Mesekuckó: A három pillangó – Hallgasd meg a csodálatos tavaszi
Fánkot ennél? A spanyol churros egyszerű, gyors és isteni
Ha a klasszikus szalagos fánkhoz nem mersz hozzáfogni, vagy szívesen próbálnál ki különlegességeket, a spanyolok kedvenc édessége, a churros remek választás. Ha nem kóstoltad, még az idei farsangi szezonban süsd meg!
A churros nagyon hasonlít a képviselőfánkunkra, hisz ugyanúgy égetett tésztából készül. Ne ijedj meg, ha még soha nem próbáltad! Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. A spanyoloknál olyan népszerű, hogy a kávézók mellett szinte minden utcasarkon árulják. Fahéjas porcukorba forgatják, és előszeretettel kínálják krémes olvasztott csokival. Nem kell dagasztani, keleszteni, mégis isteni lesz. Ugye nem kell tovább győzködni, hogy meglepd vele a családot?
A churros receptje
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 2.5 dl víz
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
A forgatáshoz:
- 6 dkg cukor
- 2 teáskanál fahéj
Az elkészítés menete:
Rakd a vajat, a vizet, a cukrot és a sót egy közepes méretű lábosba, és forrald fel. Add hozzá a lisztet, és kevergesd addig, amíg el nem válik az edény szélétől. Ez csupán egy-két perc. Húzd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Amikor már nem meleg, tedd hozzá a tojásokat, és gyorsan dolgozd össze. Lágy tésztát kell kapnod.
Töltsd a masszát csillagcsöves nyomózsákba. Hevíts olajat, majd nyomj a tésztából 10 centis rudakat. Süsd aranybarnára minden oldalukat pár perc alatt. Vedd ki az olajból, és csepegtesd le papírtörlőn. Még melegen forgasd meg a sütiket fahéjas porcukorban.
Forró vagy olvasztott csokival, esetleg pudinggal kínáld.
A forgácsfánknak is képtelenség ellenállni, és ez is az egyszerűbb farsangi sütik közé tartozik.
Fantasztikus forgácsfánk régi családi recept szerint: farsangi időszakban kötelező
Fotó forrása: pixlr.com