Egy gyerek kihordása óriási teljesítmény fizikai és lelki szempontból egyaránt. Elkerülhetetlen, hogy a jeleit egy darabig, vagy akár örökre magunkon viseljük, de ezeken semmi szégyellnivaló nincs: amitől tudsz, szabadulj meg, amitől pedig lehetetlen, arra próbálj meg büszke lenni.

Testi változások szülés után

Kilenc hónapig hordtad a szíved alatt a gyermekedet, majd akár természetes úton, akár császármetszéssel világra hoztad, hogy utána a testedből tápláljad – ez utóbbi a körülményektől függően néhány naptól néhány évig is eltarthat. A testednek pedig reagálnia kell a megváltozott igényekre.

A következő változásokra számíthatsz a terhesség alatt és a szülést követően. Némelyik magától el fog múlni, másokkal viszont hosszú távra – akár örökre – meg kell barátkoznod:

Hajhullás: A várandósság alatt a hormonváltozásoknak köszönhetően sokkal kevesebb hajszál hullik ki, ami következménye azonban az, hogy szülés után a hajhullást felgyorsul. A probléma hónapokig eltarthat, időszakos ugyan, de elég kellemetlen, hogy az egész lakás hosszú hajszálakkal van tele. B vitamin szedésével mérsékelheted a tüneteket.

Striák: A hirtelen súlynövekedés miatt az erre hajlamos kismamáknál a bőr megreped, és élénk pirosas-lilás csíkok jelennek meg a hason, a melleken esetleg a fenéken és a combon. Később ezek a csíkok elhalványodnak, sokkal kevésbé lesznek feltűnőek, de a nyomuk gyakran örökre ott marad. Még terhesen érdemes ellenük striák elleni krémmel védekezni.

Megnövekedett lábméret: Szintén a hormonális változásokkal magyarázható, hogy sok kismama nem fér bele a régi cipőjébe. Akár egy egész számot is nőhet ilyenkor a láb, és ez elég sokszor később sem változik.

Megnövekedett mellek: A mellek terhesség alatt megnőnek, hogy felkészüljenek a szoptatásra. Amíg az anyatejes táplálás tart, addig a megszokottnál duzzadtabbak, később gyakran megereszkednek. A közhiedelemmel ellentétben ez nem kivédhető úgy, hogy az anya egyáltalán nem szoptat – ebben az esetben mindössze annyi történik, hogy a mellek néhány héttel a szülés után már elveszítik a régi alakjukat.

Súlytöbblet: Egy átlagos testsúlyú kismama normál esetben 10-12 kilót szed magára terhesen, ennek a fele megy le azonnal a szülést követően. Hogy a maradéktól milyen gyorsan szabadul meg, alkati kérdés. Van, akiről szoptatás alatt valósággal olvadnak le a kilók, és van, aki csak nagy küzdelmek árán tud megszabadulni tőlük. Egy biztos: amíg szoptatsz, nagy ajánlott egészségesen táplálkoznod, diétázni viszont tilos, mivel az anyatej megfelelő termelődéséhez napi 500 plusz kalóriára is szükség van. Legkésőbb a szoptatás befejezésekor azonban sok odafigyeléssel bárki visszanyerheti a régi – vagy legalább ahhoz hasonló – alakját.

A mellek megnövekednek, hogy felkészüljenek a szoptatásra
Fotó: freepik.com

Lelki változások szülés után

A baba érkezése – függetlenül attól, hogy első vagy sokadik gyermekként érkezik a családba – mindenképpen hatalmas változással jár. Jó esetben vágytunk rá, örülünk neki, szeretjük, ennek ellenére nagyon gyakran jelennek meg vele kapcsolatban negatív érzések is, amelyek egy szintig teljesen természetesek.

Jókedv: Ha a szülés komplikációmentes volt, az anya első érzése általában a kitörő jókedv. A nagy fizikai megterhelés után megkönnyebbül, beszédessé válik, a világot rózsaszínben látja.

Gyermekágyi szomorúság: Az első hetekben jelentkező melankólia, amely akkor jelentkezik, amikor a család hazatér a kórházból, elkezdődnek a szürke hétköznapok, és az anyában hirtelen tudatosul, hogy valami visszavonhatatlanul megváltozott. Ha felteszed magadnak a kérdést, kellett-e ez az egész neked egyáltalán, nem kell magadat szégyellni: felmérések szerint a frissen szült nők 80 százalékában forognak időnként hasonló gondolatok.

Szülés utáni depresszió: A gyermekágyi szomorúságnál súlyosabb és tartósabb állapot, amely akár már szakember segítségét is igényelheti. Intenzitása változó, a tartós szomorúságtól és ingerlékenységtől akár odáig is terjedhet, hogy az anya súlyosan elhanyagolja, vagy más módon veszélyezteti a babát. A megértő környezetnek nagy szerepe van abban, hogy az anya ki tudjon lábalni a depresszióból, míg ha problémáját elbagatellizálják, esetleg „hisztinek” minősítik, azzal akár az egészséges kötődés kialakulását is meggátolják.

Aggodalom: Legyen amúgy bármilyen laza és jó fej egy nő, onnantól, hogy a gyermeke megfogan, állandó társává válik az aggodalom. Csak legyen egészséges, csak szülessen meg épségben, ne essen baja, ne nyeljen félre, ne keveredjen rossz társaságba, legyen rendes munkája, nevelje szépen a saját gyermekeit – az anyai aggodalom nem szűnik meg sem a szüléssel, sem a gyerek nagykorúvá válásával. Egy egészséges aggodalom minden körülmények között normális, azonban már a kezdetektől oda kell figyelni arra, hogy ez ne akadályozza meg azt, hogy a gyerek kipróbálhassa magát és tapasztalatokat gyűjthessen. Hiszen ez az, amit – Vekerdy Tamás szavaival élve – egyetlen szülő sem spórolhat ki a gyereknevelésből.

Sok anyában otthon tudatosul, hogy az élet visszavonhatatlanul megváltozott.
Fotó: freepik.com

Borítókép: freepik.com