A fény hordozója: vannak országok, amelyek így emlegetik Lucát. A Gergely-naptár bevezetése előtt úgy tartották, december 13-án az éjszaka uralma alá vonja a nappalt. Nem csoda, hogy számos boszorkányság, hagyományos kapcsolódott ehhez a naphoz.

Kétféle Lucáról is beszélnek Európában. Délen a fehér, a világos, a fényhez kapcsolódóról, aki apokrif szentként tiszteletet érdemel. Közép-Európában pedig egy sötét Lucát emlegetnek, ő inkább ősanyára emlékeztet. Hozzá kapcsolódnak a hazánkban élő népszokások.

Sokáig különösen a hideg és sötét északon tulajdonítottak nagy jelentőséget e napnak. Épp ezért a skandináv népszokások a fényhez kapcsolódnak. Az ősök ekkor már sokszor féltek, hogy mindent a teljes sötétség ural majd, és soha nem tér vissza a Nap. Svédországban az ünnep jelentősége majdnem a karácsonyéval vetekszik. A fiatal lányok már hajnalban fehér ruhát öltenek. Fejükön – korona gyanánt – gyertyákat hordoznak. Tálcán viszik be a kávét és a kekszeket a család többi tagjának, reggelihez csalogatva őket.

December 13-án még mindig egész Skandinávia ünnepel: munkahelyi és iskolai közösségek együtt játszanak. Gyakran királyt és királynőt is választanak. Este pedig gyertyás felvonulást tartanak. Jelképesen ekkor nyitják meg a karácsonyi ünnepségsorozatot. E naphoz még hozzátartoznak a gyömbéres kekszek és a sáfrányos kenyerek.

Luca napi hagyományok

Közép-Európában a fokhagymaevés számított kötelezőnek. Olykor még a teheneknek is adtak, hogy egész évben legyen tejük. Úgy gondolták, hogy a fokhagyma távol tartja a háztól a gonosz boszorkányokat.

Hazánkban a kotyolás, azaz a szalmaszórás volt a nagy divat. Még az ’50-es, 60-as években is élt e szokás a magyar falvakban. A 8-10 éves gyerekek szalmacsutakkal jártak házról házra. Ez egyfajta terményvarázslásnak számított.

December 13-án kezdték készíteni a Luca székét, méghozzá csapolással. Tehát nem szögeléssel, mert vas nem lehetett benne. Összesen hét vagy kilenc szerkezeti elemből állították össze. Szentestére az éjféli misére készült el. Aki magával vitte a templomba, a székre felállván megláthatta, hogy kik a boszorkányok a faluban.

 Időjóslásra is alkalmas Luca napja. Az ablakba 12 hagymahéjat egymás mellé raktak, azok közepét megsózták. Ezek 1-1 hónapot jelképeztek. Attól függően, hogy mennyire nedvesedett át vagy maradt száraz, következtettek az új esztendő egyes hónapjainak csapadékosságára.

 Halállal kapcsolatos előrejelzést is végeztek e napon. Pogácsába lúdtollakat tűztek, majd betették a kemencébe. Akinek a tolla megégett, a néphagyomány szerint hamarosan meghalt.

Házasságra ugyancsak következtettek december 13-án. A lányok gombócokat gyúrtak, mindenki megjelölte a magáét, majd kifőzték. Akinek először jött a víz felszínére, az ment legkorábban férjhez. Ennek egy másik változata, hogy a lányok fiúneveket rejtettek el a gombócokba. Amelyik először felszínre jött, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.