A régi praktikák néha sokkal többet érnek, mint a drága gyógyszerek. A megfázásos időszakban a fekete retek és a méz külön-külön is csodákra képes, együtt pedig még hatásosabbak.

A fekete retek igazi vitaminbomba

A fekete retek a téli időszak egyik legegészségesebb zöldsége, könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó. Kicsit csípős, kesernyés, és akkor a legfinomabb, amikor megcsípi a dér. Már az ókorban is kedvelték, a népi gyógyászatban is évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. Fantasztikus méregtelenítő, serkenti az epetermelést, segíti a máj működését. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszert, de B1-, B2-vitaminban, kalciumban és káliumban is gazdag. Érdemes mézzel felturbózni!

A méz antibakteriális, köhögéscsillapító hatása is régóta ismert. Itt bővebben olvashatsz róla! 

Íme, az elkészítése

Válassz egy nagyobb méretű fekete retket. Mosd meg, dörzsöld meg, és győződj meg arról, hogy a retek nem hibás-e. Vágd le a tetejét, majd egy éles késsel távolítsd el a belsejét. Töltsd meg mézzel, de azt vedd számításba, hogy a retek levet ereszt. Tedd vissza a tetejét, és pihentesd így legalább 5-6 órát, még jobb, ha egy egész éjszakát hagyod hidegen. Kanalazd ki a belsejéből a folyadékot. A mézet egészen addig pótold, amíg a retek meg nem puhul. A belsejét se dobd ki, keverd össze mézzel!
A felnőttek adagja napi 3×1 evőkanál, a gyerekeké 3×1 teáskanál, de egy év alatti gyerkőcnek ne adj belőle. Lehetőleg étkezés előtt fogyaszd.

A mézből, a citromból és a gyömbérből készülő tea is segít, ha megfázás gyötör.  

Mézes, citromos gyömbértea megfázásra: már a nagyi is ezt itta