 dkg olvasztott vaj
- 4 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- tej
Az elkészítése:
A tejet langyosítsd meg, és egy decit keverj el egy teáskanál cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, tedd hozzá a tojást, a sót, az olvasztott vajat, a maradék cukrot és langyos tejet. Alaposan dolgozd össze, érdemes bevetni a dagasztógépet, sokkal gyorsabban végzel. Ha elválik az edénytől, hólyagos, takard le, és meleg helyen keleszd körülbelül egy órát.
Közben a töltelékhez a kakaót vegyítsd a kétféle cukorral.
Amikor a tészta a duplájára nő, tedd át lisztezett felületre, gyúrd át, majd vedd négy részre. Mindegyiket nyújtsd ki kör alakúra. Ha biztosra akarsz menni, rakj a tésztára egy tányért, és azt vágd körbe. Helyezd az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg kakaós keverékkel.
Rakd rá a többi lapot, és az utolsót leszámítva mindegyiket kend meg vajjal, szórd meg kakaóval. Végül a közepére tegyél egy poharat, és a széléig vágd a tésztát 12-16 egyenlő részre. Ezután két egymás mellett lévő cikket fogj meg, és a jobb oldalit jobbra, a bal oldalit pedig balra csavard. A végeknél a tésztát csípd össze. Ezt így folytasd tovább.
A süti tetejét kend meg tejjel, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 20-25 perc alatt. Porcukorral megszórva kínáld.
Készíts tökéletes mákos, diós házi bejglit is!
Régimódi diós és mákos bejgli sok töltelékkel: hagyományos karácsonyi süti családi recept szerint
1 Hozzászólás
5
Comments are closed.